Selenyum Faydaları Nelerdir?: Bileydik Küçümsemezdik

Selenyum bağışıklık sisteminin temel bir bileşeni olarak görev alır. Aynı çinko gibi hormonların ve enzimlerin düzgün çalışması için gereklidir.

Yaşlanan cilt, sürekli serbest radikallere maruz kaldığında daha fazla zarar görmeye meyillidir. Serbest radikaller erken yaşlanmaya, güneş hasarına ve sarkma, kırışma ve donuk bir cilt gibi cilt yaşlanması belirtilerine neden olabilir.

Selenyum, vücudun bu oksidatif strese karşı direncine yardımcı olan önemli bir mineraldir. Metabolizmanızı düzenleyen tiroidin düzgün çalışması için de hayati önem taşır.

Hap Bilgiler

  • İnsanlar da dahil olmak üzere birçok hayvanda hücresel fonksiyon için eser miktarda selenyum gerekli olmasına rağmen, hem elemental selenyum hem de (özellikle) selenyum tuzları küçük dozlarda bile toksiktir ve selenoza neden olur.
  • Selenyum, vücudun kendi tiroid hücrelerinin yabancı olarak saldırıya uğradığı Hashimoto hastalığını engelleyebilir. Diyetle 0,2 mg selenyum alımı ile TPO antikorlarında %21’lik bir azalma rapor edilmiştir. Diyetle alınan selenyum, cıva toksisitesinin etkilerini azaltır, ancak yalnızca düşük ila orta cıva dozlarında etkilidir. (kaynak)
  • Hem selenyum hem de E vitamini, hücreleri oksidasyonun zararlı etkilerinden korur, ancak bunu farklı şekillerde yaparlar. Hücre zarında bulunan bir antioksidan olan E vitamini, zararlı serbest radikallerin oluşumunu engeller. Selenyum, hücre boyunca başka bir zararlı bileşik olan peroksitleri yok etme işlevi görür.
  • Selenyum, kısa süreli, günde 400 mcg’den daha az dozlarda alındığında güvenli sayılabilir. Ancak selenyum, yüksek dozlarda veya uzun süre alındığında muhtemelen güvenli değildir. Günde 400 mcg’nin üzerinde doz almak selenyum toksisitesi geliştirme riskini artırabilir.
  • Araştırmalarda Selenyum düzeyi daha yüksek olan katılımcıların, en düşük selenyum düzeyine sahip olanlara kıyasla, başlangıçtan takip aşamasına kadar toplam kolesterolde düşüş ve HDL’de daha iyi oranda artış olduğunu bulundu. (kaynak)

Aynı iyot gibi, selenyum eser bir mineraldir ve küçük miktarlarda gereklidir. Bunun yanında, selenyum eksikliği sıklıkla görülmektedir.

Selenyum Eksikliğinin Belirtileri

Selenyum, selenoproteinleri üretmek için vücudun ihtiyaç duyduğu temel bir eser mineraldir. Bu, oksidatif hasara karşı koruyan ve hücre sinyalini destekleyen antioksidan glutatyon peroksidazı içerir. Eksikliği halinde:

İlginizi Çekebilir:  Frankincense Yağının Faydaları Nelerdir?

Selenyum eksikliği bir dizi semptom üretebilir. En yaygın olanları:

  • Erkeklerde ve kadınlarda kısırlık
  • Kas Güçsüzlüğü
  • Bitkinlik
  • Zihinsel yorgunluk
  • Saç Dökülmesi
  • Düşük bağışıklık sistemi

gibi etkiler görülmekle birlikte, Crohn, sindirim problemleri, HIV hastalığı gibi hastalıklara sahip olanlarda selenyum eksikliği çıkma ihtimali daha fazladır.

Selenyum eksikliğinde bağışıklık sistemi ve üreme yetenekleri etkilenir,

Yüksek Antioksidan

Antioksidanlar, diğer moleküllerin oksidasyonunu önleyen bileşiklerdir. Vücutta, beyin ve kalp de dahil olmak üzere bir dizi organ ve dokuda antioksidanlar bulunur.

Serbest radikallerin sonucu oluşan Enflamasyon, yaralanma veya enfeksiyona yanıt olarak ortaya çıkan doğal bir süreçtir. Enflamasyon, bakteri ve virüslerle savaşmak için önemlidir, ancak kronik veya şiddetli hale gelirse ağrıya ve sağlıklı dokuya zarar verebilir.

Selenyum gibi antioksidanlar, serbest radikal sayılarını kontrol altında tutarak oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur. Bunun nedeni, antioksidanların süperoksit dismutaz (SOD) enzimine sentezini desteklemesindendir. (kaynak)

Serbest radikallerin fazlalığı oksidatif stresin başlıca nedenlerinden biridir. Oksidatif stres, serbest radikallerin neden olduğu bir hücre hasarı türüdür ve bir takım hastalıklara yol açabilir. En sık görülen semptomlar yorgunluk, kas zayıflığı ve baş ağrısıdır.

Selenyum, birçok sağlık yararı için kapsamlı bir şekilde araştırılmış bir mineraldir. Antioksidan özellikleri, kalp hastalığı ve kanser nedeni olan oksidatif strese karşı savaşır. Selenyum ayrıca bağışıklık sistemi, tiroid fonksiyonu ve kardiyovasküler fonksiyona yardımcı olur.

Kansere Karşı Koruyucu Etkisi

Kanser tedavisi endüstrisindeki kurumsal açgözlülük şaşırtıcı. Bilim ilerledikçe, bu tedaviler de giderek daha pahalı hale geliyor ve kendi kanserlerini başarıyla tedavi etmeyi başaran şanslı azınlık için daha yüksek değer yaratıyor.

Banka hesabı olmayan kişilerin, kanser tedavilerine erişmesinin neredeyse imkansız olduğu dengesiz bir ortam yaratmış durumda.

Kansere karşı en iyi tedavi, önlemdir. Kanseri önlemek ve riskli durumdan uzaklaşmak için uygulayabileceğimiz bir takım stratejiler ve yöntemler vardır.

Selenyum, çevresel toksinlerin verdiği DNA zararına karşı koruyucu etkiler gösterir. Kanserin sebepleri arasında genellik bu çevresel DNA zararları bulunmaktadır.(kaynak)

İlginizi Çekebilir:  Tahrik Olan Erkek Beden Dili - Erkeğin Beden Dili Nasıldır?

Bu konu hakkındaki en büyük araştırma 350.000’den fazla kişiyi içeren 69 çalışmanın incelenmesi üzerine yapıldı.

Yüksek selenyum seviyesine sahip insanlarda meme, akciğer, kolon ve beyin kanseri dahil olmak üzere belirli kanser türleri için daha düşük risk ile ilişkili olduğunu buldu. Bunun nedeni hakkında yeterli bilgi net bir açıklama yoktur, ama bir çok insan selenyumun DNA hasarını korumasından kaynaklı olduğunu dile getirmektedir.(kaynak)

Bazı iddialar, selenyumun radyasyon tedavisinde faydalı rol oynadığı belirtir. Aslında selenyum seviyeleri, kanser için radyasyon tedavisi gören hastalarda hayatta kalma ile önemli bir ilişki göstermiştir.

Kalp Sağlığını Geliştirir

Kalp hastalığı, Türkiye’ye de önde gelen ölüm nedenidir. Aynı zamanda diğer birçok ülkede de önde gelen ölüm nedenidir. Bunun nedeni büyük ölçüde kalp hastalığının sessizce ilerlemesidir – bir kişinin kalbine veya diğer hayati organlarına kalıcı hasar verene kadar genellikle herhangi bir semptom göstermez.

Selenyum açısından zengin bir diyet, düşük selenyum seviyeleri artan kalp hastalığı riskine bağlı olduğundan, kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.

Örneğin, toplam gene 300 bin kişiden yüksek insan üzerinde yapılan 16 çalışma, selenyum takviyelerinin, kalp hastalığını tetikleyen belirteç C-reaktif proteini (CRP) azalttığını görüldü.

Selenyum, vücudun en güçlü antioksidanı olan glutatyon sentezini desteklediği görüldü.

İlginizi çekebilir: Glutatyon Rehberi

Sonuç olarak selenyum açısından zengin besinler, kalp hastalığı, Alzheimer ve kanser gibi hastalıklara yakalanma riskinizi azaltarak oksidatif stres ve iltihaplanma düzeylerini minimumda tutmaya yardımcı olabilir.

Selenyum eksikliği, artan kanser, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riski ile ilişkilendirilmiştir.

Kan selenyum seviyelerinde %50’lik bir artış, oksidatif stresin neden olduğu hasarda %24’lük bir azalma ile ilişkilendirildi.

Beyin Sağlığı

Selenyum eksikliği, dünya çapında çoğu insanı etkileyen çok yaygın ve ciddi bir sorundur ve beyin sağlığını olumsuz etkiler.

Alzheimer hastalığı, düşünme, hafıza ve akıl yürütmede zorluğa neden olan ileri seviye beyin hastalığıdır. Kısa süreli hafıza kaybını, sözel ve motor becerileri, banyo yapma ve giyinme gibi günlük işleri yapma yeteneğini etkiler.

İlginizi Çekebilir:  Metrin Krem Kullananlar ve Yorumları

Alzheimer hastalığı, bunamanın en yaygın şeklidir ve 65 yaş üstü kişilerde önde gelen insanlarda sıklıkla görülür. Şanslıyız ki, bilim ve teknolojideki ilerlemeler, sevdiklerinizin bu hastalığa yakalanmasını önlemede alternatif kaynaklar geliştiriyor.

Austin’deki Texas Üniversitesi’nde biyokimya profesörü olan Carl Neumann tarafından yürütülen bir araştırma, Parkinson hastalığı olan kişilerin beyinlerinde oksidatif stresin arttığını gösterdi. (kaynak)

Selenyum açısından zengin beslenen kişilerde, bilişsel olarak hafıza ile ilgili problemlerin çıkma riski daha az olduğuna dair araştırmalar da mevcut (kaynak)

Brezilya cevizi selenyum açısından zengin gıdalar arasındadır. Brezilya cevizi aynı zamanda magnezyum, bakır ve manganez açısından zengindir. Brezilya fıstığı yüzyıllardır birçok kültürde temel bir gıda olmuştur. 1 veya 2 adet Brezilya cevizi günlük ihtiyacımız olan selenyumu fazlasıyla karşılar.

Dahası, deniz ürünleri ve kabuklu yemişler gibi yüksek selenyumlu gıdalar açısından zengin olan Akdeniz diyeti, Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin daha düşük olmasıyla ilişkilendirilmiştir

Yan Etkisi

Selenyum uzun süreli kullanımlarda toksik etki yaratabileceğini unutmayın. Bir çok bütüncül tıp uzmanı selenyumu belirli aralıklarla kullanılmasını önermektedir.

Fazla selenyum kan şekeri metabolizmasında problemler ve diyabet riski gibi problemler yaratabilir.

Uzun süreli selenyum kullanmadan önce mutlaka uzmanına danışın. Tiroid sağlığı için bir diğer mineral iyot ile birlikte kullanmayı da düşünebilirsiniz:

İlginizi çekebilir: İyot: Tiroidin İsimsiz Kahramanı ile Tanışın