Kedilerin bakımında aşı bir gereklilik haline gelmiştir. Özellikle de yavru kedilerin bakımı ve sağlığı konusunda aşılar hayati önem taşır. Bu noktada ise bakmakta olduğunuz kedilerde aşı takvimi takip edilmeli ve atlanmamalıdır. Evlerde sıklıkla beslenmekte olan kedilerken hastalık kapma söz konusu olacağından aşıların günü gününe yaptırılması şarttır. Peki, kedilerde aşı takvimi nasıldır? Bu soru son zamanlarda evlerde kedi bakan kişiler için oldukça merak konusu haline gelmeye başladı. Bu yazımızda yavru ve yetişkin kedilerin aşı takvimlerinden bahsedeceğiz.

yavru kedi resim dosyası

Yavru Kedilerde Aşı Takvimi

Kedilerin sağlığının korunması amacıyla her kedi aşılanmaya ihtiyaç duyar. Yavru olan kedilerin yetişkin kedilere göre bağışıklık sisteminin güçlenmesi için aşılanması şarttır. Yavru kedilere uygulanan aşılar iki çeşit olarak karşımıza çıkar.

Temel aşılar bütün yavru kedilerin tehlikeli hastalıklardan korunması adına vurulması gereken aşılardır. Temel aşılar, karma aşısı, lösemi aşısı ve karma aşı olarak üç tür olarak sıralanır.

Kedilerin aşı takvimi içerisinde yer alan temel olmayan aşılar ise, daha çok herhangi cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklardan korumak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için vurulur.

Yavru kedi aşı takvimi ve uygulama zamanları aşağıdaki gibidir.

  • İç ve Dış Parazit İlaçları: 6-8 hafta
  • Karma Aşı: 8-10 hafta
  • Lösemi Aşısı: 9-11 hafta
  • Karma Aşı tekrarı: 10-12 hafta
  • Lösemi Aşı tekrarı: 11-13 hafta
  • Kuduz Aşısı: 12-14 hafta

Yukarıda sıralanan aşı takviminde yer alan aşılardan en önemlisi karma aşıdır. Karma aşı, viral enfeksiyonlara karşı koruma sağlarken, aynı zamanda 2. Ayını dolduran bütün kedilere vurulur. Lösemi aşısı ise lösemi kanserine karşı vurulan bir aşı türü olmakla birlikte her yıl kedilere vurulur. Bu aşının tam anlamıyla yüzde yüz etkisi yoktur.

İlginizi Çekebilir:  Lazer Epilasyon Cihazı Nasıl Kullanılıyor?

Zorunlu aşı olarak karşımıza çıkan kuduz aşısı ise kedilere vurulabilmeleri için en az 3 ayı doldurmaları gerekir.

Yetişkin Kedilerde Aşı Takvimi

Yetişkin Kedilerde Aşı Takvimi

Yavru kediler yaklaşık bir yıllık bir sürenin ardından yetişkin olarak kabul görürler. Kedilerin sağlığı noktasında aşılar büyük yapı taşı olduğundan yavruluk döneminde yapılan temel aşıların tekrar yapılması önerilir. Aşı sıklığı amanla 1-3 yıl periyotlar halinde yapılsa da, kedilerin yaşam koşulları ve sağlık durumlarına göre veterinerler planlama dahilinde aşı takviminde değişiklik yapabilir.

Kedi Aşıları16 Haftadan Küçük Yavru Kediler16 Haftadan Büyük Yetişkin KedilerGüçlendirici Tavsiyeler
KuduzEn erken 8 haftalık olan kedilerde tek doz. 1 yıl sonra da yeniden aşılanma.Yıllık tek doz ile güçlendirme aşısı.Yılda 1 veya 3 yılda bir gereklidir. Devlet düzenlemeleri ile sıklık oranı farklılık gösterebilir.
Kedi distemperi (Panleukopenia)6 haftalıktan erken, daha sonra da her 3-4 haftada bir kez aşılama3-4 hafta arayla 2 doz olarak yapılmalıdır. İlk serinin son dozundan bir yıl sonra, daha sonra her 3 yılda bir doz verilebilir.
Kedi Herpes Virüsü6 haftalıktan erken, daha sonra da her 3-4 haftada bir kez aşılama.3-4 hafta arayla 2 doz olarak yapılmalıdır. İlk serinin son dozundan bir yıl sonra, daha sonra her 3 yılda bir doz verilebilir.
Calicivirus6 haftalıktan erken, daha sonra da her 3-4 haftada bir kez aşılama.3-4 hafta arayla 2 doz olarak yapılmalıdır. İlk serinin son dozundan bir yıl sonra, daha sonra her 3 yılda bir doz verilebilir.
Kedi Lösemi Virüsü (FeLV)8 haftadan önce, 3-4 hafta arayla.3-4 hafta arayla 2 doz olarak yapılmalıdır. Her yavru kedi yılda 1 kez aşı olmalıdır. Eğer dışarı çıkmıyor ve başka kediler ile görüşmüyorsa daha fazla aşıya gerek yoktur.
Bordetella4 haftadan önce1 yıl arayla 2 doz olarak yapılmalıdır. Yıllık olarak yapılmalıdır.

Bu içerikte sizlere detaylı olarak yavru ve yetişkin kedilerde aşı takvimi konusunu anlatmaya çalıştık.

Kaynak: https://vetesveteriner.com/

Kategori: