Vertigo Nedir Vertigo'nun Nedenleri Nelerdir
Dehidrasyonun, migren dahil olmak üzere vertigoyu tetiklediğini biliyor muydunuz?

Vertigo, kısaca dengesizlik hissidir. Bu baş dönmesi büyüleriniz varsa, dönüyormuş gibi veya etrafınızdaki dünyanın döndüğünü hissedebilirsiniz. Ayrıca Vertigo, başlı başına bir hastalık değil, bir semptomdur. Sizin veya çevrenizdeki ortamın hareket ettiği veya döndüğü hissidir.

Vertigo atakları bir anda gelişebilir ve birkaç saniye sürebilir. Bunun yanında daha uzun sürebilir. 

Şiddetli vertigonuz varsa, semptomlarınız sabit olabilir ve birkaç gün sürebilir, bu da normal yaşamı çok zorlaştırır. Bu yazımızda Verdigo’nun semptomların azaltılmasında ve doğal olarak vertigo tedavisinde yapabileceğimiz bazı yöntemlerden de bahsedeceğiz.

Vertigo’nun Nedenleri Nelerdir?

Vertigo genellikle çoğu zaman “iç kulaktaki enfeksiyonlardan” kaynaklanır. Bunun dışında vertigo “Meniere hastalığı” dediğimiz kulakta sıvı birikmesi ve değişen basınçtan kaynaklandığı düşünülen bir iç kulak rahatsızlığı sonucu da olabilir.

Kulak çınlaması (tinnitus) ve işitme kaybı ile birlikte vertigo ataklarına neden olabilir.

Vertigo ile ilişkili diğer semptomlar şunları içerebilir:

  • Denge kaybı – ayakta durmayı veya yürümeyi zorlaştırabilir
  • Baş dönmesi

Bunun sonucunda verdigo’nun diğer sebepleri arasında:

  • iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) – belirli kafa hareketlerinin vertigoyu tetiklediği yer olarak lanse edilir.
  • Bazı şiddetli migren durumlarında
  • Anksiyete, Kaygı ve Aşırı Stres durumlarında

Ne zaman doktora başvurulmalıdır

 Vertigo korkutucu olabilir, ancak durumun kendisi çok ciddi olarak kabul edilmez. Bunun dışında Vertigo ile birlikte aşağıdaki belirtiler varsa hemen doktora başvurmalısınız:

  • Görmek bozukluğu
  • Konuşma güçlüğü
  • Aşırı Baş ağrısı
  • Kol ve bacaklarda güçsüzlük
  • Denge kaybı
  • Bilinçte değişmeler

Yukarıdaki semptomlardan biri veya birkaçı gördüğünüz taktirde zaman kaybetmedin.

Vertigo Testi Nasıl yapılır?

Vertigo testi genel olarak “kulak burun boğaz” uzmanı tarafından yapılır.

Vertigo nedeninin belirti ve semptomlarını aramak için fiziksel bir muayene yapar Kulak kanalındaki hasarı ve kulak zarınıincelemek için hassas aletler kullanır. 

Ayrıca çoğu zaman Doktorunuz ayrıca göz hareketlerinizi inceleyebilir veya bir nesneyi uzayda bir noktadan diğerine izlemenizi isteyebilir.

Vertigo Ataklarını Ne Tetikler?

Başa alınan bir darbe, iç kulaktaki hasar veya uzun süre sırt üstü kalmak, vertigo atağının yaygın tetikleyicileridir. Temel olarak, kalsiyum karbonat kristallerinin kaymasına neden olabilecek herhangi bir şey, vertigo hissine neden olabilir. Bunun yanında kaygı bozukluğu ve stres diğer tetikleyiciler arasındadır.

Doğal Olarak Vertigo Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vertigo semptomlarını azaltmak için bazı takviyeler ve stratejiler bulunmaktadır.

  • Gingko biloba: Gingko biloba özütünün vertigo tedavisinde reçeteli bir ilaç kadar etkili olduğu bulunmuştur
  • D vitamini Eksikliği: Araştırmalarda D vitamini eksikliğini vertigoya yatkınlığı arttırdığını göstermektedir. D vitamini takviyeleri kullanarak veya güneş ışığından D vitamini stoklarınızı arttırmayı unutmayın
  • Aromaterapi: Bazı kişiler, nane, lavanta, melisa, zencefil ve buhur gibi uçucu yağlar kullanmanın vertigo semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olduğunu iddia eder. Bazı yağların tıbbi faydaları olduğuna dair bazı kanıtlar olsa da, sonuçlar genellikle kesin değildir. Ha, lavanta kokusunun rahatlatıcı olduğu kesindir.
İlginizi Çekebilir:  Modet 1000 mg Kullanıcı Yorumları - Hemoroid Tedavisinde

Gingko biloba ayrıca beyne giden oksijen miktarını arttırıp, kan dolaşımını destekler. Gingko’yu bu kadar güçlü yapan bir diğer durum ise beyindeki biriken “alüminyum” toksitiesini uzaklaştırmasıdır.

Vergito İle Doğal Savaşta En Önemli Silah: Stres Yönetimi

Aşırı stres anksiyete, kaygı, depresyon ve diğer mental sorunları daha kötü hale getirebilir. Vertigo semptomlarına neden olan bazı durumlar stresle daha da kötüleşebilir. Stres ile savaşta:

gibi yöntemler stresle başa çıkmada etkilidir. Bunun dışında Magnezyum ve B6’nın beyindeki “mutluluk hormonu” olan Serotonin ve GABA üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

İlginizi çekebilir: Mutluluk Hormonları Nelerdir?

Yoga Dengeyi Geliştirmeye ve Stresi Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Düzenli Yoga, esnekliği ve dengeyi geliştirmenin, kasları güçlendirmenin ve stresi azaltmanın iyi bir yoludur.

Basit yoga pozlarının ve asanaların vertigo semptomlarının azalmasına yardımcı olabilir. Ancak, ani öne eğilmeler gerektiren pozisyonlardan kaçınmak isteyeceksiniz.

Bütüncül Bakış Açısıyla Vertigo

Hayatımızı kontrol altına almamızı sağlayan basit stratejiler bizi vertigo’nun verdiği semptomlardan korur. Bunlar arasında:

  • Yeterince Su içmek: Gün boyunca yeterince sıvı içtiğinizden emin olun. Bazı vertigo nedenleri dehidrasyonla bağlantılıdır .
  • Uyku: Uykusuzluk vergitoyu daha kötü hale getirebilir, stres hormonunu arttır ve genel sağlığımız üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Melatonin hormonu eksikliği diğer adıyla uyku hormonu eksikliğinde bir çok hastalık olabilir.
  • Sağlıklı Beslenme: Polifenol ve antioksidan açısından zengin beslenmek, sebze ağırlıklı tüketmek.
  • Potasyum Ağırlıklı Beslenin: Potasyum vücuttaki sıvı düzenlenmesinde çok önemlidir. Sodyum, Potasyum dengesini için ve kulaktaki aşırı “sıvının” regule edimesi için mutlaka potasyum içeren besinleri tüketin.

Ayrıca vücuttaki enfeksiyon mitokondri problemleri dahil bir çok noktada zararlı etkiler üretir. Hatta, bilmeyenler için kronik enfeksiyon ile depresyon arasında bile bir bağlantı vardır.

Kronik Enfeksiyonu Azaltmak İçin Stratejiler Vertigo’ya iyi gelebilir

Anti-inflamatuar besinlerden olan Zerdeçal ve Omega-3 gibi bileşenler vücuttaki kronik enfeksiyonu azaltır.

Zerdeçal, çeşitli tıbbi durumları yönetmek için birkaç uzmanlar tarafından kullanılmaktadır ve vertigo için etkili olduğuna inanılmaktadır. Bunun yanında Zencefil, bulantı, baş dönmesi ve kusma gibi vertigo ile ilişkili semptomları hafifletebilir.

Tinnitus Ve Vertigo Çok Yaygın Hale Geldi

Sebebi bilinmese de bu iki semptom günümüzde çok yaygın hale gelmiştir. Bazı uzmanlarada göre “aşırı radyasyon” ve “5G” bu tarz semptomları arttırdığına yönelik fikirler de vardır.

Bunun yanında Tinnitus ve vertigo, hem iç kulağın hem de bazen beynin hastalıklarıdır. 

Vertigoya oranla Tinnitus daha yüksek oranda olan bir iç kulak sorunudur. Ama unutmayın, Kulak çınlamasından muzdarip tüm insanlar aynı zamanda vertigodan da muzdarip değildir.

Vertigo Kalıcı Olarak Tedavi Edilebilir mi?

Bazı vertigo türleri tamamen tedavi edilebilir. Buna örnek olarak akut enfeksiyon sonucu, kulak enfeksiyonlardan dolayı vertigo yaşayanlar doktor reçetesiyle antibiyotiklerle tedavi edilebilir.

Bunun dışında nörolojik ve fiziksel problemler sonucu olauşan vertigo’nun tedavisi daha zordur. Örneğin beyinde serebellumda (beynin hareketi kontrol eden kısmı) gelişen tümörlerde denge sorunları ve vertigo olabilmektedir.