Mide asidi problemleri uykusuzluk, stres ve kaygı bozukluklarında sıklıkla görülmektedir.

Mide asidi, proteinlerin sindirilmesi dahil bir çok önemli noktada fayda sağlar. Problem, yanlış zamanlarda salgılanan, aşırı miktarda veya aşırı az mide asidinin oluşturduğu sindirim problemlidir. (kaynak)

Mide asidini dengelemek için, bazı öneriler ve yöntemler bulunmaktadır. Bundan önce bilinmesi gerekenler:

  • Dengesiz mide asidi genel olarak stresten kaynaklanır, buna gastrit denir.
  • Mide asidi diyeti, temel olarak yemek ve pişirmenin basitliğine odaklanır.
  • Besinlerin sindirilmesinde sindirim enzimleri de önem taşımaktadır. Mide asidi problemi olan insanlarda sindirim enzimi eksikliği görülebilir.
  • Bikarbonat, mide asidi sorunları olanlarda geçici bir rahatlama sağlar. Kalıcı bir çözüm sağlamak için stres seviyesini azaltmak gerekmektedir.
  • Çinko eksikliği mide asidinin dengesiz çalışmasını sağlamaktadır. Yeterli miktarda çinko aldığımızdan emin olmalıyız.

Mide asidi ne kadar güçlü?

İnsanlarda mide asidinin pH’ı 1.5-2.0’dır. Araştırmalarda çoğu hayvanınkinden çok daha düşüktür ve leş yiyen hayvanlar olarak adlandırılan şahin kuşları gibi leş yiyen hayvanlarınkine çok yakındır.

Mide asidi kemikleri eritebilir mi?

Mide asidi, pH dengesi düşük ve asidik olduğu için, kemikler ve dişler gibi çok güçlü yapıları eritebilir. Ama, insanlar saçı sindiremez, Saç, vücudumuz tarafından parçalanamayan keratin adı verilen proteinlerden oluşur. Saç, vücudumuzda olmayan çok yüksek sıcaklıklarda işlenebilirler. 

Yaygın sindirim bozuklukları arasında gastroözofageal reflü hastalığı, kanser, irritabl bağırsak sendromu, laktoz intoleransı ve çölyak bulunur . Sindirim bozukluklarının en yaygın semptomları kanama, şişkinlik, kabızlık, ishal, mide ekşimesi, ağrı, bulantı ve kusmayı içerir.

Mide Asidi Diyeti: Kaçınılması Gerekenler

Mide asidi problemleri olanlarda bazı spesifik diyetlere karşı sınırlandırma yapılması fayda sağlayabilir.

  • İşlenmiş et
  • kızarmış yiyecekler
  • Çeşitli soslar
  • tam yağlı süt ve türevleri
  • Yağlı peynirler
  • Soğan
  • Sarımsak
  • Domates ve portakal gibi asitli yiyecekler

Buradaki besinler ne zaman yediğimiz ve miktarı da önemlidir. Uyku öncesi mi, sonrası mı, öğlen mi gibi durumlarda değişiklik gösterir. (kaynak)

Mide asidinin düzgün çalışmasında çinkonun önemli olduğunu biliyor muydunuz?

Neler Tüketilebilir?

Mide asidi durumunda, bazı basit diyet kurallarına uymanız gerekecektir:

Sindirimi kolay yemekler hazırlayın, bunlarda sindirim enzimleri açısından yüksek olan besinlerdir.

  • Öğle yemeğinde: İlk yemeği tüketirken sebze mutlata tüketin.
  • Akşam yemeğinde: sebzeli ikinci bir yemek.
  • Ana öğünlerden sonra meyve yemeyin.
  • Çok sıcak veya çok soğuk içeceklerden veya yiyeceklerden kaçının.
  • Sakince, stres olmadan, her lokmayı iyi çiğneyerek yiyin. Çok çiğlenmek, sindirim enzimlerinin daha iyi çalışmasını sağlar ve daha iyi besin değeri alırız.
  • Günlük beslenme rutininizde kesintili olmayın, mümkün olduğunca yöntem ve programlara uyun.
  • Normal gastrointestinal aktiviteyi desteklemek için yemek yedikten sonra hafif bir yürüş yapın.

Sindirim sistemini geliştirmek için ayrıca sindirim enzimi takviyesi alıp, probiyotik yönünden zengin besinler de tüketebilirsiniz.

Yüksek yağlı beslenmeyi uyguluyorsanız, mutlaka sindirim enzimlerinden destek alın. Özellikle lipaz enzimi ve B5 vitamini, ketojenik diyette sindirim sorunları yaşayanlara yardımcı olmaktadır.

Lipaz, yağların sindirimi için gerekli olan ve vücudumuz tarafından üretilen bir enzimdir.

Anlık Çözüm Arayanlar için: Mide Yanmasının Çözümü Nedir?

Asitlikle savaşmak için birçok çare var. Bazıları kabartma tozu, limon, bal gibi geleneksel yöntemleri kullanmaktadır.

İlginizi Çekebilir:  Leodex Plus Kullanıcı Yorumları - Ağrı Kesici Mi?

Ne zaman iyi olduklarını ve ne zaman çalışmadıklarını ayrıntılı olarak görelim.,

1- Kabartma Tozunun Mide Asidini İyileştirdiği DOĞRU MU?

Kabartma tozu, (bikarbonat) mide asidi için kullanılan daha geleneksel ve ev reçetelerinden biridir. 

Birçok kişi tarafından mükemmel bir asit önleyici ilaç olarak kabul edilir. Aslında suda eritilmiş bir çay kaşığı bikarbonat asitliğe karşı anında ve geçici bir rahatlama sağlar. Bunu yanında kaliteli maden suları da tercih edebilirsiniz.

2- Limon Mide Asidini Destekler mi?

Her sabah tercihen ılık olarak içilen bir bardak sudaki yarım taze limon suyunun sağlık için her derde deva olduğu bilinmektedir . Bal ilavesiyle bile.

Limonun mideyi tamponlayıcı etkisi vardır ve sindirimi kolaylaştırır.

3- Sütün Mide Asidine Fayda Sağladığı Doğru Mu?

İlk cevap evet olabilir: Süt alkali bir besindir ve ani bazlığı asiditeyi engelleyen olumlu bir etkiye sahiptir. Ancak tam yağlı süt, mide asiditesini artıran ve mide boşalmasını yavaşlatan yağlar ve proteinler açısından zengindir.

4- Bal Mide Asidine Fayda Sağlar mı?

Her yemekten önce bir çay kaşığı bal yemek borusunun asit reflüsüne karşı korunmasına yardımcı olur. 

Bunun olabilmesi için balın seyrelmemesi ve etkilerinin dağılmaması için balı aldıktan en az yirmi dakika sonra su almamalısınız.

5- Kahvenin Mideyi Kötü Etkilediği Doğru Mu?

Kahve, herkes için sağlıklı etkiler yaratmayabilir. Genel olarak kahve, ketonları arttırdığı için ve iştahı ertelediği için tercih edilir.

Bazı insanlarda, aralıklı oruç tutarken aşırı kahve tüketimi kötü etkiler yaratır. Aşırı kahve, hidroklorik asit üretimini uyardığı ve mide mukozasını tahriş ettiği için mideye zarar verir. 

Hem kafeinli hem de kafeinsiz asit, yanma ve gastroözofageal reflü başlangıcının nedeni bile olabilir.

Mide Sağlığı ve Bağırsak Sağlığı için Elma Sirkesi

Geleneksel olarak elma sirkesi, asetik asit, gallik asit, kateşin, epikateşin, kafeik asit ve daha fazlası gibi biyoaktif bileşenler açısından zengin olmasını sağlayan ve ona güçlü antioksidan, antimikrobiyal ve diğer birçok faydalı özellik kazandıran uzun ve yavaş bir fermantasyon süreciyle yapılır.

Asit reflü tipik olarak mide asidi eksikliğinden kaynaklanır. Her gün büyük bir bardak suya 1 yemek kaşığı çiğ filtre edilmemiş elma sirkesi alarak midenizin asit içeriğini kolayca iyileştirebilirsiniz. Elma sirkesindeki pektin de bağırsak spazmlarını yatıştırmaya yardımcı olabilir. Günlük bağırsak sağlığı için 1 bardak ılık suda 2 çay kaşığı elma sirkesi ve 1 çay kaşığı çiğ bal karışımı yardımcı olabilir.

Ağız Sağlığı ile Mide ve Bağırsak Sağlığı Arasındaki Denge

Sindirim sisteminizdeki bakteri türlerindeki dengesizlikler ağız sağlığınızı olumsuz etkileyerek diş eti hastalığı ve diş çürümesi gibi şeylere katkıda bulunabilir ve inflamasyon yaratıp vücudun bütünlüğüne zarar verir.

Sindirim sistemini bir nehir gibi düşünün, o nehrin kaynağı ağızdır. Her yutkunduğunuzda binlerce bakteriyi yuttuğunuz anlamına gelir – bazıları zararlı bakterilerdir ama en önemlisi, bazıları da faydalıdır. Tıpkı bağırsak mikrobiyomu gibi, ağzınızda da dişlerinizin ve vücudunuzun geri kalanının sağlığına yardımcı olan faydalı bakteriler bulunmaktadır.

  • Probiyotikler ağız ve diş sağlığını korur, aşırı büyüyen zararlı bakterilerin verdiği “çürük” gibi problemlerin önüne geçer.
  • Bazı probiyotikler ise diş eti hastalığına ve ağız kokusuna neden olan suşlara karşı koruma sağlar.
  • Ağız sağlığını desteklemek için florürsüz, SLS’siz ve katkısız diş macunları kullanılmalıdır. Bunun yanında “Hindistan Cevizi Yağı” ile gargaga yapmak ve 20 dakika bekletmek ağızdaki zararlı bakterilerin ölmesini sağlar ve kimyasal almadan ağızdaki probiyotikleri destekler.

Bunun yanında antibiyotikler ve antibakteriyel gargaları sürekli kullanımı yararlı bakterilerin de ölmesini sağlar. Aynı zamanda şekerli besinler tüketmek zararlı bakterilerin ağızda çoğalmasını sağlar ve düş çürüğüne sebep olur.

Kategori: