İleri yaş ve daha düşük mide asidi siboyu tetikleyebilir.

Çalışmalarda ince bağırsakta aşırı bakteri üremesinin ( SIBO ) düşünülenden daha fazla insanı etkiliyor. Uzmanlara göre, irritabl bağırsak sendromu (IBS) teşhisi konan önemli sayıda insanın aslında SIBO’ya sahip olduğu tahmin edilmektedir. (kaynak)

SIBO, ince bağırsakta anormal derecede büyük miktarda bakteri bulunduğu bir sağlık durumudur. 

Tedavi edilmediği takdirde, SIBO beslenme eksikliği, ishale ve yetersiz beslenmeye (vücudun ana besinlerinin kaybı nedeniyle) neden olabilir. Doğru stratejilerle bunların üstesinden gelebiliriz.

Temel Noktalar

  • SIBO, ince bağırsağın aşırı bakteri üremesi olduğundan, diyet değişiklikleri sindirim sistemindeki bakteri popülasyonlarını azaltmak için yapılır. Bu, bağırsak bakterilerini besleyen gıdaları azaltarak yapılır.
  • SIBO diyetinin amacı, hangi gıdaların semptomlarınızı tetiklediğini bulmak ve sizin için işe yarayan bir diyet yaklaşımı geliştirmektir.
  • SIBO için en iyi diyetler, bağırsak bakterilerinizi aç bırakarak sizi beslemek ve böylece fermantasyon seviyelerini düşük tutmak için tasarlanmıştır.
  • Düşük FODMAP diyeti, IBS ve SIBO hastaları için tedavinin bir parçasıdır. Araştırmalar, insanların %86’sına kadar semptomları azalttığını bulmuştur.
  • Düşük mide asidi (hipoklorhidri), vücudun bakteri üremesini hafifletme yeteneğini azaltır. Güçsüz mide asidi SİBO’nun sebeplerinden biridir.

SIBO diyetinin arkasındaki fikir, bağırsakta fermente olma olasılığı daha düşük olan yiyecekleri yiyerek ve koliform bakterileri besleyerek bağırsak sağlığını korumaktır. B

Beslenme Eksiklikleri

SIBO teşhisi konulursa, olası beslenme eksikliklerini belirlemek ve gidermek için sağlık uzmanınızla birlikte çalışmalısınız. Eksiklik bulunursa, aşağıdaki vitamin ve minerallerin herhangi biri veya tümü takviyeler olarak alınabilir

  • A vitamini
  • B12 vitamini
  • D vitamini
  • E vitamini
  • Kalsiyum
  • Magnezyum

Doktorunuz bir tür yağ emilim bozukluğu olduğuna düşünüyorsa, ayrıca sindirim enzimi takviyesi de alabilirsiniz. (kaynak)

SIBO Diyetleri

SIBO diyeti, sindirim sistemindeki iltihabı ve ince bağırsağınızda aşırı bakteri çoğalmasını azaltmayı amaçlayan kademeli bir eliminasyon diyetidir.

Aşağıdakileri içeren ilgili semptomları ve komplikasyonları azaltmaya yardımcı olmak için farklı SIBO diyetleri kullanılır:

  • Karın şişkinliği
  • Kramp
  • İshal
  • Beslenme eksiklikleri
  • Kilo kaybı

Beslenme stratejileri kapsamlı bir tedavi planının parçası olsa da, SIBO diyetini destekleyen sınırlı kanıt vardır.

İki yaygın SIBO diyet tedavisi, Elemental diyet ve düşük FODMAP diyetini içerir. Hangisinin sizin için işe yaradığı, belirtilerinizin şiddetine bağlı olabilir.

Yöntem: Elemental Diyet

Elemental diyet, sindirim sistemi sorunları olan hastalar için kullanılan sıvı bir diyettir. Bununla birlikte, diyet, SIBO için olası bir tedavi olarak popüler hale geldi.

Elemental diyetin faydaları arasında:

  • İnce bağırsağı güçlendirip, safra kesesinden salınan safra miktarını arttırmaya yardımcıdır.
  • İnce bağırsak bakterilerini yok etmeye de hizmet edebilen bağırsakların astarındaki bağışıklık hücrelerini etkileyebilir. 

Bu diyetin bazı dezavantajları var. Araştırmalar diyete uyumun bir zor olduğunu gösteriyor. Birçok kişi diyeti tatsız bulur. Ayrıca diyetin etkili olması için yeterince uzun süre sıvı bir diyete bağlı kalmayı sürdürmekte zorlanır.

Yöntem 1: Elemental Diyet

Elemantal diyet, belirli bir sıvı formülasyona ve tam diyet kısıtlamasını içerir. 

Süre

Katı gıdalardan vazgeçmek bir çok kişi için zorlayıcıdır.

  • Bir rapora göre hastaların yalnızca yaklaşık %25’i, sonuçları görmeye yetecek kadar uzun süre besin alımını sıvı beslenmeyle sınırlamaya isteklidir. Bununla birlikte, birkaç çalışma, uyumlu olanların iki ila üç hafta içinde sonuçları gördüğünü bildirmektedir.

Ne yemeli?

Temel diyet ya içtiğiniz bir sıvı olarak ya da bir beslenme tüpü yoluyla uygulanırİshal veya karın ağrısı gibi istenmeyen yan etkileri azaltmak için ilk birkaç gün içinde sıvı miktarı yavaş yavaş artırılır.

Her formülasyon, kolayca sindirilebilir bir biçimde besinler içerir. Tipik formülasyonlar şunları içerir:

  • Esansiyel ve esansiyel olmayan amino asitler
  • Vitaminler ( yağda ve suda çözünür )
  • Mineraller
  • Elektrolitler ( Magnezyum, Potasyum, Sodyum )
  • Az miktarda yağ

Bu diyette, juicing karışımlarına (su ile birleştirilmiş) hiçbir yapay tat veya renklendirici eklenmez, bu nedenle pek çok insanın nahoş bulduğu yavan bir tadı vardır. 

Bazı uzmanlar, tüketilmesi daha kolay olması için içeceklere buz eklemeyi önerir.

Temel diyet uygunsuz ve iştah açıcı olabileceğinden, genellikle son çare olarak kullanılır. Bununla birlikte, SIBO semptomları yeterince şiddetliyse, temel bir diyet yardımcı olur.

Önemli Uyarılar

  • Temel diyet bazı riskler taşıdığı için sadece tıbbi gözetim altında kullanılmalıdır.
  • Sağlığınızı tehlikeye atabilecek önemli beslenme eksiklikleri riski nedeniyle ev yapımı bir temel diyet formülasyonu denemeyin.
  • Diyet, SIBO için herhangi bir antibiyotik tedavisi ile aynı anda kullanılmamalıdır.

Yöntem 2: Düşük FODMAP Diyeti

Düşük FODMAP diyeti, SIBO semptomlarını tedavi etmek için daha yaygın olarak kullanılır. YÜKSEK FODMAP’ler, aşağıdakileri içeren bir grup karbonhidrattır:

  • Fermente edilebilirler
  • Oligosakkaritler (fruktanlar ve galaktanlardan oluşur)
  • Disakkaritler (süt şekeri laktoz)
  • Monosakkaritler (fruktoz)
  • Polioller (sorbitol, mannitol, ksilitol ve maltitol gibi şeker alkolleri)

FODMAP’ler ince bağırsak tarafından zayıf bir şekilde emilir ve irritabl bağırsak sendromu semptomlarını şiddetlendirdiği bilinmektedir. Araştırmacılar, IBS’li kişiler düşük FODMAP diyet uyguladığında, birçoğunun belirgin semptomlarda rahatlama yaşadığını bulmuşlardır.

Düşük FODMAP diyeti SIBO için yararlı olabilir çünkü karbonhidrat tüketimindeki azalma ince bağırsaktaki bakterileri “aç bırakabilir”.

Düşük FODMAP diyeti olarak adlandırılan fermente edilebilir karbonhidratları düşük bir diyet, irritabl bağırsak sendromunu (IBS) yönetmek için sıklıkla tavsiye edilir 

Nasıl Çalışır: Düşük FODMAP Diyeti

Bu diyette, eliminasyon aşamasında yüksek FODMAP gıdaları tüketmeyiz.

Süre

Eliminasyon aşaması iki ila sekiz hafta arasında sürebilir. Bu süre zarfında, semptomlarda bir azalma yaşamanız muhtemeldir.

Yeniden giriş süreci olarak adlandırılan bir sonraki aşama son derece önemlidir. Bu aşama için gereken süre, semptomlarınıza bağlı olarak büyük ölçüde değişir.

İlginizi Çekebilir:  Paxera: Zamanla Dost mu Düşman mı? İşte Uzun Yıllar Kullananların Deneyimleri

FODMAP uzun süreli kullanım için tasarlanmamıştır. Birçok yüksek FODMAP gıdası aslında genel sağlık için çok iyidir. Birçoğu prebiyotik olarak kabul edilir, yani bağırsak bakterilerinin sağlıklı dengesini geliştirirler.

İlginizi çekebilir: Prebiyotiklerin En Güçlüsü: Hindiba Kökü

Bu nedenle, gıdaların yeniden verilmesi aşaması ve sürekli yeniden test edilmesi, semptomları yeniden deneyimlemeden çeşitli bir diyet yediğinizden emin olmak için son derece önemlidir.

Sindirim ve Sibo için Elma Sirkesi

Geleneksel olarak elma sirkesi, asetik asit, gallik asit, kateşin, epikateşin, kafeik asit ve daha fazlası gibi biyoaktif bileşenler açısından zengin olmasını sağlayan ve ona güçlü antioksidan, antimikrobiyal ve diğer birçok faydalı özellik kazandıran uzun ve yavaş bir fermantasyon süreciyle yapılır.

Midedeki asit miktarında eksiklik, problemler ve diğer faktörler bağırsaktaki bakterilerin aşırı büyümesine sebep olur. Mide asidi normalde bir çok zararlı bakteriyi öldürmektedir, ama mide asidi sorunları olduğunda bu durum zorlaşır.

Asit reflü tipik olarak mide asidi eksikliğinden kaynaklanır. Her gün büyük bir bardak suya 1 yemek kaşığı çiğ filtre edilmemiş elma sirkesi alarak midenizin asit içeriğini kolayca iyileştirebilirsiniz. Elma sirkesindeki pektin de bağırsak spazmlarını yatıştırmaya yardımcı olabilir. Günlük bağırsak sağlığı için 1 bardak ılık suda 2 çay kaşığı elma sirkesi ve 1 çay kaşığı çiğ bal karışımı yardımcı olabilir. Ayrıca SIBO için de faydalıdır.

İlave Not: Candida aşırı büyümesi genellikle vücudunuz işlenmiş gıdaların veya şekerin aşırı tüketiminden dolayı çok asidik olduğunda veya sisteminizde yeterince sağlıklı bakteri yoksa meydana gelir. Elma sirkesi faydalı bir maya ile fermente edildiğinden, sağlıklı bakteriler için bir prebiyotik görevi görebilir ve esasen iyi bakterilerin büyümesine yardımcı olabilir.

Egzersiz ve Bağırsak Bakterileri Arasındaki İlişki

Egzersizin bağırsak florasındaki yararlı bakterileri etkilediğini duyunca şaşırmayın.

Orta düzeyde egzersiz, inflamasyon ve bağırsak geçirgenliğinde azalma ve vücut kompozisyonunda iyileşme gibi ortalama sporcuların sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Aynı zamanda bağırsak mikrobiyota bileşiminde ve gastrointestinal kanalda üretilen mikrobiyal metabolitlerde olumlu değişikliklere neden olur .

Son araştırmalar, antrenman yapmanın faydalı mikrobiyal türlerin miktarını arttırıp, mikroflorayı çeşitlendirebilir ve bağırsak florasının gelişimini hızlandırabilir. (kaynak)

Ağız Sağlığı ile Bağırsak Sağlığı Arasındaki Denge

Sindirim sisteminizdeki bakteri türlerindeki dengesizlikler ağız sağlığınızı olumsuz etkileyerek diş eti hastalığı ve diş çürümesi gibi şeylere katkıda bulunabilir ve inflamasyon yaratıp vücudun bütünlüğüne zarar verir.

Sindirim sistemini bir nehir gibi düşünün, o nehrin kaynağı ağızdır. Her yutkunduğunuzda binlerce bakteriyi yuttuğunuz anlamına gelir – bazıları zararlı bakterilerdir ama en önemlisi, bazıları da faydalıdır. Tıpkı bağırsak mikrobiyomu gibi, ağzınızda da dişlerinizin ve vücudunuzun geri kalanının sağlığına yardımcı olan faydalı bakteriler bulunmaktadır.

  • Probiyotikler ağız ve diş sağlığını korur, aşırı büyüyen zararlı bakterilerin verdiği “çürük” gibi problemlerin önüne geçer.
  • Bazı probiyotikler ise diş eti hastalığına ve ağız kokusuna neden olan suşlara karşı koruma sağlar.
  • Ağız sağlığını desteklemek için florürsüz, SLS’siz ve katkısız diş macunları kullanılmalıdır. Bunun yanında “Hindistan Cevizi Yağı” ile gargaga yapmak ve 20 dakika bekletmek ağızdaki zararlı bakterilerin ölmesini sağlar ve kimyasal almadan ağızdaki probiyotikleri destekler.

Bunun yanında antibiyotikler ve antibakteriyel gargaları sürekli kullanımı yararlı bakterilerin de ölmesini sağlar. Aynı zamanda şekerli besinler tüketmek zararlı bakterilerin ağızda çoğalmasını sağlar ve düş çürüğüne sebep olur.

Kaçınılması gerekenler

Eliminasyon aşamasında, FODMAP’lerde yüksek gıdalardan kaçının bunlar:

  • Fruktanlar:  Sindirilemeyen fruktanlar öncelikle buğdayda, birçok sebzede ve inülin dahil olmak üzere bazı gıda katkı maddelerinde bulunur.
  • Fruktoz:  Fruktoz, birçok meyve, bal ve yüksek fruktozlu mısır şurubunda bulunan şekerdir.
  • Galaktanlar : Galaktooligosakkaritler veya GOS olarak da adlandırılan galaktanlar, fasulye, nohut ve mercimek gibi baklagillerde bulunabilir.
  • Laktoz:  Laktoz, süt ve diğer süt ürünlerinde bulunan şekerdir.
  • Polioller:  Bunlar adları tipik olarak “-ol” ile biten şeker alkolleridir. Bazı meyvelerde (böğürtlen gibi) ve sebzelerde (karnabahar ve mantar gibi) doğal olarak bulunurlar ve genellikle yapay tatlandırıcılar olarak kullanılırlar.

Hemen hemen her besin grubu (meyve, sebze, tahıl vb.) FODMAP’leri yüksek ve FODMAP’leri düşük olan yiyecekleri içerir.

Bu diyeti uygularken, sizin için en uygun yiyecekleri seçmenize yardımcı olmak için SIBO diyetlerinde uzmanlaşmış kayıtlı bir diyetisyenle çalışmak akıllıca olacaktır.

Bunun yerine, yemeklerinizi aşağıdakiler gibi düşük FODMAP yiyeceklere örnektir.

  • Yumurta ve et
  • Çedar ve beyaz peynir gibi bazı peynirler
  • Badem sütü
  • Pirinç, kinoa ve yulaf gibi tahıllar
  • Patlıcan, patates, domates, salatalık ve kabak gibi sebzeler
  • Üzüm, portakal, çilek, yaban mersini ve ananas gibi meyveler

Önerilen Zamanlama

Yemeklerinizin ve atıştırmalıklarınızın zamanlaması, eliminasyon veya yeniden başlama aşamasını takip ederken bir faktör değildir. Yiyecekleri sizin için en uygun olan bir programa göre tüketebilirsiniz.

Ancak FODMAP gıdalarının yeniden tanıtılması semptomların ortaya çıkmasına neden olabileceğinden, onları evde olduğunuz ve rahat olabileceğiniz bir zamanda tanıtmak isteyebilirsiniz.

Değişiklikler

SIBO’lu birçok kişinin aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka koşulları vardır:

  • Çölyak hastalığı
  • Kronik pankreatit
  • Karaciğer sirozu
  • Crohn hastalığı
  • Diyabet
  • Diğer bozukluklar

Bu koşullara ve SIBO’ya sahip kişilerin yetersiz beslenme yaşaması çok yaygındır.

Örneğin, SIBO’nuz varsa, yağda çözünen vitaminler (A, D, E ve K vitaminleri) uygun şekilde emilmeyebilir. Ayrıca demir veya B12 vitamini eksikliğiniz olabilir.

FODMAP diyetini uygularken çoğu uzman bir yemek günlüğü tutmayı önerir . Basit bir günlük, yediğiniz yiyecekler ve yaşadığınız semptomlar arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

SIBO diyeti ile taze, bütün gıdaları yemek iyi bir fikirdir , çünkü bu, işlenmiş gıdalarda bulunan birçok sorunlu içeriği ortadan kaldırır.

ArtılarıEksileri
SIBO semptomlarının kısa süreli rahatlaması
Diyetlerin yine de benzersiz gereksinimlerinize uyacak şekilde değiştirilmesi gerekebilir.
Fazla kilolu hastalarda istenilen kilo kaybı gerçekleşebilir
Düşük kilolu hastalarda istenmeyen kilo kaybı meydana gelebilir
Hafif SIBO için gerekli olan tek şey bir SIBO diyeti olabilir
Uzun süreli SIBO diyetleri mikrobiyota zarar verebilir/değiştirebilir
Abur cuburların çıkarılmasından daha iyi sağlığı destekleyebilir
Risk altındaki hastalarda düzensiz yeme veya yeme bozukluğunu tetikleyebilir
Ne yiyeceğine dair net yönergeler sağlayabilir
SIBO diyetleri, SIBO tedavinizin yalnızca bir bileşenidir.
Nüksün önlenmesinde faydalı olabilir
Bazı insanlarda zorlayıcı olabilir

Son Söz

İnce bağırsakta aşırı bakteri üremesi (SIBO), gaz, şişkinlik ve ishale neden olan bir durumdur. SIBO diyeti, bağırsakta daha yavaş sindirilen gıdaları ortadan kaldırarak semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir.

SIBO diyetleri kepekli tahılları, bakliyatları, yumuşak peynirleri ve lif açısından zengin meyve veya sebzeleri keser.

Son olarak, düşük FODMAP diyetinin kalıcı bir beslenme planı olarak tasarlanmadığını unutmayın.