Farkındalığı Farketmediğinizi Fark edin: Mindfulness Meditasyonu

Farkındalık, kişisel gelişim için en güçlü araçlardan biri olarak kabul edilir. Düşünce, duygu ve inançlara karşı dikkatli bir farkındalık durumunun geliştirilmesinde katkı sağlar.

Stres yoğun bir şekilde kol gezdiği toplumuzda, kuşkusuz en önemli önceliklerimizden biri şüphesiz ruh sağlığı olmalıdır . 

Farkındalığın felsefesi ve pratiği kesinlikle günceldir. Hem bilimsel çevrelerde hem de yakın çevremizde büyük ilgi uyandırmıştır .

Farkındalık(Mindfulness), dinginlik ve meditasyon alanında yeni bir geçici moda gibi görünse de, son zamanlarda popüler olmuştur. Kökeni eskidir bağlantılı tarihsel bir an olan MÖ 7. yüzyılın sonuna kadar uzanır. 

Farkındalık meditasyonu, ne yaptığınıza ve ne düşündüğünüze odaklanmanıza yardımcı olan bir zihin durumudur. Düşüncelerinizin, duygularınızın ve eylemlerinizin daha fazla farkında olmanıza yardımcı olur.

Farkındalık Meditasyonun Faydaları

Farkındalık, insanların duygu ve düşüncelerinin daha fazla farkında olmasına yardımcı olan meditasyon şeklidir. Aynı zamanda insanların rahatlamasına ve zihinsel hızlarını yavaşlatmasına yardımcı olabilir.

Şanslıyız ki, farkındalık hakkında yeteri miktarda bilimsel çalışma yapılmıştır.

Hatta, meditasyon üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar o kadar fazladır ki, bir çok takviyeden vb daha fazla referanslar vardır.

Örneğin 400’den fazla çalışmanın geniş çaplı bir incelemesinde, farkındalık meditasyonu, katılımcıların fiziksel ve psikolojik iyilik hallerini iyileştirmelerine yardımcı olmak için etkili bir zihinsel sağlık uygulaması olarak tanımlandı. (kaynak)

Farkındalık meditasyonu, her kesiminden insanlar arasında stresi azaltmak için en popüler yoldur. 

Pek çok türü olan olmasına rağmen, büyük oranda faydalar sağlamıştır. Bunlar:

  • Strese karşı direnç oluşturmanıza yardımcı olabilir.
  • Duygusal dünyamızla bağlantı kurarak, içsel isteklerimize odaklanmayı arttır.
  • Vücudun parasempatik sistemini uyararak rahatlamayı, sindirimi ve uykuyu geliştirir.
İlginizi Çekebilir:  Zerdeçal Saygı Duymak için 10 Büyük Sebep

Stresin azaltılması daha sağlıklı uyku ve dolayısıyla daha iyi metabolizma ve hormon dengesi demektir. Meditasyon bu sebeplerden dolayı da önerilir.

Meditasyon, daha derin bir iç huzur ve sükunet duygusu yaşamak için zihne daha az reaktif ve daha dikkatli olması için “talimat verme” yeteneğidir.

Uykusuzluk Problemi

Uyku, beynimizin ve vücudumuzun kendi kendini onarma mekanizmasının hayati bir parçasıdır. Yaşa, cinsiyete, vücut tipine ve hatta işe bağlı olarak farklı kalıplarla uyku döngümüzü düzenlemeye yardımcı olur.

Uyku ve uykuyla ilgili durumlar büyük oranda melatonin hormonu tarafından yönetilmektedir.

Örneğin Utah Üniversitesi’nden yapılan bir araştırma, farkındalık eğitiminin yalnızca stresi azaltmamıza ve kaygıyı kontrol etmemize yardımcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda uyku kalitesini arttırdığı görüldü.

Daha Az Stres

Stres, depresyon ve anksiyete dahil olmak üzere zihinsel ve fiziksel sağlık sorunlarına neden olabilir. Aynı zamanda, daha fazla strese yol açan kısır bir fizyolojik stres döngüsüne neden olur.

Gün boyunca stres yaşadığımızda, vücudumuz otomatik olarak savaşmaya veya kaçmaya hazırlayacak şekilde cevap verir.

Meditasyon, vücudun strese karşı korur. Meditasyon, vücudu sakin bir duruma geri getirir, vücudun kendini onarmasına yardımcı olur ve stresin fiziksel etkilerinden kaynaklanan problemleri önler.

Bilimsel çalışmalar, istikrarlı olarak meditasyon yapanların stresli durumlardan daha kolay kurtulmalarını ve günlük yaşamlarında karşılaştıkları zorluklardan daha az stres yaşadıkları görülmüş. (kaynak)

Farkındalık meditasyonun faydaları 8.haftadan sonra çıktığını unutmayın.

Farkındalık meditasyonu dışında günlük olarak şükretmek de stresin azaltılmasında fayda sağlayan bir alıştırmadır.

Meditasyonun faydalarını, uzun vadede neden işe yaradığını anlamanız meditasyona karşı motivasyon hissetmeniz için önemlidir

Düşüncelerinize Dikkat Edin

Farkındalık meditasyonundaki amaç, düşüncelerinizi durdurmak değil, düşüncelere “tanık” olma konusunda daha rahat olmaktır. 

Düşünceler geldiğinde, onları görmezden gelmeyin veya bastırmaya çalışmayın.  Hatta, ilk başlarda düşünceleri yazmak onların daha iyi fark etmemizi sağlar. 

İlginizi Çekebilir:  Fastjel Kas Gevşetici Mi?

Daha sonrasında düşüncelerinizi geçen bulutlar olarak hayal edin; yer değiştirip değişirken onların süzülmelerini izleyin. 

Farkındalık yüzyıllardır kullanılan bir meditasyon şeklidir. Yaşadığınız düşünce ve duygularla daha rahat olmayı öğrenmekle ilgilidir. Bu aynın için, geçmiş ve gelecek kaygısı olmadan sadece olmak, stres ve kaygıyı azaltmanıza yardımcı olabilir.

Hafıza Üzerine Etkisi

Hafızayı etkileyen bir dizi olay vardır. Hafıza problemlerinin bir çoğu aslında uykusuzluk, stres ve kaygıdan kaynaklı da olabilir.

Bir araştırmada, toplam sekiz hafta süren bir farkındalık eğitim programına katılımlar üzerinde yapıldı

Çalışma sonucunda, meditasyon yapanlar ve yapmayanların verileri karşılaştırıldı. Sonuçlar, farkındalık eğitim programına katılan grubun diğer gruba kıyasla çalışma belleğini geliştirdiğini gösterdi. (kaynak)

Meditasyon, Sağ ve Sol Lob, Beyin Dalgaları ve Odaklanma

Meditasyon sadece stresi azaltmakla kalmaz, beyin dalgalarının ve haritasının görüntülendiği son elektroensefalografi (EEG) çalışmaları, büyük filozofların, düşünürlerin, tasarımcıların ve sanatçıların her iki beyin lobunu (yarıküresini) birlikte kullandıklarını göstermiştir.

Meditasyon, beynin her iki yarım küresini de dengeye getirmeyi ve onları uyum içinde çalışmayı sağlar. “Sağ ve Sol Beyin Birlikte Dengeye” ulaştığınızda, beyinde kan akışında ve kimyasal dengesin(serotonin, dopamin,ödül, odaklanma vb) faydalı gelişmeler görülür.

Farkındalık meditasyonu dolaylı veya direk yoldan hafızanın geliştirilmesinde fayda sağlayabilir

Şimdide Kalmak Zordur

Uzun süredir meditasyon yapanlar için bile zordur. Düşüncelerimiz bir anda hücum eder ve farkındalığımızı kaybederiz.

Geçmişin düşüncesi ve geleceğin kaygısıyla günümüzü sürdürürüz.

Yıllarca meditasyon yapanlar bile bazen anda kalmakta zorlanabiliyorlar. Bu herkes için tamamen normaldir. Bütün bunlar doğaldır ve insanlığın bir getirisidir.

Şunu da unutmayın, uzun süre meditasyon yapan insanlarda beyinlerindeki “gri” madde yükseliyor. Gri madde beyin sağlığı için büyük faydalar sağlayan ve zihinsel kontrolü etkileyen bir maddedir.

Farkındalık meditasyonu özellikle Budizm tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

İlginizi Çekebilir:  Mirena Kullananların Yorumları - Doğum Kontrolü

İlginizi çekebilir: Budizm ile Mutluluğu Google’da Arama İçinde Ara

Meditasyon zihni sakinleştirmeye yardımcı olur ve sakin bir zihin yeni fikirler bulmak daha kolaydır. Hollanda’daki Leiden Üniversitesi’ndeki Beyin ve Biliş Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, düzenli farkındalık meditasyonu uygulayanlarda yüksek yaratıcılık buldular.

Farkındalık Meditasyonunun Özeti

İstikrarlı şekilde yapılan farkındalık meditasyonun hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınız için faydaları vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Stresi azaltmak : Farkındalık meditasyonuna sağlıklı bireylerde stres semptomlarını azalttığı gösterilmiştir. (kaynak) Meditasyon ayrıca anksiyete, depresyon ve kronik ağrı gibi bir dizi zihinsel ve fiziksel rahatsızlık için faydalı olduğu bulunmuştur.
  • Kalp Ritmi: Kalp hastalığı, Türkiye’de ölümlerin birinci sebepleri arasında gösterilmektedir. Araştırmada, Farkındalık meditasyonuna katılanların kalp atım ritimlerinin önemli ölçüde daha düşüktü. Sadece bu değil, kardiyovasküler kapasite testinde daha iyi performans gösterdi.(kaynak)
  • Kuvvetli Bağışıklık: Araştırmalar, farkındalık uygulamalarının vücudunuzun hastalıklara karşı direncini artırabileceğini de öne sürüyor. Hem farkındalığın hem de egzersizin bağışıklık sistemi üzerinde etkileri araştırıldı. Sekiz haftalık bir farkındalık uygulaması, bağışıklık sistemini etkilediği görüldü.(kaynak)
  • Daha iyi uyku : Araştırmalar, farkındalık meditasyonu uygulamasının uyku kalitesini arttırdığı görülüyor.(kaynak)

Meditasyon, zihinsel sağlığınızı ve dinginliği geliştirmek için güçlü bir araçtır, ancak aynı zamanda sürdürmesi kimi insan için zordur.

Küçük adımlarla meditasyon rutinine başlamak olumlu alışkanlık için yeterlidir. Günde 5 ile 10 dakika meditasyonu istikrarlı yapmak, kendinize yapabileceğiniz en iyi yatırımlardan biridir.

Kaynak: https://meditasyonokulu.blogspot.com/
Kaynak: Ketodiyeti