hindiba faydaları
Hindib , Asteraceae familyasına ait otsu bir bitkidir

Hindiba kökü, karahindiba ailesine ait parlak mavi çiçekleri olan bir bitkiden gelir.

Yüzyıllardır yemek pişirme ve geleneksel tıpta kullanılan, benzer bir tada ve renge sahip olduğu için genellikle bir kahve alternatifi yapmak için kullanılır.

Birkaç yıl öncesine kadar bitkinin kökleri, sindirim süreçlerini ve bağırsak fonksiyonlarını uyarabilen hindiba kahvesi hazırlamak için kullanılıyordu.

  • Hindiba kökü lifindeki inülin sindirilmez ve bağırsak bakterilerinizi besler.
  • Kabızlığı olan 44 yetişkinde yapılan 4 haftalık bir çalışma, günde 12 gram hindiba inülin almanın, plasebo almaya kıyasla dışkıyı yumuşatmaya ve bağırsak hareket sıklığını önemli ölçüde artırmaya yardımcı olduğunu buldu. (kaynak)
  • Hindiba kökü, hayvan çalışmalarında insüline karşı duyarlılığını arttırdığı gösterilen şikorik ve klorojenik asitler gibi bileşikler içerir. (kaynak)
  • Çalışmalarda, oligofruktozun , açlık duygularını uyaran bir hormon olan ghrelin düzeylerini düşürmeye yardımcı olduğunu buldu. (kaynak)

Lif tüketimi, uzun süreli tokluk hissini garanti etmek için faydalıdır ve açlık uyarısını düzenlemeye yardımcı olur.

Hindiba: özellikleri

Hindiba kökü yüzyıllardır mutfak ve tıbbi amaçlar için kullanılmıştır ve çoğu insan için genellikle tüketimi güvenli kabul edilir. Türkiye’de yaygın olarak yabani hindibanın yaprakları ilkbaharda toplanarak şifalı ot ve sebze olarak tüketilir. 

Hindiba birçok özelliğe sahiptir. Besin değerlerine gelince, 100g göz önüne alındığında temel olanlardan bahsediyoruz:

Kalori

Yarım fincan çiğ hindiba kökü (45 gram) 32 kalori sağlar. Bu , aynı porsiyon boyutu için kabaca 26 kalori sağlayan havuç gibi diğer kök sebzelere benzer. (kaynak)

Karbonhidrat Miktarı

Hindiba kökü, yarım fincan porsiyon başına 7,9 gram karbonhidrat, 0,7 gram lif ve 3,9 gram şeker sağlar. Sebzeler söz konusu olduğunda, kurutulduğunda ağırlığının neredeyse %90’ını oluşturan en yüksek lif içeriklerinden birine sahiptir. (kaynak)

Yağ Miktarı

Yarım fincan hindiba kökü 0.1 gramdan daha az yağ içerir.

Protein Miktarı

Hindiba kökü, yarım fincan porsiyon başına sadece 0,6 gram düşük proteinli bir besindir. Patates ve pancar gibi yüksek proteinli sebzelerle birleştiren garnitürler yapmak, bu besini yeme planınıza dahil ederken protein alımınızı artırmanın bir yoludur.

Vitaminler ve mineraller

Hindiba kökü, kalsiyum, fosfor, potasyum ve folat dahil olmak üzere birçok farklı besin içerir . Ayrıca sınırlı miktarda magnezyum, C vitamini ve A vitamini sağlar. Potasyum açısından zengin olması, aralıklı oruç veya ketojenik diyet yapanlar için önemli bir fayda sağlamaktadır.

İlginizi çekebilir: Potasyum Nedir ve Neden Önemlidir?

Hindiba: Bağırsaklar İçin Çok Faydalı Bir Lif

Bağırsaklar artık beyin ile direk bağlantılı olduğu kabul edilmeye başlandı. Probiyotikleri besleyen “hindiba” gibi prebiyotikler, bağırsak florasına büyük fayda sağlamaktadır. Bilmeyenler için probiyotiklerin faydaları:

  • Probiyotik alan kişilerde beyin aktivitesindeki değişikliklerle birlikte gri madde hacminde de bir artış kaydedildi.
  • Araştırmalarda bağırsak florasında “Lactobacillus” cinsi artışı gerçekleştirilen deneklerde ruh hallerinde iyileşme görüldü. Bunun temel sebeplerin arasında probiyotikler “GABA” ve “Serotonin” üretiminden sorumlu olmasıdır.
  • Probiyotikler aynı zamanda dolayı yoldan kilo vermeye yardımcı olur, inflamasyonu azaltır, sindirimi güçlendirir, B12 sentezini destekler ve zararlı baktelerin ve mantarların verdiği etkileri nötrolize eder.
  • Ev yoğurdu, sirkesi ve ev yapımı kefir güçlü probiyotik kaynakları arasındadır. Benim önerim Kefir tüketmidir. Kefir, B12, B6 ve protein açısından da zengindir. Aynı zamanda hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda kefir tüketimi, kaygıyı düzenlemeye yardımcı olan nörotransmitter GABA’nın üretimini artırabilir. (GABA oluşumundan sorumlu olan bakteri şusesi”Lactobacillus rhamnosus” dır.)

Hindiba kahvesinde kafein var mı?

Hindiba kökü doğal olarak kafein içermez , bu nedenle kafein alımınızı azaltmak istiyorsanız mükemmel bir kahve alternatifidr. Bazı insanlar tamamen kafeinsiz bir içecek için sıcak suya hindiba kökü eklerken, bazıları kahveyle karıştırır.

Hindiba asidik mi yoksa alkali mi?

Hindiba, badem, ramon fıstığı, karahindiba kökleri, mantarlar ve adaptojenik otlar, ayrıca hurma ve incir gibi bileşenlerin çoğu 
alkalidir .

Hindiba Faydaları Nelerdir?

Taze hindiba kökü, kuru ağırlıkça %68 inülinden oluşur. (kaynak)

İnülin, fruktan veya fruktooligosakkarit olarak bilinen bir lif türüdür vücudunuzun sindirmediği kısa bir fruktoz molekülü zincirinden yapılan bir karbonhidrattır.

  • Hindiba, yüksek lif içeriği sayesinde mükemmel arındırıcı özelliklere sahiptir ve ayrıca içerdiği vitaminler sayesinde önemli bir antioksidan aktiviteye sahiptir.
  • Ayrıca, yüksek polisakkarit varlığı sayesinde hindiba, trigliseritlerin ve ayrıca kolesterolün varlığını azaltabilir.
  • C vitamini önemli bir antioksidan fonksiyona sahiptir ve bu nedenle bağışıklık sistemi için gereklidir ve ayrıca demirin emilimi için de gereklidir.
  • Glisemik indeksi düşük besinler listesinde yer alan bu sebze, aynı zamanda şeker hastalığı olanlar veya kan şekerini kontrol altında tutmak zorunda olanlar için de uygundur.
  • Hindibanın özellikleri ve faydaları ile ilgili: Ona karakteristik acı tadını veren şikorik asit aslında ağız sağlığı için her derde devadır . Bu aslında diş etlerinin olası iltihaplanmasına karşı koyabilen mükemmel bir doğal antibakteriyeldir.

Yararlı bakteriler iltihabı azaltmada, zararlı bakterilerle savaşmada ve mineral emilimini iyileştirmede rol oynar

Hindiba kahvesinin sağlığa faydaları var mı?

Hindiba, yemeğinizin sindirim sisteminizden daha kolay geçmesine yardımcı olabilecek inülin lifi açısından zengindir. 
İnülin ayrıca sağlıklı bakterilerin büyümesini teşvik edebilen bir prebiyotiktir.

Hindiba: Potansiyel Yan Etkileri Nelerdir?

Orta derecede hindiba tüketimi için özel bir kontrendikasyon yoktur.

Ancak bu sebzenin bir parçası olduğu Asteraceae familyası alerjen kaynağı olarak bilindiğinden, bu besine karşı aşırı duyarlılık dikkatle değerlendirilmelidir.

Hindiba tüketimi sizi rahatsız ediyorsa doktorunuza başvurmanızı öneririz. Ayrıca, tam olarak yüksek miktarda lif nedeniyle bu yiyeceğin abartılı kullanımı, bağırsak rahatsızlığına, şişkinliğe veya gaza neden olabilir .

Bu nedenle tüketimi dengeli ve çeşitli bir diyette tavsiye edilir.

Sonuç

  • Ketojenik diyeti beslenenler eksik lif ihtiyacını hindiba ile karşılayabilirler.
  • Hindiba kökü bir takviye olarak yaygın olsa da, kahve yerine de kullanılabilir. Kafein bırakırken veya arar verirken kullanılabilir.
  • Araştırmalar, hindiba kökü lifinin iştahı düzenleyebileceğini ve genel kalori alımını azaltabileceğini ve muhtemelen kilo kaybına yol açabileceğini öne sürüyor .

Diyetinize eklemek kolaydır. Bununla birlikte, ev yemeklerinde de kullanılabilir. Son olarak, hindiba kökünden inülin ekstrakte edilebilir ve takviye olarak kullanılabilir.

Dikkat edilmesi gereken: Paketlenmiş gıdalarda veya takviyelerde kullanılan inülin, bazen daha tatlı hale getirmek için kimyasal olarak modifiye edilir. İnülin modifiye edilmemişse, genellikle “doğal inülin” olarak adlandırılır. (kaynak)

Doğal inülin sindirimi, modifiye edilene göre daha kolaydır.

Kategori: