Kanıtlarıyla ve Detaylı Aralıklı Oruç Rehberi

Her gün birçok sağlık ve beslenme modasının ortaya çıktığı günümüz dünyasında, sizin için en iyisinin ne olduğunu bilmek zor. Hangisinin yaşam tarzınız için en iyi olduğunu bilmek daha da zor.

Oruç tutma, faydaları, ketonlara etkileri ve keto ipuçları hakkında detaylı bilgiler bu yazıda verilmektedir. Aralıklı oruç tutmayı ve nasıl düzgün bir şekilde yapılacağını öğrenin, böylece siz de faydalarından yararlanabilirsiniz!

Aralıklı oruç, kas oluşturmaya yardımcı olduğu bilinen artan büyüme hormonu (GH) seviyeleri ile bağlantılıdır. Aynı zamanda metabolizmamızı hızlandırarak, düzenli oruç tutarak normalde yapacağımızdan daha fazla yağ yakmamıza yardımcı olur. Başlayalım

Aralıklı Oruç nedir?

aralikli-oruç

Aralıklı oruç, yeme ve oruç periyotları arasında geçiş yapan bir diyet modelidir. Kilo kaybı, gelişmiş bilişsel işlev ve kronik hastalık riskinin azalması dahil olmak üzere birçok sağlık yararına sahip olduğu kanıtlanmıştır.

Aralıklı Oruç bir diyet değil, oruç tutma ve yeme periyotları arasında gidip gelen bir yeme şeklidir. Kilo kaybı, gelişmiş bilişsel işlev ve kronik hastalık riskinin azalması dahil olmak üzere birçok sağlık yararına sahip olduğu kanıtlanmıştır.

Daha fazla insan daha sağlıklı yaşam tarzı seçimleri aradığından, aralıklı oruç son birkaç yılda giderek daha popüler hale geldi. Aralıklı oruç bir diyet değil, oruç tutma ve yeme periyotları arasında değişen bir beslenme şeklidir. Besin alımını kısa aralıklarla kısıtlayarak, vücut bu zamanı detoks ve yenilenmek için kullanabilir.

Kilo Vermek için işe Yarıyor mu?

kilo-vermek

Aralıklı oruç, fitness ve kilo verme endüstrisinde büyüyen bir trend. İnsanların oruç tutma ve yemek yeme dönemleri arasında geçiş yaptığı bir diyet stratejisidir. Aralıklı orucun farklı türleri vardır, bunlardan bazıları 16:8, 5:2 ve alternatif gün orucudur.

16:8 tipi aralıklı oruç, 16 saat oruç tutmayı ve kalan 8 saat boyunca yemek yemeyi içerir. Bu tür popülerdir çünkü bakımı, yiyecek veya su olmadan daha uzun süreler içeren diğer aralıklı oruç türlerinden daha kolaydır. 5:2 tipi, birbirini izleyen iki gün boyunca aç ve susuz günler ve diğer iki günde normal kalori tüketilen günler arasında geçiş yapmayı içerir. Alternatif gün aralıklı oruçlar, yiyecek veya su içermeyen 24 saatlik periyotlar ile normal kalori tüketimi ile 24 saatlik periyotlar arasında geçiş yapmayı içerir.

Aralıklı orucun obezite, diyabet, kalp hastalığı ve kanser riskinde azalma gibi birçok sağlık yararına sahip olduğu gösterilmiştir. Aynı zamanda, gün boyunca kalori yakımını artırmak için metabolizmayı hızlandırabilen bir hormon ve nörotransmitter olan norepinefrin düzeylerini de artırır. Araştırmalar, aralıklı oruç tutmanın insanların hızlı bir şekilde kilo vermesine yardımcı olabileceğini gösteriyor.(3).

İlginizi Çekebilir:  Uyuzdan Kurtulanların Yorumları - Sirke Etkili mi?

Aralıklı oruç tutmak, kan şekeri yönetimine yardımcı olan insülin seviyelerini düşürmek gibi sizin için belirli faydalar sağlayabilir. oruç, standart bir diyete göre insülini hızlı düşürülebilir ve vücut, odağını hızlı bir şekilde yağ yakmaya yönlendirebilir.(4)

Aralıklı oruç, insanların uzun süre yemek yemeden gittiği bir diyet şeklidir. Bunun arkasındaki fikir, oruç dönemlerinde vücudun kas dokusunu parçalamak yerine enerji rezervlerini ve yağ depolarını enerji için kullanmasıdır. Bir çalışma aralıklı orucun kas kütlesi üzerindeki etkilerini inceledi ve kas kütlesini korumak için kalori kısıtlamasından daha etkili olduğunu buldu.(5)

Aralıklı Oruç, Uzun Ömür ve Kilo Kaybının Ötesinde Sağlığa Nasıl Fayda Sağlayabilir?

Aralıklı oruç, yeme ve oruç dönemlerini içeren bir diyet modelidir. Kilo vermenin ve uzun ömürlülüğü artırmanın bir yolu olarak lanse edildi, ancak araştırılmış ve onaylanmış başka sağlık yararları da var.

Aralıklı orucun kan şekeri kontrolünü, beyin sağlığını ve zihinsel berraklığı iyileştirdiği gösterilmiştir. Ayrıca diyabet, kalp hastalığı, kanser, bunama ve Alzheimer hastalığı riskini azaltabilir.

Aralıklı oruç, bireyin her gün belirli bir süre oruç tuttuğu bir diyet şeklidir. Birçok farklı aralıklı oruç protokolü vardır, ancak en yaygın olarak uygulananı 16:8 protokolüdür. Bu protokol 16 saat oruç tutmayı ve ardından 8 saat sudan başka bir şey tüketmemeyi içerir.

Aralıklı Oruçta Kaç Kalori Alınmalı?

Aralıklı oruç tutkunuysanız, orucunuz sırasında kaç kalori almanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz.

Her şeyden önce, aralıklı oruçta kaç kalori alınması gerektiğine dair evrensel bir sayı olmadığını bilmek önemlidir. Besin alımı miktarı, bireyin ihtiyaçlarına ve hedeflerine bağlıdır. Örneğin, kas kütlesi oluşturmak isteyen bir kişi, kilo vermek isteyen bir kişiden daha fazla kaloriye ihtiyaç duyabilir.

Aralıklı oruç bir diyet planı değildir, ancak hedeflerinizin ne olduğuna ve ne tür bir diyet planı uyguladığınıza bağlı olarak kilo verme veya kas geliştirme aracı olarak kullanılabilir.

Aralıklı Oruç Uzun Süre Yapılır mı?

En önemli şey, size ve hedeflerinize uygun bir diyet bulmaktır.

Pek çok farklı diyet ve yaşam tarzıyla, herkese uyan tek bir diyet yoktur. İnsanların farklı ihtiyaçları, yaşam tarzları ve amaçları vardır. Bir kişi aralıklı oruca uzun süre devam edebilirken, diğerleri bununla baş edemeyebilir.

Keto Diyeti ile Uyumlu

keto-diyeti

Ketojenik diyetle birlikte kullanıldığında, aralıklı oruç ketosise girmeyi hızlandırabilir ve kilo kaybını artırabilir.

Ketojenik diyet, kilo vermenin ve diyabet semptomlarını yönetmenin popüler bir yolu olmuştur. Aralıklı oruç, ketozis oranını artırarak diyetin takip edilmesini kolaylaştırabilir. Ayrıca beyin sağlığını destekler, belirli kanser riskini azaltabilir ve zihinsel berraklığı iyileştirebilir.

İlginizi Çekebilir:  Protez Tırnak Nedir?

Ketoz, vücudunuzu karbonhidrat yerine yakıt için yağ yakmaya zorlayan metabolik bir durumdur. Bu, vücudunuz ana enerji kaynağı olan glikozdan yoksun olduğunda ortaya çıkar (6).

Aralıklı orucu keto rejimiyle birleştirmek, Faydaları en üst düzeye çıkarmak için vücudunuzun ketoza daha hızlı girmesine yardımcı olur. Aynı şekilde, mide bulantısı, baş ağrısı ve bitkinlik ile karakterize olan keto gribi de dahil olmak üzere, bu diyete başlarken sıklıkla ortaya çıkan bazı yan etkileri hafifletebilir. (7)

Keto ile ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız makalemizi okumanızı öneririm.

Depresyon ve Anksiyete İçin Aralıklı Oruç

Depresyon ve anksiyetenin birçok nedeni vardır. Ancak, onları tedavi etmenin de birçok yolu vardır. En popüler tedavilerden biri aralıklı oruçtur. Depresyon ve anksiyete semptomlarını azaltmanın yanı sıra genel sağlığınızı iyileştirmenin harika bir yoludur.

Aralıklı oruç bir diyet değil, beyninize ve ruh halinize fayda sağlayabilecek sağlıklı bir yaşam tarzı değişikliğidir. Ayrıca tip 2 diyabet veya yüksek tansiyonu olan kişilerde kilo kaybına ve kan şekeri seviyelerine yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Günümüzde, bilgi yüklemesi çağında yaşıyoruz. Akıllı telefonlardan, e-postalardan, sosyal medya bildirimlerinden vb. gelen mesajlarla sürekli bombalanıyoruz. Ve bu araçlar bazı durumlarda yardımcı olabilirken, aynı zamanda zihinsel sağlığımıza da zarar verebilirler.

Aralıklı Oruç tutmak, beyin sağlığına olumlu etki yaratacak yeni beyin hücresi üretimini arttırıyor.

Aralıklı Oruçla 1 Ayda Kaç Kilo Verilir?

Bir çalışma, aralıklı oruç diyeti uygulayan kişilerin geleneksel kalori kısıtlamalı diyet uygulayanlara göre daha fazla kilo verdiğini göstermiştir. Ancak aralıklı oruç ile bir ayda kaç kilo verdikleri belli değil.

Araştırmacılar, IFD’li kişilerin 3 ay boyunca geleneksel kalori kısıtlı diyete göre daha fazla kilo verdiğini buldular, ancak IFD ile bir ayda kaç kilo verdikleri net değil.

Aralıklı Oruçta Neler Yasak?

Aralıklı oruç sadece kendinizi aç bırakmakla ilgili değil, daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde yemek yemenin bir yaşam tarzıdır. Verilen süre içinde ne kadar yediğiniz değil, kaç saat oruç tuttuğunuz önemlidir. En yaygın yanılgı, aralıklı oruçta her şeyi yiyebileceğinizdir. Ama bu doğru değil. İşlenmiş gıdalar, şeker ve diğer abur cubur gibi gıdalardan kaçının

Patlayan bir diyabet oranıyla, insanların bunu önlemenin ilk adımını bilmeleri önemlidir. İlk adım, daha sağlıklı seçimler yapmak ve işlenmiş gıdalardan, şekerden ve diğer abur cuburlardan kaçınmaktır. Bunu yaparak, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürürken diyabet olma riskinizi azaltabilirsiniz.

Yorum yapın