Günümüzde bedeni ve zihni sağlıklı tutma arayışı, bilim adamlarını ve insanları vücudun ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamaya zorlamış, bu nedenle içinde bulunan besinler ve maddeler üzerinde çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bunlardan birtaneside de: Bromelain.
Bromelain veya Bromelain enzimi
Enzimler, vücudumuzda binlerce kimyasal reaksiyonları karşılar. Hücrelerin çalışması, enerji üretimi, cilt sağlığı, sindirim, beyin sağlığı dahil herşeyde enzimlerin etkisi vardır.
Bu ilginç gerçek, bromelain gibi enzimlerin şu soruları yanıtlamaya çalışan sayısız çalışmanın odak noktası olmasına yol açmıştır: Bromelain nedir? ve bromelainin faydaları nelerdir?
- Bromelain, proteolitik enzim adı verilen bir enzim türüdür . Ananas suyunda ve ananas sapında bulunur. (kaynak)
- Bromelainin sindirimi uyardığı ve kalp sağlığını iyileştirdiği ve ayrıca bazı kanser türlerine karşı koruduğu söylenir.
- Bromelain ayrıca tümör hücrelerine müdahale eden ve kanın pıhtılaşmasını yavaşlatan kimyasallar içerir.
Bu enzim sindirim sisteminde görev yapar, özellikle mide ve bağırsaklarda üretir ve hareket eder. Bununla birlikte, tüm vücuda fayda sağlar.
Bromelain Faydaları nedir?
Bromelain, merkezi işlevi vücuttaki amino asitlerin emilimini kolaylaştırmak olan, asitten alkaliye değişen bir pH aralığında bunu yapma yeteneğine sahip, bitki kökenli ve yüksek moleküler ağırlıklı bir enzimdir. Bu onun proteolitik etkisi, ana özelliğidir.
Bromelainin potansiyel sağlık yararları hakkında mevcut araştırmadan elde edilen birkaç bulguya bir göz atalım:
- Sinüzit: Çok sayıda çalışma, bromelainin sinüzit için faydalarını belgelemiştir. orta derecede şiddetli ila şiddetli sinüziti olan 60 hasta, altı gün boyunca standart tedavi ile birlikte bromelain veya plasebo aldı. Araştırmacılar, plasebo grubunun yarısından fazlasına kıyasla bromelain alan hastaların yüzde 83’ünde iltihabın azaldığını ve plasebo grubunun yüzde 68’ine kıyasla bromelain grubunda nefes alma zorluğunun yüzde 78’ini azalttığını buldu.(kaynak)
- Enflamatuar Bağırsak hastalığı: 2005 yılında Clinical Immunology’de yayınlanan fare temelli bir çalışma , bromelainin inflamatuar bağırsak hastalığının (IBD) tedavisinde yardımcı olabileceğini göstermektedir. (kaynak)
- Kanser: Kanser üzerindeki araştırmalar hayvanlar üzerinde yapılmıştır, insanlar üzerinde değildir. 2007 yılında yapılan bir çalışmada , bromelain tedavisi lösemi, akciğer, meme, sarkom (kemik ve yumuşak doku) ve asetik tümörleri olan hayvanların hayatta kalma indeksini arttırdı. (kaynak)
Proteinlerin sindirimi mide ekşimesi olasılığını azaltmaya değil, aynı zamanda parazitleri ortadan kaldırmaya da yardımcı olur.
Ayrıca sindirimde olumlu etki yaparak iştahı azalttığına ve bu nedenle kiloyu korumak için iyi bir araç olabileceğine inanılmaktadır.
İlginizi çekebilir: Sindirim Enzimleri Neden Önemlidir?
Bromelain son birkaç on yılda, 1.600 farklı rahatsızlığı tedavi etmek için kullanıldı:
- Bağ dokusu yaralanmaları
- Ayak bileği burkulmaları
- alerjiler
- Artrit, eklem ağrısı ve osteoartrit
- Mide asidi veya ishal gibi sindirim sorunları
- Kardiyovasküler Bozukluklar
- Astım
- Otoimmün Hastalıklar
- Kanser
- Enflamatuar barsak hastalığı
- Bronşit ve sinüzit gibi sinüs enfeksiyonları
- Cerrahi travma ve ciltte yara veya yanıkların yavaş iyileşmesi
- İlaçların, özellikle antibiyotiklerin zayıf emilimi ve ilaç alımına bağlı semptomlar
Vücudunuz yeterince sindirim enzimi üretmezse, yiyecekleri iyi sindiremez. Bu, karın ağrısı, ishal , gaz veya diğer ağrılı semptomlar anlamına gelebilir. Bromalin, sindirimi destekleyerek bu sorunlarla savaşır.
Bromelain nasıl tüketilir?
Bir yandan bromelaini tüketmenin en iyi yolunun ananas tüketerektir, çünkü bu enzimin ideal dozu olarak kabul edilebilir, tüketimi sınırlıdır ve sorun teşkil etmez.
Hangi miktarda tüketilmelidir?
Uzmanlar tarafından sağlanan bilgilerde en sık reçete edilen doz, günde 500 ila 800 mg arasında değişmektedir. Tedavi edilen duruma bağlı olarak bromelain dozları şunlardır:
- Artrit için günde 400 mg
- Alerjiler için günde 1.000 mg
- Ameliyatlardan ve/veya yaralanmalardan kurtulmak için günde üç kez 500mg
Bu tür ürünlerin, yemekle birlikte alınması gereken, sindirimi iyileştirmeye yönelik durumlar dışında, aç karnına alınması tavsiye edilir.
Bromelain takviyeleri
Hem bromelain takviyeleri hem de kremler ve merhemler, faydalarını artırmak için harici kullanım için oluşturulmuştur, ancak tüketimlerine başlamadan önce daima bir doktora danışmanız önemlidir.
Kapsül takviyeleri söz konusu olduğunda, kas bozuklukları gibi fiziksel sorunları tedavi etmek için mi yoksa sindirim sürecini iyileştirmek gibi vücuttaki faydaları mı tedavi etmeye çalışacağınız, bunlarla ne elde etmeye çalıştığınıza bağlı olacaktır.
Sindirim yardımcısı olarak kullanıldığında bromelain genellikle yemeklerle birlikte alınır. Enflamatuar durumlar için kullanıldığında, emilimi en üst düzeye çıkarmak için genellikle öğünler arasında aç karnına alınır.
Bromelain başka hangi takviyelerle alınabilir?
Vücut üzerindeki etkilerini artırmak için, bazı araştırmalar, proteinleri daha iyi özümseyen bu doğal enzimin, Kuersetin veya zerdeçal gibi diğer ürünlerle karıştırılabileceğini belirtmektedir .
Quercetin, şarap, yeşil çay, lahana ve yaban mersini gibi içeceklerde ve yiyeceklerde bulunan bir antioksidan flavonoiddir . Serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur ve antiviral, antimikrobiyal, antiinflamatuar ve antialerjik özelliklere sahiptir.
Zerdeçal, artrit gibi sorunları ve ayrıca kemoterapi gibi tedavileri hafifletmek için kullanılan güçlü bir doğal anti-inflamatuar baharattır .
Bromelain’i kim almamalıdır?
Bromelain’in orta dozlarda alındığında genellikle güvenli olduğu gösterilmiştir , ancak ön bilgiler bu ürünlerin kullanımıyla ilgili olarak kalp atış hızında bir artışla bağlantılıdır.
Bazı kişiler kullanmamalıdır. Bunlar:
- Mide zarı iltihabı olan kişiler
- Hamile veya emziren kadınlar
- Çocuklar
- Böbrek veya karaciğer hastalığı olan kişiler
- Antikoagülan ilaçların alındığı durumlarda önlem
Sonuç
- Bromelain, ananas bitkisinin etinden ve gövdesinden ekstrakte edilen protein sindirici bir enzimdir.
- Bromelainin faydaları arasında iltihaplanmayı ve şişmeyi azaltmak, yara iyileşmesini desteklemek, sindirimi kolaylaştırmak, kas veya eklem ağrısını azaltmak, kalp sağlığına fayda sağlamak ve alerjileri veya astımı azaltmak yer alır.
- Ananas yiyerek (özellikle sap/çekirdeği), ananas suyu içerek veya takviye olarak alarak elde edilebilir. Dozajlar günde yaklaşık 200-2.000 miligram (genellikle günde yaklaşık 500-800 miligram) arasında değişir.
- Bu enzim çok iyi tolere edilir, ancak kan inceltici ilaçlar alan, kanama bozukluğu olan veya ananas alerjisi olan kişiler tarafından alınmamalıdır.