İnsanlar kokulara karşı hassastır. Araştırmalar, lavanta dahil bir çok uçucu yağı koklamanın kaygı ve stresi azalttığı belirtir.

Aromaterapi, vücut, zihin ve ruhun sağlığını iyileştirmek için tıbbi olarak aromatik esansiyel yağları kullanır.

Doğal bitki özleri yağı veya uçucu yağ da denir.

Bir çok insan aromaterapiyi hem bir sanat olarak adlandırır. Bunun yanında, aynı meditasyon, yoga ve diğer bütüncül yaklaşımlar gibi bilimin de ilgini çekmiştir.

Aromaterapide kullanılan uçucu yağların güçlü etkileri vardır. Son zamanlarda bazı spesifik uçucu yağların farklı faydaları keşfedilmiştir.

Aromaterapi Nedir?

Aromaterapidaki yağlar yüzyıllardır dertlere çare olarak kullanılmaktadır

Taoist tapınaklarda antik mısıra kadar eski kültürlerde aromaterapi kullanılmıştır. Aromaterapide:

  • Reçine
  • Balzam
  • Yağlar

Kullanılıp birleştirildi. Bunun yanında bu maddeler tıbbi ve dini amaçlarla kullanıldığı gibi parfüm olarak da kullanılmıştır.

ÖzellikAçıklama
AromaterapiBitkilerden elde edilen esansiyel yağların, fiziksel, psikolojik ve ruhsal iyileştirme amaçları için kullanılmasıdır.
EtkilerRuhsal ve fiziksel rahatlama, desteklenen sindirim, daha iyi uyku, daha iyi duygusal denge.
YağlarLavanta, bergamot, ylang-ylang, geranium, eukalyptus, tea tree, rosemary, neroli, peppermint, patchouli, lemon, frankincense, clary sage, chamomile, cedarwood, bergamot, basil, rose, jasmine, geranium, lavender
Aromaterapi, bitkilerden elde edilen esansiyel yağların, fiziksel, psikolojik ve ruhsal iyileştirme amaçları için kullanılmasıdır. Aromaterapi, ruhsal ve fiziksel rahatlama, desteklenen sindirim, daha iyi uyku, daha iyi duygusal denge gibi birçok faydalar sağlar.

Antik Mısır gibi eski kültürler, reçineler, balzamlar ve yağlarda aromatik bitki bileşenlerini birleştirdi. Bu doğal maddeler tıbbi ve dini amaçlarla kullanılmıştır. Ruhsal, fiziksel ve mental faydaları olduğuna inanılıyordu.

Zarif, güzel gözlü hanımefendilerin yaşadığı 10.yüzyıldaki pers (bugündeki iran) kültüründe uzunca bir süre kullanılmıştır. 19.yüzyılda fransızlar, parfüm dahil bir çok noktada aromaterapinin faydalarını keşfetmiştir.

Günümüzde bütüncül doktorlar aromaterapinin faydaları hakkında bilimsel çalışmalar yapmıştır.

“Aromaterapi” terimi, Fransız parfümcü ve kimyager René-Maurice Gattefossé tarafından 1937’de konu üzerine yazdığı bir kitapta kullanılmıştır. Yanık tedavilerinde sıklıkla kullanıldığı gibi, uyku kalitesini arttırmak gibi faydaları sebebiyle de tercih edilmiştir.

Arometerapi Nasıl Kullanılır?

aroma terapi nedir
Aromaterapide lavanta yağı en popüler yağlardan biridir.

Bitkisel uçuçu yağlar yoğundur ve güçlüdür. Aromaterapi yağları cilt tarafından emilir. Ayrıca kokusu, beyindeki limbik sistem dahil bir çok noktada etki sağlar. Aroma terapinin kullanımı:

  • Difüzörler
  • Aromatik Kokular
  • Nefes
  • Banyo tuzları
  • Masaj veya topikal uygulama için vücut yağları, kremler veya losyonlar
  • Sıcak ve soğuk kompresler
  • Kil maskeleri

Aromaterapiyi kombinasyon halde kullanabilirsiniz. Mesela masaj yağı olarak en çok tercih edilen E vitamini içeri sebebiyle badem yağıdır. Aynı zamanda lavanta yağı, uyku kalitesinin arttırılmasında ve kaygının giderilmesinde etki sağlar.

Yüzden fazla uçuçu yağ türü mevcuttur. Batı da aromaterapi Türkiye’ye oranla daha popülerdir.

Aromaterapidaki yağların farklı türlerde farkı faydaları vardır. Her aromaterapi yağı, spesifik koşullarda tercih edilir. Ayrıca birbirine karıştırarak etkileri güçlendirebilir veya çeşitlendirebilir.

Aromaterapi Faydaları Nelerdir?

Uyku kalitesini arttırmak için lavanta yağı sıklıkla tercih edilir

Bütüncül tıpta aromaterapinin faydaları şu şekildedir:

  • Uyku kalitesini arttırmak
  • Stres ve kaygıyı azaltmak
  • Eklem ağrılarını azaltmak
  • Baş ve migren ağrısını düzeltmek
  • Virüs, bakteri ve mantarla savai
  • Sindirimi geliştirmek
  • Bağışıklık arttırmak

Bazı uçuçu yağlar, anti-inflamatuar etkiye sahiptir. Bu durum kronik rahatsızlıklar fayda sağlar.

Bilimsel araştırmalarda, aromaterapinin faydaları analiz edilmişitir. Bunun yanında, astım hastaları, uçucu yağları kullanırken dikkatli olmalıdır. Astım semptomlarını tetikleyebilir.

İlginizi Çekebilir:  Sporcuların Kullandığı Takviye Ürünleri Nedir?

Aromaterapide bilmemiz gereken uçuçu yağlar:

Lavanta

Lavanta esansiyel yağı, aromaterapide kullanılan en popüler yağdır. Lavanta yağı gevşemeyi teşvik etmek, uykusuzluk ve diğer semptomlarda etkilidir.

Lavantanın kaygılı insanlar kaygı bozukluğunu azaltmada fayda sağladığı görülüyor.

Örneğin 200 kişilik bir araştırmada, lavanta kokusununda kaygıyı azaltıp ruh halini desteklediği görülüyor. (kaynak)

Lavanta kokusunu sevmeyen azdır. Aromaterapida, yastığın arkadasına lavanta kokusu uyku kalitesinin arttırılmasında tercih edilir.

Karanfil

Türkiye de sevilen bir bitki. Karanfil çiçeği, astım semptomlarını azaltılmasında yardımcı olmakla birlikte antibakteriyel özellikleri varıdr.

Karanfil yağı geleneksel olarak :

  • Bakterileri öldürmeye yardımcı olmak için bir antimikrobiyal olarak
  • Diş ağrısını gidermek
  • Sndirim rahatsızlığı için
  • öksürük ve astım gibi solunum rahatsızlıklarını gidermek için

Örneğin araştırmalarda, karanfil yağının zararlı bakterilerin öldürülmesinde fayda sağladığı görülüyor. (kaynak)

Karanfil yağının antiseptik özellikleri bilinmektedir.

Okaliptüs

Muhtemelen bulabileceğiniz en güçlü uçucu yağlardan biridir. Okaliptüs ağacının yapraklarından elde edilen, Aborjinlerin ilk kez ateşin yanı sıra yaralar, enfeksiyonlar, ağrılar ve soğuk algınlığı için bir çare olarak kullandığı Avustralya’da ortaya çıkmıştır. 

Bu nedenle, okaliptüs genellikle Avustralya ateş ağacı olarak adlandırılır.

Okaliptüs yağı da doğal bileşen içerir; en önemlisi, kendine özgü kokusunu ve tıbbi özelliklerini veren 1,8 cineole’dir.

  • Öksürük
  • Bronşit
  • Soğuk algınlığı
  • Bogaz ağrısı
  • Baş ağrısı

gibi semptomlarla savaşır. Bütün bu yararları dışında hamile ve çocuklar için dikkatli kullanılmalıdır.

Uçucu yağları solumak bazı insanlarda öksürük krizlerini azaltabilir ve nefes açıcı olabilir. Okaliptüs, nefes açıcı özelliği olan bir uçucu yağdır.

Biberiye

Eski Yunanistan ve Roma’da biberiyenin hafızayı güçlendirdiği düşünülüyordu. Araştırmalarda, biberiye yağını koklamanın düşünme ve odaklanmada fayda sağladığı söyleniyor.

Beyin kimyasallarından biri olan “asetilkolinin” geri emilimin azalttığı ve hafıza üzerinde olumlu etkileri olduğu söyleniyor. (kaynak)

Basit bir şekilde, biberiye yağı olan odada matematik sorularının çözümünde bile fayda sağladığı görülüyor.

Hafıza, zeka ve dikkat üzerinde etkili olduğu düşülen biberiye yağı, beyindeki “asetilkolin” üzerinde etkilidir.

Epsom tuzu banyosu

Epsom banyaso, kasları rahatlatmak için harika bir yöntemdir. Magnezyumun faydalarından yararlandığımız gibi, sağlığımıza da olumlu etkiler sağlarız.

Epsom tuzuna aroma terapi uçucu yağları ekleyip kokuyu ve banyo deneyimini zenginleştirebilirsiniz.

Aromaterapi kokuları eşliğinde güzel bir magnezyum tuzu banyosu fena olmaz, dimi?

Difuzyon, Oda Spreyleri ve Banyolar

Uçucu yağların faydalarını birleştirmek için birkaç farklı yöntem vardır. Hangi seçenekleri satın alacağınıza karar verirken, saf esansiyel yağlarla yapılmış ürünleri arayın.

Yapay veya sentetik kokularla yapılmış ürünlerden kaçının. Yapay kokular, saf uçucu yağlar ile aynı faydaları sunmayabilir.

Uçucu yağların kokusunun tadını çıkarmanın çeşitli yolları şunlardır:

Difüzyon

Uçucu yağların kokusunu bir odaya veya tüm evinize yaymak için difüzör adı verilen bir makine kullanabilirsiniz.

Oda spreyleri

Bir oda spreyi kullanarak evinizin bir alanına uçucu yağların kokusunu hızla ekleyebilirsiniz. Önceden karıştırılmış oda spreyi satın alın veya uçucu yağları ve suyu karıştırarak kendiniz yapın.

Masaj

Masaj için uçucu yağlar kullanılmaktadır. Aromaterapiyi masajla birleştirmek, rahatlamak ve stresi azaltmak için harika bir yoldur.

Uçucu yağları doğrudan cilde uygulamamak önemlidir. Bu yağları diğer yağlarla özellikle masaj yağlarıyla seyreltmenizi öneririz.

Özellikle cilde masaj için en faydalı yağlardan birisi de ceviz yağıdır. Bunun sebebi E vitamini içeriğinden dolayıdır. Bunun yanında ceviz yağı, diğer yağlara oranla pahalıdır.

Cildinize masaj yapmak için, masaj yağlarıyla uçucu yağları karıştırabilirsiniz. Badem yağı ve ceviz yağının dışında diğer yağ türleri de bu sebeple kullanılabilir.

Banyolar

İnsanlar aromaterapiyi uçucu yağları konforlu bir banyo deneyimi için tercih eder. Güzel kokuları adeta banyoya çağırır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Farklı insanların uçucu yağlara karşı farklı tepkileri vardır, bu nedenle uçucu yağları rutininize dahil ederken dikkatli olmanız önemlidir. Yaygın olarak güvenli kabul edilmelerine rağmen, alerjiniz olmadığından emin olmak için doktorunuzla konuşmalısınız.

Güçlü kokular ve kokular astım krizini tetikleyebilir. Genel olarak kokulara karşı hassassanız, uçucu yağlar veya herhangi bir aromaterapi tedavisi kullanmaktan kaçınmalısınız.

Uçucu yağları kullanmaya başladıktan sonra astım semptomlarınız kötüleşirse kullanmayı bırakın. Bu alternatif tedaviyi tekrar kullanmadan önce doktorunuzla iletişime geçin.

Uçucu yağları TÜKETMEYİN. Her uçuçu yağ tüketilmeye uygun değildir.

Aromaterapi Orucu Bozar mı?

Kokuları koklamak oruca veya insüline etki etmez. Yağ yakımı üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur, hatta sakinleştirici özellikleri sebebiyle stres sonucu aşırı yemenizi engeller. Ama aromaterapi yağları tüketilmemelidir.

Diğer Makaleler: