Bu yazıda, kilo alma sorununu çözmek için kullanılan sipraktin şurubunun kilo aldırıp aldırmadığını tartışacağız. Sipraktin, iştah artışı yaptığı düşünülen ve popüler hale gelen bir ilaçtır.
Ancak, sipraktin kilo aldırır mı sorusunun cevabı kesin olarak bilinmemektedir. Sipraktin kullanımı sırasında kilo alımına neden olabileceğini gösteren bazı bulgular vardır ancak bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Kilo almak için siprasyin kullananların yorumu ise kiminde iştaha etki ettiği, kiminde ise fayda etmediği yönündedir.
Siz de kilo almak için siprasyin kullananlardansanız, kullanım tecrübenizi yorum olarak paylaşarak diğer kullanıcıların yararlanmasına yardımcı olabilirsiniz.
Sipraktin Ne İşe Yarar?
Sipraktin ilaç özellikle ilaç kaşıntı, alerjik rinit, alerji deri sorunları, ürtiker, gözde yanma, göz sulanması, kızarıklık, egzama, alerjik kaynaklı burun akıntısı, iştahsızlık, ve kilo alamama sorunları için kullanılmaktadır.
Kilo almak için siprastin kullanımın bu denli popüler olmasının sebebi ise bazı kişilerde iştah artışını tetiklemesidir.
Ama bu ilaç, sistemik antihistaminikler adı verilen ilaç grubuna dahildir ve reçeteli bir şuruptur. Kutu üzerinde “Antihistaminik (alerji)” yazmaktadır.
Sipraktin etken Maddesi: Siproheptadin HCL (Her 5 ml’de 2 mg etken madde bulunmakta.)
Sipraktin Şurupla Kilo Alınabilir mi?
Sipraktin şurup, ebeveynler tarafından çocuklarının kilo alması için kullanılmasını amaçlanır.
Gerçekte bu şurupun kilo aldırıcı bir etkisi yoktur, ancak kullanımı sonucunda kişide iştah artışı görülebilir.
Bu nedenle beslenme uzmanları, bu ürünü yemek yeme problemi olan kişilere tavsiye edebilirler. Sipraktin şurup ya da benzer isimle satılan diğer şuruplar, kilo aldırmaz, sadece iştahı açar. Bu da kişinin daha fazla yemek yemesi ve buna bağlı olarak hızlı kilo almasını sağlar.
Fakat iştah artışı genellikle Sipratin şurubunu yan etkisi olarak da raporlandığını unutmayın.
Sipraktin Şurup Nasıl Kullanılır?
Sipraktin şurup, bazı kişilerde iştah artışı yaratarak kilo alımını sağladığı için tansiyon ve diyabet hastalığı olan yaşlılara önerilmemektedir. Kilo alımı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, sipraktin şurup 2 ile 14 yaş aralığındaki çocuklar için uygun bir seçenektir. 2 yaşın altındaki çocuklar için de kullanımı sakıncalı olabilir. 14 yaşın üstündeki kişiler için ise bu şurubu doktor önerisiyle kullanmak sağlıklı olacaktır.
Sipraktin şurup, belli yaş aralıklarında şu şekilde kullanılır:
- 2-6 yaş aralığında günde 3 defa 2 mg ölçek şeklinde
- 7-14 yaş aralığındaki çocuklar için günde 3 defa 4 mg ölçek şeklinde
Bu dozlarda kullanılabilen sipraktin şurup, nadir durumlarda 14 yaş üzerinde de verilebilir. 14 yaş için günlük verilen doz 32 mg’dır ve bu doz miktarı aşılmamalıdır.
Sipraktin Şurup Muadili (Eşdeğeri)
- PRAKTEN şurup
- Avil şurup
- Prakten şurup
- Polivit şurup
Kilo Almak İçin Sipraktin Kullananlar
Sözlüklerden ve Forumlardan, kilo almak için Sipraktin kullananların yazılarını derledik.
Doktora ısrarla belirterek yan etkilerini göze alarak kullanılmıştır. Uyku verici özelliği doğrudur, ancak benim için en önemli olan iştah açma özelliği beklentilerimi karşılamamıştır.
Benim çocukluğumda her türlü alerjiye içtiğim bir şuruptum. Norodermatitlerle kaplı cildim için iyileşmeyi umuyordum. Ancak antihistaminiklerin en iyi yan etkisi olan uyku hali bende olmadı. Çokta iştah artışı olmadı.
Fakat, bazı sipraktin kullananlarda iştah artışı görüldüğü belirtiliyor. Bir sözlük kullanıcısı, Sipraktin şurubun iştah arttırdığını belirtiyor.
iştah açıcı olarak önerilir çünkü ilacı içtikten yaklaşık yarım saat sonra midenizde hiç doymayacağınızı düşündüğünüz bir boşluk hissedeceksiniz. Her şeye saldıracak ve sürekli yemek yiyeceksiniz. İlginç bir şekilde doyma hissini ortadan kaldırır ve düzenli olarak kullanıldığında kilo almanıza yardımcı olabilir.
Gene aynı kullanıcı sipraktin’in yan etki yarattığını ve bunun “uyku” hali getirdiğini belirtiyor.
Ancak yan etkisi de var. Yemek yemek için 45. dakikada kendinizi tutamayacağınız bir uyku bastıracak, sonrasında aç kalabilirsiniz. Aşırı uyutucu olduğu için, düzenli bir şekilde alındığında 10-12 saat kesintisiz uyuyabilirsiniz.
Tavsiye üzerine bugün eczaneden aldığım iştah açıcı yan etkisi olan şurup. Aslında alerjiden kaynaklanan kaşıntıları gidermek için kullanılan bir şurup. Yan etkisi kilo alımına neden olduğu söyleniyor. Deneyelim bakalım. Denemediğimiz birşey kalmadı ne de olsa.
Balık yağları, çeşitli iştah açıcı tedbirler denedik, ama çocugumuza fayda etmemişti. Doktorun önerisiyle son çare olarak bunu kullandıktan. Gerçekte antihistaminik olduğu ve iştah açıcı yan etkisi olduğu söylendikten sonra da “15 günden fazla kullanmayın” diye uyarı verdi doktor. Ve bizim hiçbir şey yemeyen çocuk bir canavara dönüştü. Sürekli aç, yediği her şey doymuyor. Yine de 15 gün sonunda çok büyük bir fark göremedik. Aslında hedef, bu süre zarfında bir miktar fazladan kilo alarak düşük kilodan kaynaklanan iştahsızlığı kırmaktı. Olmadı.
Bir başka kullanıcı ise:
Aşırı kilo kaybı yaşayan ya da kilo alamama problemi olan insanlar için şiddetle tavsiye edilen şurup. 2 ay içinde 5 kilo almanıza yardımcı olur. Psikolojik olarak da mutlu hissettirmesi ise artısı.
Sipraktin nasıl kilo aldırır?
Esas olarak içerisindeki etken madde sinir sistemine ve beyin reseptörlerine etki eder. İştah üzerinde etkisi olduğu bilinen serotonin reseptörü sonucu sipraktin bazı kişilerden yan etki olarak iştah artışı yaratabilir. Bu durum daha çok kalori almayı beraberinde getirir.
Sonuç
Kilo almak için Sipratin kullanımı uzun vadeli bir çözüm değildir ve Kilo almak için ilaç kullanmak hiçbir zaman en iyi seçenek değildir. Öncelikle doğal yöntemler ile kilo almayı deneyin.
Bunlar arasında dengeli ve düzenli bir beslenme alışkanlığı, egzersiz yapma ve stresi azaltma gibi önlemler bulunmaktadır. Eğer bu yöntemler işe yaramazsa, doktorunuza danışarak kilo alımı için gerekli olan ilaçları alabilirsiniz.
Fakat unutmayın, bu tür ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Sipratin hakkında yazılanlar Sipratin‘nın resmi ilaç prospektüsüden alıntılanmış yazılardır. Aynı şekilde Sipratin kullanıcı yorumları, sözlüklerden ve forumlarında başka kullanıcıların görüşlerinden derlenmiştir. Burada yazılan hiç bir yazı öneri niteliğinde değildir.
Diğer makaleler: