Domateslerde, peynirlerde ve diğer bazı gıdalarda doğal olarak bulunsa da, MSG işlenmiş ürünlere de eklenir

Monosodyum glutamat (MSG) , lezzeti arttırmak için birçok gıdaya eklenir. MSG genellikle konserve gıdalarda, çorbalarda, fast foodlarda ve işlenmiş gıdalarda bulunur.

Dünyadaki en popüler lezzet arttırıcılardan biridir, ancak MSG – monosodyum glutamat için tartışmalar devam etmektedir.

Glutamatlar ve glutamik asit, lezzetli tatları ortaya çıkarmak için gıda katkı maddeleri olarak kullanılabilir. Bu katkı maddeleri (E620 ila E625) örneğin saf glutamik asit (E 620), monosodyum glutamat (E 621) veya magnezyum diglutamat (E 625) içerir.

Bilmeniz gerekenler

  • Lezzet arttırıcı olarak işlev gören çeşitli glutamik asit tuzlarına glutamat denir. Glutamik asit, domates, parmesan ve balık gibi birçok gıdada doğal olarak bulunur.
  • Glutamatın Çin restoranı sendromunu tetiklediği söyleniyor. Asya restoranlarında yaygın olan glutamat içeren yiyecekleri yedikten sonra, etkilenenler baş ağrısı ve vücut ağrıları, mide bulantısı ve boyunda uyuşmadan şikayet ederler
  • glutamatın iştahı uyardığı ve dolayısıyla obeziteye katkıda bulunduğu söylentisi var. Bu aslında hayvan deneylerinde kanıtlanabilse de, lezzet arttırıcının insanlar üzerinde aynı etkiye sahip olduğu da şu ana kadar doğrulanmadı.

Bununla birlikte, glutamat, içerik listesinde baharat, maya özütü veya aroma terimlerinin arkasına da gizlenebilir. Lezzet arttırıcı, örneğin maya özünde doğal olarak bulunur ve bu nedenle katkı maddesi olarak etiketlenmesi gerekmez.

MSG: Tatlandırıcı

Geçmişte birçok ciddi tıbbi durumla bağlantılı olduğu için birçok insan glutamattan korkar. Bununla birlikte, patojenik etkiler açıkça kanıtlanmamıştır.

MSG çorbalar, önceden paketlenmiş yemekler, soğuk etler ve süt ürünleri gibi düşük sodyumlu ürünlerde tuz ikamesi olarak kullanılabilir

“Çin Restoranı Sendromu”

1960’ların sonunda, Amerikalı doktor Robert Ho Man Kwok, glutamatı suçladığı, yaşamı tehdit etmeyen ancak hoş olmayan bir fenomeni tanımladı. “Çin Restoranı Sendromu” terimini ilk kez New England Journal of Medicine’e gönderdiği bir mektupta tanıttı.

MSG Asya mutfağında çokça kullanılır. İnsanlar, Çin yemeği yedikten sonra olarak kendini iyi hissetmiyordu: ağzı kuruluğu, karıncalanma, uyuşukluk ve boğazı ağrısı, ateş basması, çarpıntı, baş ağrısı, vücut ağrıları ve mide bulantısı gibi hisser oluyordu.

Obezite ve metabolik bozukluklar

Obezite, sadece metabolik bir hastalık değil aynı zamanda beyindeki iştah döngüsündeki problemlerden kaynaklanmaktadır. MSG, bu konuda zararlı etkiler yaratabilir.

Doyma eşiğimizi arttırır ve daha fazla yememizi sağlar.

  • MSG, insülin direnci, yüksek kan şekeri seviyeleri ve diyabet ile ilişkilendiren hayvan çalışmaları nedeniyle, artan metabolik bozukluk riski ile ilişkilendirilmiştir. (kaynak)
  • Bununla birlikte, önceki araştırmalarda, enjeksiyon kullanılmıştır. Bu, beyinde diyet alımıyla ilişkili olmayan etkilere yol açabilir
İlginizi Çekebilir:  Bir Erkek Öpüşmek İstiyorsa Neler Yapar?

MSG’nin yağ hücrelerini, leptin reseptörlerini veya vücudun kilo alımıyla ilişkili diğer kısımlarını etkilediği gösterilmemiştir, ancak bazı araştırmalar hala yüksek MSG alımının zaman vücut kitle indeksi (BMI) problemleri ile ilişkili olduğunu göstermektedir

Beyin sağlığına etkisi

Beyin sağlığını korumak, Dopamin, Serotonin, GABA, Asetilkolin, Endorfin gibi beyin kimyasallarını uygun hale getirmeliyiz.

Aynı şekilde Glutamat, beyin fonksiyonunda birçok önemli rol oynar. 

  • Bazı araştırmalar, MSG’nin beyindeki aşırı glutamat seviyelerinin sinir hücrelerini aşırı uyarmasına neden olarak beyin toksisitesine yol açabileceğini ve hücre ölümüyle sonuçlanabileceğini iddia ediyor. (kaynak)
  • Bununla birlikte, diyetteki glutamatın beyniniz üzerinde etkisi çok azdır veya hiç yoktur, çünkü neredeyse hiçbiri bağırsaktan kana geçmez veya beyin bariyerini geçmez. (kaynak)

Her İnsan Farklıdır

Spesifik durumlarda, örneğin nüfucun %1 MSC’ den etkilenebilmektedir.

Hangi gıdalar glutamat içerir?

Bir lezzet arttırıcı olarak glutamat çoğunlukla kullanılır:

MSG’li Gıdalar

MSG, günümüzde marketlerde ve yerel restoranlarda bulunan birçok yaygın gıdada kullanılmaktadır. Katkı maddelerinde bulunan bu bileşen, atıştırmalıklar, çorbalar ve erişteler gibi yiyeceklere lezzet katmayı amaçlar. İşte bilmeniz gereken MSG içeren 5 yiyecek:

  1. Baharatlar
    MSG bir lezzet arttırıcı olduğundan, tüketicilerin etlere ve yahnilere koyduğu birçok çeşnide bulunması şaşırtıcı değildir. Yaygın bir örnek, tipik olarak ete eklenen taco baharat paketleridir.
  2. Fast food
    MSG, Çin yemeklerinde ve fast food restoranlarından kızarmış tavuk da dahil olmak üzere diğer fast food yemeklerinde yaygın kullanımıyla tanındı.
  3. Çorbalar
    MSG’yi bulacağınız bir diğer yer de bakkaldaki çorba raflarıdır. Katkı, lezzetlerini ve tuzluluklarını arttırmak için kullanılır. Örneğin, en yaygın çorbalardan biri olan Campbell’s Tavuklu Erişte Çorbası, 890 miligram sodyuma ek olarak MSG içerir.
  4. Soslar ve çeşniler
    Ketçap, mayonez, barbekü sosu, soya sosu, hardal ve salata sosları gibi çeşnilerin aromayı artırmak için MSG içerdiği bilinmektedir.
  5. Cipsler
    Pek çok cips türü ve ilgili atıştırmalıklar, bilinen tuzlu, tuzlu tatları geliştirmek için MSG içerir.

Bazı araştırmalar, MSG’nin obezite, merkezi sinir sistemi bozukluğu ve üreme bozuklukları gibi çeşitli koşullara katkıda bulunabileceğini göstermiştir, ancak bu alanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

.diet/foods-high-in-msg

Sonuç Olarak

MSG’nin olası yan etkilerinden kaçınmak istiyorsanız, uygulayabileceğiniz yol basit.

Cips ve fast food gibi MSG içeren gıdaların birçoğunun dengeli bir diyetin parçası olmadığını ve obezite, kalp hastalığı, diyabet ve diğer sağlık risklerine yol açabileceğini belirtmekte fayda var.

Diyetinizden yüksek MSG çıkarmak için bu sağlıksız yiyecekleri yemekten kaçının.

MSG’ye bir alternatif tuzdur. Bununla birlikte, tuzun aşırı tüketildiğinde yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve felç gibi durumlara neden olduğu kanıtlanmıştır. Düşük dozlarda tüketiminde nispeten güvenlidir. (kaynak)