Malik asit, birçok sebze ve meyvede bulunan ve insan vücudu tarafından doğal olarak üretilen bir dikarboksilik asittir.
Esas olarak asidik gıdalarda veya aromatik asitlerde bulunur. Yendiğinde, yumuşak ve kalıcı acı bir tat üretir. Bu bileşiğin en yaygın kaynağı elmadır.
- Malik asit kristal bir yapıya sahiptir, renksizdir ve suda çözünür.
- Bu asit ilk olarak 1785’te İsveçli kimyager Carl Wilhelm Scheele tarafından bir elmada izole edildi . 1787’de Fransız kimyager Antoine-Laurent de Lavoisier, yeni keşfedilen asidin, elma anlamına gelen Latince malum kelimesinden sonra
- Malik asit ATP oluşumunda ve enerji oluşumunda destek sağlar.
Malik Asit nerede bulunur?
En zengin malik asit kaynakları meyve ve sebzeler, özellikle yeşil elmalardır. Diğer zengin kaynaklar şunlardır: kiraz, kayısı, yaban mersini, şeftali, ravent, erik, domates, armut, ananas, kuş üzümü ve ahududu.
Malik asit bir antioksidan mıdır?
Hayır ama antioksidanlarla sinerjik etki sağlayarak hücreleri korur ve mitokondriyi destekler.
Malik Asit ne için kullanılır?
Şu anda malik asit, sunduğu önemli sağlık yararları nedeniyle gıda takviyesi olarak da kullanılmaktadır. (kaynak)
- Malik asidin en yaygın kullanımı alkolsüz içecekler, elma şarabı ve şaraplar, süt kreması, pastacılık, meyve hazırlıkları ve reçeller, tatlılar, unlu mamüller ve bakım ürünleri gibi yiyecek, içecek ve kişisel bakım ürünlerindedir.sağlık ve bu kişiseldir, teşekkürler koruyucu özelliklerine bağlıdır.
- Genellikle damakta daha tatlı olması için bu asitli yiyeceklere eklenir.
- Tükürük üretimini uyardığı ve ağızdaki zararlı bakteri miktarını azalttığı için gargara ve diş macunlarında bulunan bir bileşendir.
- Malik asit, vücuttaki tüm hücrelerin enerji üretim oranlarında merkezi bir rol oynayan adenosin trifosfatın (ATP) metabolizmasında ve atlanmasında rol oynar. Malik asit, kaslarda ve tendonlarda şiddetli ağrıya neden olan kronik yorgunluk sendromu ve fibromiyaljisi olan kişileri tedavi etmek için kullanılır .
- Malik Asit ayrıca vücudu detoksifiye etmeye yardımcı olan bir metal şelatör olma avantajına da sahiptir .
- Cilde uygulandığında gözenekleri kapatır, cildi pürüzsüzleştirir ve kırışıklıkları veya ince çizgileri sınırlar
Malik Asit ve Krebs Döngüsü
İnsan vücudu enerji üretimi için malik asitten yararlanır.
Bu anlamda malik asit, besinlerden (karbonhidratlar, proteinler, yağlar ve su) gelen enerjinin dönüşümünün gerçekleştiği ve aerobik ve anaerobik faaliyetler için enerji üretecek olan Krebs döngüsünün önemli bir bileşenidir.
Yeterli düzeyde malik asit yoksa, bu metabolik süreç normal olarak gerçekleştirilemez ve bir yorgunluk senaryosuna neden olabilir .
Malik asit açısından zengin yiyecekler yemek veya takviyeler almak, bu bileşenin hücresel varlığını artırmaya ve vücudun fizyolojik süreçlerini desteklemeye yardımcı olabilir.
Malik Asit ve Fibromiyalji
En önemli uygulama noktalarından biridir ve hastalığın kendisini tedavi etmek amaçlanmasa da amacı fibromiyalji semptomlarını hafifletmektir. Bu patoloji, ana semptomun gün boyunca belirli bir ağrı yoğunluğundan muzdarip olacağı kronik bir durumdur. (kaynak)
Fibromiyalji hastaları, hastalıktan kaynaklanan uzun bir semptom dizisi ile sonuçlanan ağrı ile bu sürekli savaşı sürdürür :
- Başta omuzlar, boyun, bel ve kalçalar olmak üzere tüm vücudun kaslarında sürekli veya kronik ağrı.
- Kas sertliği eşliğinde kas krampları ve spazmları.
- Özellikle ekstremitelerde kas zayıflığı.
- Fiziksel aktiviteden sonra iyileşme zorluğu.
Ağrıyı Azaltın
Fibromiyalji tedavisi olarak malik asit , kas dokularında hipoksiyi önleyebilir, yani kas dokularının daha fazla oksijen almasına, kas hücrelerinde enerji üretimini iyileştirmesine ve kas dokusunun bozulmasını önlemesine yardımcı olabilir.
Bu doku yıkımı ve yıkımı, aşırı ağrı duyarlılığının nedenlerinden biri olabilir .
- Fibromiyaljiyi tedavi etmek için Magnezyumlu Malik Asit: Magnezyum, vücut üzerinde büyük bir sakinleştirici etkiye sahiptir ve ayrıca kas dokusu üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Malik asit ile birleştirildiğinde, yorgunluk ve ağrıdan kurtulmaya gerçekten yardımcı oluyor gibi görünüyor.
- Ayrıca malik asit, bağışıklık sistemini uyararak ve enerji üreterek vücuda fayda sağlar. Bu, genellikle fibromiyalji ile ilişkili olan yorgunluğun (kronik yorgunluk sendromu) hafifletilmesine yardımcı olur.
Kronik yorgunluk sendromu
Malik asidin vücudun metabolizmasını ve enerji üretimini desteklediği gösterilmiştir.
Bunun nedeni Krebs döngüsünde oynadığı roldür, yani vücutta sistematik olarak meydana gelen ve hücrelerin besinlerden enerji üretmesine yardımcı olan reaksiyonlara müdahale eder.
- Malik asit ATP üretimi gerçekleştirir. ATP, hücrelerin mitokondrilerinde gerçekleşir ve çeşitli farklı enzimler ve bileşikler gerektirir
- Malik asit, Krebs döngüsündeki rolüne ek olarak, laktik asit birikimini önleyerek egzersiz sonrası iyileşmeye de yardımcı olur.
Malik asit, enerji üretimi için katalizör görevi gören ve bir enerji şekli olan ATP üretimindeki artışı uyarabilen bir ara bileşiktir.
Kas gücünü geliştirin
Malik asit , egzersiz sonrası gücü, performansı ve kas iyileşmesini artırır. Kas zayıflığını, yorgunluğunu veya yorgunluğunu hızla tersine çevirme yeteneğine sahiptir.
Malik asit ayrıca vücuda hızlı enerjiyi geri kazandırır ve zihinsel uyanıklığı destekler.
Metallerin toksisitesini azaltır
Malik asidin kurşun ve alüminyum gibi vücuttaki metal toksinleri bağlama ve inaktive etme yeteneği onu bir ” metal şelatör ” yapar. Malik asit vücutta biriken ağır metalleri azaltır ve karaciğer hasarı ve Alzheimer hastalığı gibi beyin bozuklukları riskini azaltır.
Ağız hijyenini iyileştirin
Malik asit, ağızdaki bakterileri azaltmadaki antiseptik etkisinden dolayı diş macunlarına ve gargaralara eklenen popüler bir bileşendir . Malik asit ayrıca bakterileri azaltmaya ve daha iyi ağız hijyeni ile daha sağlıklı diş ve diş etlerini desteklemeye yardımcı olan tükürük üretimini uyarır.
Cildin durumunu iyileştirir
Deri vücuttaki en hayati deri organıydı. Cilt, fiziksel ve zihinsel sağlığınız için çok önemlidir ve bu nedenle kuruluk ve yorgunluk yaşamak sağlığınıza son derece zararlı olabilir.
Malik asit, kozmetik ürünlerinde cildi pul pul dökmek için kullanılır. Malik asit daha pürüzsüz, daha pürüzsüz, daha sıkı, daha genç görünen bir cilt sağlar.
Sindirimi destekler
Sindirim, yiyeceklerin vücuda asimile edildiği süreçtir. Sindirim sistemini desteklemek için bir takım stratejiler geliştirebiliriz.
- Malik asit, mide asitlenmesi için yeterli hidrojen sağlayarak midenin sindirim fonksiyonlarını iyileştirmek için kullanılabilir. Günde 1000 ila 1.500 mg malik asit , pepsin salınımını tetiklemek için gereken büyük miktarda hidrojen sağlayabilir .
- Düşük hidroklorik asit üretimi (mide asidi), hipoklorhidri adı verilen çok yaygın ve potansiyel olarak ciddi bir durumdur. Hipoklorhidri, sayısız sağlık koşullarına ve beslenme eksikliklerine yol açabilir.
Çeşitli besinler ve mineraller, kalsiyum, magnezyum, çinko, sodyum, krom, bakır, manganez ve selenyum gibi kullanım için yeterli miktarda mide asidine bağlıdır.
Malik Asit nasıl alınır?
Önerilen doz günde üç kez 600 mg’dır ve en uygun ve pratik toz biçimidir. Malik asit kullanımı güvenli kabul edilir, ancak birkaç yan etkisi olabilir, örneğin: kızarıklık, kurdeşen veya göğüste sıkışma hissi, bu bileşiğin çok fazla tüketilmesinin sonucu olabilir.
Malik asit kalbe faydalı mı?
Hayvan deneyleri, hem sitrik asit hem de malik asidin kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirebileceğini göstermektedir .
Hayvanlarda kalp hasarını malik asit takviyesi önemli ölçüde azaldı. İnflamasyona sebep olan belirteçleri etkilediği de görülmektedir. Ayrıca mitokondri üretimini destekleyerek kalbe daha fazla enerji sağlar.
Malik asit mide ekşimesi yapar mı?
Sık sık asit reflüsü çeken biriyseniz, özellikle aç karnınaysanız bu tür yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
Domatesler ayrıca
midenin çok fazla mide asidi üretmesine neden olarak mide ekşimesine yol açabilen sitrik ve malik asit içerir .
Sitrik asit ve malik asit arasındaki fark nedir?
alik asit ve sitrik asit organik asit bileşikleridir.
Malik asit ve sitrik asit arasındaki fark
, malik asidin tüm canlı organizmaların ürettiği bir dikarboksilik asit olması, sitrik asidin ise narenciye meyvelerinde yaygın olan bir trikarboksilik asit olmasıdır