Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus ve Lactobacillus Acidophilus en faydalı probiyotiklerdendir.

Bağırsaklarınızda doğal olarak bulunan Lactobacillus acidophilus, en iyi bilinen probiyotiklerden biridir; sağlığı geliştirebilen ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilen faydalı mikroorganizmalar. Lactobacillus Acidophilus Nedir ki bu kadar popüler hale geldi?

Lactobacillus acidophilus, hastalık veya antibiyotikler nedeniyle bağırsakta gelişebilecek potansiyel olarak zararlı bakterileri dengeler. Ayrıca vajinadaki floranın dengelenmesine yardımcı olarak maya enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir .

Yoğurt ve diğer fermente gıdalarda yaygın olarak bulunur, ayrıca takviye olarak da mevcuttur.

Temel Noktalar – Özet

  • Acidophilus (lactobacillus acidophilus), sindirim sisteminizde, idrar yolunuzda ve vücudunuzun diğer bölümlerinde doğal olarak bulunan bir bakteridir.
  • Acidophilus, vücudunuzdaki iyi bakterilerin büyümesini desteklemek için bir probiyotik olarak kullanılabilir. Acidophilus ayrıca sindirim sorunları, maya enfeksiyonları ve egzama gibi çeşitli tıbbi durumların tedavisine yardımcı olabilir.
  • Gelişmekte olan araştırmalar, bağırsak sağlığının beyin üzerinde de bir etkisi olabileceğini düşündürmektedir.
  • L. acidophilus vücudun laktozu metabolize etmesine ve parçalamasına yardımcı olur. Laktoz, süt ve diğer süt ürünlerinde bulunan bir şekerdir.

Acidophilus “iyi” ve “dost” bakteri olarak kabul edilir. Vücudunuzun bağışıklık sisteminizi ve sindirim sisteminizi desteklemek için dost bakterilere ihtiyacı vardır.

Bu yazımızda Lactobacillus Acidophilus Nedir, Faydaları, Yan Etkileri, Kullanım alanları hakkında detaylı, bilimsel ve referanslı bir yazı hazırladık.

Lactobacillus Acidophilus Ne İçin Kullanılır?

L. acidophilus , insan bağırsağında ve vücudun diğer bölümlerinde doğal olarak oluşan bir probiyotik bakteridir. Bu bakteri, sindirim sisteminin laktoz gibi şekerleri laktik aside parçalamasına yardımcı olur.

Trilyonlarca bakteri ve diğer mikroorganizmalar her insanın bağırsağında yaşar.

Alternatif tıpta, Acidophilus bazen aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sağlık durumlarını önlemek veya tedavi etmek için kullanılır:

  • Sivilce 
  • bakteriyel vajinoz
  • C. difficile enfeksiyonu 
  • Candida enfeksiyonu ( maya enfeksiyonu ) 
  • Diyabet
  • İshal 
  • E. koli enfeksiyonu
  • Egzama
  • İrritabl bağırsak sendromu (IBS)
  • Laktoz intoleransı
  • İdrar yolu enfeksiyonu (İYE)

Ayrıca araştırmalar Lactobacillus acidophilus (asidofilusun) kilo kaybını teşvik edebileceğini ve bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini iddia ediyor.

Asidofilus, daha kapsamlı olarak incelenen probiyotiklerden biri olmasına rağmen, hasta popülasyonları, asidofil suşları ve diğer faktörlerdeki farklılıklar nedeniyle bulgular büyük ölçüde değişiklik göstermiştir.

Lactobacillus acidophilus’un faydalarına ilişkin mevcut araştırmalardan elde edilen bazı bulgulara bakalım.

Bağışıklık Sistemi

Hayvan çalışmaları, tüketen probiyotiklerin bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini düşündürmektedir.

Acidophilus antimikrobiyal ve antiviral özelliklere sahiptir ve soğuk algınlığı, virüs ve hatta alerjilerin önlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca Asidofilus da dahil olmak üzere probiyotiklerin çocuklarda soğuk algınlığı semptomlarını azaltabileceğini öne süren araştırmalar vardır.

Probiyotikler bağışıklık sistemimizi desteklemeye yardımcı olabilir. Araştırmalar acidophilus dahik, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus paracasei, L. CASEI 431 ve Bifidobacterium türlerinin bağışıklığı desteklediği göstermiştir.

Pediatrics dergisinde yayınlanan bir araştırma, altı aylık günlük  L. acidophilus probiyotiklerinin ateşi %53, öksürüğü %41, antibiyotik kullanımını %68 oranında azalttığını buldu. Asidofilusun geniş bir probiyotik yelpazesiyle birleştirilmesinin daha da etkili olduğu unutmayın(kaynak)

Antibiyotik almanın neden olduğu ishal riskini azaltmaya yardımcı olması için asidofil alabilirsiniz. Ayrıca bir enfeksiyonun neden olduğu ishale de yardımcı olabilir.

Kandida Mantar

Acidophilus, antibiyotik alırken maya enfeksiyonlarının önlenmesi için yaygın olarak tavsiye edilir. Laboratuvar araştırmaları, probiyotiklerin hücre kültürlerinde Candida albicans’ın büyümesini engellediğini gösteriyor. (kaynak)

Probiyotikler ve Antimikrobiyal Proteinler dergisinde yayınlanan 2015 tarihli bir klinik araştırma, L. acidophilus’un tekrarlayan maya enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabileceğini bulundu. (kaynak)

Yüksek kolesterol

Araştırmalar, probiyotiklerin kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini ve asidofilusun diğer türlerden daha etkili olduğunu gösteriyor.

  • Annals of Medicine’de yayınlanan 2015 tarihli bir literatür incelemesi, L. acidophilus içeren probiyotik takviyelerin toplam kolesterol ve LDL (“kötü”) kolesterol  düzeylerini düşürmede etkili olduğu sonucuna varmıştır. (kaynak)

Bazı probiyotik savunucuları, L. acidophilus gibi probiyotiklerle takviyenin kilo kaybını destekleyebileceğini iddia ediyor , ancak araştırma çelişkili. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde umut vadetse de, insan deneylerinde sonuçsuz kalıyor.

Laktoz intoleransı

L. acidophilus vücudun laktozu metabolize etmesine ve parçalamasına yardımcı olur. Laktoz, süt ve diğer süt ürünlerinde bulunan bir şekerdir. 

Laktoz intoleransı bağırsak ağrısı, ishal, gaz ve şişkinliğe neden olabilir.

İlginizi çekebilir: Laktoz İntoleransı Nedir?

L. acidophilus takviyeleri, vücudun laktozu metabolize etmesine yardımcı olarak laktoz intoleransının etkilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. 

  • 4 Haftalık çalışmada, L. acidophilus alan kişilerde kramp ve kusma gibi laktoz intoleransı semptomlarında istatistiksel olarak anlamlı azalmalar oldu. (kaynak)

Bunun yanında L. acidophilus ve diğer probiyotiklerin tüketilmesinin IBS semptomlarını iyileştirebileceğini ortaya koyuyor. (kaynak)

Diyabet

Diyabetli kişilerde kan şekerini düşürme potansiyelleri için çeşitli probiyotikler üzerinde çalışılmaktadır. Yararlı bakterilerin karbonhidrat ve insülin metabolizmasını iyileştirebileceğine inanılmaktadır.

Tip 2 diyabetli kişilerle ilgili yayınlanmış yedi çalışmanın 2016 tarihli bir incelemesi, en az sekiz hafta probiyotik alanların açlık kan şekerini 16 mg/dl ve A1C düzeylerini plasebo gruplarına kıyasla yüzde 0,53 oranında azalttığını buldu. (kaynak)

Geniş bir probiyotik yelpazesi alan denekler, açlık glikoz seviyelerinde 35 mg/dl’lik bir düşüş yaşadı.

Araştırma çeşitli probiyotiklere odaklandı; Acidophilus’un tek başına kan şekeri yönetimi için faydalı olup olmadığı açık değildir.

Depresyon

Gelişmekte olan araştırmalar, L. acidophilus dahil probiyotiklerin depresyonu önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. 

Bilim adamları bağırsak ve duygusal sağlık arasında bir bağlantı buldular. “ikin beyin” olarak adlandırılan bağırsak beyin sağlığını etkiliyor.

  • 2013 çalışması, bağırsak bakterilerinin beyin kimyasını etkileyebileceğini ve bağırsak sağlığı ile depresyon arasında olası bir bağlantı olduğunu ortaya koydu .
  • Ayrıca, 2016 tarihli bir meta inceleme, L. acidophilus gibi probiyotik almanın depresyon riskini azaltabileceğini ve hatta depresyonlu kişilerde semptomların tedavisine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Depresyon ve probiyotikler arasındaki ilişki her geçen gün artmaktadır. Serotonin, büyük oranda bağırsakta salgılanır ve beyin bariyerini geçmesi için belirli kriterler gereklidir. Beyin bariyerini geçebilen 5-HTP, depresyon serotonin arttırmak için kullanılmaktadır.

Bağırsak florası düzelmeden yeterli serotonin gibi “mutluluk hormonu” üretimini doğal yoldan yapamayabiliriz.

İlginizi çekebilir: 5-HTP: Serotonin ve Mutluluk hormonu

Bağırsak Sağlığını Desteklemek için Öneri: Kemik Suyu

Ev yapımı kemik suyu, bağırsaklarınızı “iyileştirmeye ve onarmaya” yardımcı olur ve anti-inflamator etkisi vardır. Hipokrat kadar eskiye dayanan doktorlar, kemik suyunu bağırsak onarımı ve tamiri ilişkilendirdiler. İçerisinde bulunan Glutamin amino asidini bağırsak hücreleri direk kullanır.

Aynı zamanda iltihapla savaşmaya yardımcı olur, eklem sağlığını destekler, kilo kaybını destekler, uyku ve beyin fonksiyonlarını iyileştirir(Glisin) ve sadece sağlıklı yağların ve birçok önemli vitamin ve mineralin de iyi bir kaynağıdır:

İlginizi çekebilir: Anti-inflamatuar diyet: Bilmeniz gerekenler

KalsiyumMagnezyum
FosforSilikon
KükürtKolajen
Kondroitin sülfatlarGlukozamin(Eklem için)

Kemik suyu en basit haliyle hayvan kemikleri, sirke ve baharatlardan yapılır. En az bir gece veya 24 ila 72 saat arasında bir tencerede veya yavaş ocakta pişirilir.

Bunun yanında daha uzun kaynatma süreleri, jelatin, mineraller ve diğer besin maddelerinin kemiklerden daha eksiksiz bir şekilde salınmasına neden olur; bu, bu çorbanın sunduğu birçok sağlık veren faydayı ve onarıcı özelliği gerçekleştirmenin anahtarıdır. 

Eğer alabiliyorsanız, organik olarak yetiştirilmiş, otlatılmış veya otla beslenen hayvanlardan kemik veya et suyu almanızı öneririz. ( Türkiye’de maalesef bunu alabilen azdır, ama gene de hiç yoktan iyidir.)

Bağırsak Sağlığını Doğal Yoldan Geliştirmek Diğer Yöntemler

  • Ev Yapımı Elma Sirkesi: Pastörize edilmemiş elma sirkesi hem prebiyotik hem de canlı bakteri kaynağıdır. ACV asidiktir ve bu nedenle mide asiditesi düşük olan kişiler için ACV kullanmak sindirime yardımcı olmak için mide asidi seviyelerini yükseltmeye yardımcı olabilir
  • Kefir Tüketmek: Kefir gibi probiyotikler, bağırsaklarınızdaki dost bakteri dengesinin yeniden kurulmasına yardımcı olabilir. Bunun yanında, Farelerde yapılan yeni bir araştırmaya göre kefir tüketimi, birçok önemli bilişsel işlevden sorumlu olan ve anksiyete ve kaygı gibi durumlarda yardımcı olan nörotransmitter GABA’nın üretimini artırabilir .
  • Antrenman Yapmak: Egzersizin bağırsak florasındaki yararlı bakterileri etkilediğini duyunca şaşırmayın. Son çalışmalar, aşırı olmayan antrenmanın faydalı mikrobiyal türlerin sayısını artırabileceğini, mikroflora çeşitliliğini zenginleştirebileceğini ve ortak bakterilerin gelişimini iyileştirebileceğini düşündürmektedir. (kaynak)
  • Glutamin:Glutamin,bağırsak mikrobiyomunun dengesinin sürdürülmesi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Glutamin eksikliği olan çocuklar arasında geçirgen bağırsak, iltihaplanma ve ishalli hastalıklar ile görülebilir.
İlginizi Çekebilir:  Misol ve Sertralin Etken Maddesi Hakkında Detaylı Bilgiler

Meditasyon Yapmak Bağırsak Florasına Faydalıdır

Meditasyon, bağırsakları probiyotikleri olumlu şekilde etkiler. Pek, Meditasyon nasıl bağırsak florasını etkiler?

Meditasyon bağırsak florasına ve inflamasyona sebep olan zarar veren genlerini kapatır, telomerleri ve DNA’nızdaki metilasyon seviyesi gibi daha uzun yaşamanıza yardımcı olan genleri arttır.

  • Meditasyon 1.000’den fazla geni iyi yönde çalıştırır. Özellikle, diyabet ve Crohn hastalığı gibi otoimmün ve enflamatuar hastalıklarla bağlantılı olan protein kompleksini (NF-kB) azaltır ve böylece anti-aging yani yaşlılık karşıtı faydalarından yararlanırız.
  • Sadece bu değil, 2017’de yapılan farkındalık meditasyonunun üzerinde yapılan meta-analiz,Kortizol, C-reaktif protein, kan basıncı, kalp hızı, lipidler ve tümör nekroz faktörü-alfa azaldığı görüldü. (kaynak)
  • Meditasyon kortizol seviyelerini düşürerek uyku kalitesini, inflamasyonu ve hücreleri korumada etkilidir bu durum probiyotik bakterileri ve beyindeki nörotransmitter olumlu seviyelerini etkiler.

Farkındalık meditasyonu, vücudun stresle başa çıkmasına yardımcı olarak ve kronik inflamasyonu düzenleyerek probiyotikleri olumlu etkiler ve bağırsak bariyeri destekler.

Meditasyon sadece bağırsakta inflamasyon azaltmakla kalmaz, beyin dalgalarının ve haritasının görüntülendiği son elektroensefalografi (EEG) çalışmaları, büyük filozofların, düşünürlerin, tasarımcıların ve sanatçıların her iki beyin lobunu (yarıküresini) birlikte kullandıklarını göstermiştir.

Meditasyon, beynin her iki yarım küresini de dengeye getirmeyi ve onları uyum içinde çalışmayı sağlar. “Sağ ve Sol Beyin Birlikte Dengeye” ulaştığınızda, beyinde kan akışında ve kimyasal dengesin(serotonin, dopamin,ödül, odaklanma vb) faydalı gelişmeler görülür.

Ağız Sağlığı ile Bağırsak Sağlığı Arasındaki Denge

Sindirim sisteminizdeki bakteri türlerindeki dengesizlikler ağız sağlığınızı olumsuz etkileyerek diş eti hastalığı ve diş çürümesi gibi şeylere katkıda bulunabilir ve inflamasyon yaratıp vücudun bütünlüğüne zarar verir.

Sindirim sistemini bir nehir gibi düşünün, o nehrin kaynağı ağızdır. Her yutkunduğunuzda binlerce bakteriyi yuttuğunuz anlamına gelir – bazıları zararlı bakterilerdir ama en önemlisi, bazıları da faydalıdır. Tıpkı bağırsak mikrobiyomu gibi, ağzınızda da dişlerinizin ve vücudunuzun geri kalanının sağlığına yardımcı olan faydalı bakteriler bulunmaktadır.

  • Probiyotikler ağız ve diş sağlığını korur, aşırı büyüyen zararlı bakterilerin verdiği “çürük” gibi problemlerin önüne geçer.
  • Ağızdaki kötü bakteriler yemekle birlikte dolaşıma girebilir ve bağırsaklarınızdaki faydalı bakterileri yok edebilir. Ayrıca, vücuttaki iltihaplanma biyobelirteçlerinde arttır ve bağışıklık sistemini yorar.
  • Bazı probiyotikler ise diş eti hastalığına ve ağız kokusuna neden olan suşlara karşı koruma sağlar.
  • Ağız sağlığını desteklemek için florürsüz, SLS’siz ve katkısız diş macunları kullanılmalıdır. Bunun yanında “Hindistan Cevizi Yağı” ile gargaga yapmak ve 20 dakika bekletmek ağızdaki zararlı bakterilerin ölmesini sağlar ve kimyasal almadan ağızdaki probiyotikleri destekler.

Bunun yanında antibiyotikler ve antibakteriyel gargaları sürekli kullanımı yararlı bakterilerin de ölmesini sağlar. Aynı zamanda şekerli besinler tüketmek zararlı bakterilerin ağızda çoğalmasını sağlar ve düş çürüğüne sebep olur.

Probiyotik Kullanımın Olası Yan Etkileri

Probiyotiklerin yan etkisi azdır.

Yaygın yan etkiler gaz, şişkinlik, mide rahatsızlığı veya ishal gibi sindirim şikayetlerini içerir. Sindirim yan etkilerinin çoğu zamanla azalır, ama tersi durumlarda L. acidophilus’u kullanmayı azaltmalıyı veya doktor kontrolünde yapmalıyız

Buna ek olarak asidofilus, dişlere maruz kaldığında zamanla diş minesini zayıflatabilir.

  • Hamileyseniz veya emziriyorsanız, acidophilus almadan önce sağlık uzmanınızla konuşun.
  • Asidofili çocuklara, bebeklere veya bebeklere vermeden önce çocuk doktorunuza danışmalısınız. Hasta çocuklar, prematüre bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar yan etkiler ve komplikasyonlar açısından daha büyük risk altındadır.
  • Mide baypas ameliyatı geçirmiş veya aşağıdaki sorunlardan herhangi birine sahip kişiler daha büyük risk altında olabilir.

Doktor Kontrolünde Kullanması gerekenker:

  • Kısa bağırsak sendromu
  • İnce bağırsakta aşırı bakteri üremesi (SIBO)
  • B1 Tiamin eksikliği
  • Diyabet
  • Böbrek yetmezliği

Ciddi yan etkiler nadirdir. Ancak kurdeşen, deri döküntüsü, kaşıntı, nefes almada zorluk, kusma veya yüzünüzde, dudaklarınızda, dilinizde veya boğazınızda şişme yaşarsanız, L. acidophilus kullanmayı bırakın ve derhal tıbbi yardım isteyin.

Dozaj ve Hazırlama

Acidophilus takviyeleri çeşitli şekillerde satılmaktadır: kapsüller, tabletler, içecekler, inciler, tozlar, çiğnenebilir jelibonlar, sıvılar ve hatta fitille bile mevcuttur.

Tipik yetişkin dozu, dört bölünmüş doza kadar alınan, koloni oluşturan birimler (CFU’lar) olarak bilinen 1 ila 10 milyar canlı organizmadır. Ambalaj üzerindeki talimatları izleyin veya sizin için uygun doz hakkında sağlık uzmanınızla görüşün. 21

Çocuklar için L. acidophilus arıyorsanız, uygun doz için çocuk doktoruna danışın veya çocuklar için formüle edilmiş bir marka satın alın ve ambalaj üzerindeki talimatları izleyin.

Hangi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lactobacillus acidophilus şusları sağlık gıda mağazalarında, süpermarketlerde, eczanelerde ve online olarak satılır.

Asidofilusun çeşitli formları olduğu gibi, çeşitli formülasyonları da vardır. Etiketlerede bu iki özelliğe dikkat edin:

  • Suşlar: Bazı acidophilus ürünleri tek bir bakteri suşu içerirken, diğerleri bir dizi farklı suş veya tür içerir. Asidofilus ile benzer sağlık yararları olan birçok farklı probiyotik türü vardır. En iyisi, geniş çeşitli probiyotik takviyelerini kullanın.
  • İnulin ve Pektin: Bazı asidofil takviyeleri, turunçgillerde ve diğer meyvelerde bulunan çözünür bir lif olan pektin içerir. Taraftarlar, pektinin bir prebiyotik (probiyotik bakterilerin büyümesini destekleyen bir madde) olduğunu iddia ediyor.

Prebiyotik içeren en iyi gıdalardan birisi:

İlginizi çekebilir: Hindiba: En İyi Prebiyotik Liflerden Birisi

Bazı probiyotik takviyeleri süt alerjenleri veya eser miktarda laktoz içerebilir.

Vegansanız,Süt proteinlerine alerjiniz varsa veya laktoz intoleransınız varsa “Hayvansal Gıda İçermeyen” etiketli bir formülasyon arayın.

Bu arada probiyotik alırken, “çift korumalı” kapsüllerle almanız daha mantıklı olabilir. Böylece probiyotikler ısı ve ışık gibi etmenlerden etkilenmez.

Lactobacillus Acidophilus İçeren Besinler Nelerdir?

Laktik asit bakterileri yoğurt, kefir ve ayran gibi birçok gıdanın yapımında kullanılır. Asidofilus, özellikle canlı asidofilus kültürleri ile yapılan yoğurtta ve kefir gibi diğer fermente süt ürünlerinde bulunabilir.

Asidofilusun diğer kaynakları şunlardır:

  • Kefir ( En çeşitli bakterleri içerir)
  • Kimchi (geleneksel bir Kore fermente lahana yemeği)
  • Kombucha (fermente edilmiş bir çay)
  • ekşi turşu
  • Lahana turşusu

En güçlüsü buradan kefirdir. Kefire bulunan probiyotik bakterilere baktığımızda

Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus kefiranofaciens, Lactococcus lactis, and Leuconostoc species.

Kefirde Bulunan Probiyotik Bakteriler

Aynı Lactobacillus Acidophilus bakterileri gibi, Lactobacillus Casei bağışıklık sistemini uyarma, kolesterol seviyesini düşürme gibi faydaları olduğunu biliyor muydunuz?

NOT: Probiyotikler sıcaktan ve ışıktan etkilenir. Saklama ortamı soğuk olmalıdır.

Son Sözler

Asidofilus üzerine mevcut araştırma, çoğu çalışmada probiyotiklerin veya farklı dozların benzersiz bir kombinasyonunu kullandığından, etkinliğini ve standart dozunu belirlemeyi zorlaştırdığından, yetersizdir.

  • Acidophilus, vücudunuzdaki iyi bakterilerin büyümesini desteklemek için bir probiyotik olarak kullanılabilir 
  • Lactobacillus acidophilus, çoğu insan için genellikle güvenli kabul edilir. Şişkinlik, mide rahatsızlığı ve ishal durumlarında günde 1 ila 2 milyar L. acidophilus CFU’dan fazla alan bazı kişilerde (antibiyotik tedavisi görmeyen) bazı yan etkiler yaratabilir. Düşük dozlardan başlamak gerekir.

Alerjnizi ve astımınız varsa, gıda zehirlenmesi geçmişiniz varsa, antibiyotik kullanıyorsanız probiyotik takviyesini almayı düşünebilirsiniz.

Doğru sağlıklı alışkanlıklar benimsenirse (diyet, egzersiz, uyku ve stres yönetimi – ve ayrıca gerekirse takviyeler) sağlıklı bir mikrobiyom oluşturmak 6 aya kadar sürebilir, ancak bu gerçekten yaşam boyu bir yolculuktur çünkü bir yaşam sürdürmek için bu alışkanlıkları sürdürmeniz gerekir.

Her gün lactobacillus acidophilus alabilir misin?

Evet, aslında daha iyi sindirim ve genel sağlık için genellikle lactobacillus acidophilus gibi bir probiyotik alınması önerilir. 

Probiyotiklerin yan etkileri nelerdir?

Probiyotiklerin yan etkileri çoğunlukla sindirim şikayetlerini içerir. Gaz, şişkinlik, mide rahatsızlığı ve ishal, insanlar ilk kez probiyotik almaya başladığında yaygın şikayetlerdir. Bu yan etkiler genellikle düzenli kullanımdan sonra kaybolur.

Ne kadar L. acidophilus almalıyım?

L.acidophilus’un tipik yetişkin dozu, günde 1 ila 10 milyar CFU veya dört doza bölünmüş koloni oluşturan birimlerdir (CFU).