Kahvaltıda, yüksek protein,(yumurta veya whey), sağlıklı yağlar, lif, meyve ve sebzeler besleyicidir ve daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olabilir

Kahvaltı genellikle günün en önemli öğünü olarak tanımlanır, ancak bu sabah öğününü atlamak gerçekten sağlığa zararlı mı? 

Daha yeni araştırmalar, bunun çoğumuzun inandığı kadar kötü olmayabileceğini öne sürüyor. Bu Dürüst Beslenme özelliğinde, kahvaltıyı ve kahvaltıyı atlamanın gerçekten zararlı olup olmadığını derinlemesine inceliyoruz.

Atalarımız, çiftlik işleri veya önemli işler sırasında sırasında daha uygun olduğu zaman küçük bir öğün  ve daha büyük bir öğün yediler

Pazarlama olarak“Kahvaltı günün en önemli öğünüdür ” sözü 19. yüzyılda James Caleb Jackson ve John Harvey Kellogg tarafından yeni icat edilen kahvaltılık  gevreklerini  satmak için icat edildi 

 Kahvaltı günün en önemli öğünü mü yoksa reklamcıların yarattığı bir şey mi?

Hap Bilgiler:

  • Kahvaltının en önemli öğün olduğu ve çok özel besin grupları içeren bir öğün olduğu klişesi, mısır gevreğinin o ilk günlerinden itibaren gelişmiştir.
  • “Kahvaltı günün en önemli öğünüdür” bir pazarlama sloganından başka bir şey değildir ve bu konuda gerçekten iyi bir slogandır.
  • Kahvaltı her zaman insanların günlük rutininin bir parçası olmamıştır ve kahvaltıyla ilişkilendirdiğimiz yiyecek ve içecekler, genellikle insanların kahvaltı alışkanlıklarını değiştirmelerini sağlamaya yönelik çok kasıtlı bir çabanın parçası olarak, zamanla standart hale gelmiştir.
  • Bazı insanlar için kahvaltıda hafif bir protein tüketmek faydalı olabilir. Her insanda ghrelin ve leptin (açlık ve tokluk) hormonları farklı seviyededir. Genetik faktörler, stres, insülin ve diğer durumlar bunlara etki eder.

Bazı insanlar kahvaltı zamanı acıkmaz, hatta kahvaltı yaptıkları zaman yorgun, halsiz ve bitkin hisseder. Kahvaltı yaptıktan sonra bu semptomları yaşıyorsanız, belki de kahvaltı insanı değilsiniz.

Kahvaltının Faydaları Olduğunu Destekleyen Kanıtlar

Kahvaltı yapmanın iddia edilen faydalarının çoğu, temel olarak, neden ve sonuç kanıtlayamayan gözlemsel çalışmalardan elde edilir.

Örneğin, 2021 yılında yapılan gözlemsel araştırmadan haftada yedi kez kahvaltı yapanların aşağıdaki risklerin azaldığını buldu(kaynak):

  • Kalp hastalığı
  • Diyabet
  • Obezite
  • Yüksek kan basıncı
  • Felç
  • Kardiyovasküler ilişkili ölüm
  • Yüksek düşük yoğunluklu lipoprotein ( LDL ) kolesterol

Yine, bu özel araştırma grubundaki değişkenlerin hepsini göz önünde alınması uygun olur. Tüm kahvaltı öğünleri eşit yaratılmamıştır. Yemek kalitesi de fark yaratıyor. Araştırmada Örneğin: “kahvaltıda ne yediler?”, “ne kadar yediler” gibi değişkenler bulunmaktadır. Kahvaltının buna neden olduğunu kanıtlayamaz.

Ancak, bazı durumlarda ilgili verilerin analizi, kahvaltıyı atlayan kişilerin önemli besinleri kaçırabileceğini gösteriyor.

Kahvaltıyı atlayanların yetersiz kaldığı en yaygın besinler şunlardır:

  • Folat
  • Kalsiyum
  • Demir
  • A vitamini
  • B1, B2, B3 vitaminleri
  • C vitamini
  • D vitamini

Ek olarak, tip 2 diyabetli katılımcılar üzerinde yapılan araştırmalarda, kahvaltıyı atlamanın uyku bozukluğu tetiklediği bulundu. (kaynak) Bunun sebebini sirkadiyen ritm ile bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Kahvaltıyı atlamak bazı insanlarda stres hormonunu arttırabilir. Bu durum özellikle kaygı bozukluğu gibi durumlardan müzdarip kişilerde semptomları daha kötü hale getirebilir.

Vücudumuz açlık anında belirli stres hormonu salgılar ve eğer zaten kronik stresiniz varsa, üzerinde kahvaltıyı es geçmek adrenalin seviyesini arttıracaktır.

Kronik stres, kaygı gibi durumlarda internet üzerindeki en detaylı rehberimizi okumanızı öneririz.

İlginizi çekebilir: Kaygı Bozukluğunu Nasıl Yenebilirsiniz?

Eğer sizde kahvaltıyı es geçince sinirlenen yapıdaysanız ama aralıklı oruç tutmak istiyorsanız, kahvaltıyı kurşun geçirmez kahve ile yapabilirsiniz.

Kahvaltı Yapan insanlar Daha mı Sağlıklı?

Bu durumda genelde insan davranışı ve psikolojisi ile bağlantılı. Kahvaltı yapan insanlarda genelde beslenmesine daha fazla dikkat ederler, antrenman yaparlar ve stres yönetimi daha iyidir. (kaynak)

Tersine, kahvaltıyı atlayanlar, sık sigara içmek ve içki içmek gibi daha sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıklarına sahip olma eğilimindedir. Aynı zamanda, trans yağ, şeker ve kalori bakımından, alışılmış kahvaltı yapanlardan daha yüksek diyetlere sahip olma eğilimindedirler.

İlginizi Çekebilir:  Bi-Profenid Kullananlar Yorumları - Ağrı Kesici

Kahvaltı Yapmak Zorundamıyız ? Kahvaltı İnsanı Mısın?

Kahvaltı yapmak metabolizmanızı hızlandırmaz. Kanıtlar açık, kahvaltının “özel” bir yanı yok.

Günün geri kalanında sağlıklı beslendiğiniz sürece, muhtemelen kahvaltı yapıp yapmadığınızın bir önemi yoktur.

Sabahları aç uyanırsanız kahvaltı yapmak ve açlık ipuçlarınızı dinlemek çok önemlidir. Ancak, bir gün meşgul olup kahvaltıyı atlarsanız, kendinizi suçlu hissetmenize gerek yoktur.

Alışkanlıkla kahvaltıyı atlarsanız, diğer öğünlerde besin alımınızı optimize ettiğinizden emin olmanız önemlidir.

Fitness uzmanları veya sabahın erken saatlerinde antrenman yapan sporcular gibi belirli insan grupları da kahvaltı yaptıktan sonra kendilerini daha iyi hissedebilirler.

Bazı insanlarda Kahvaltı Günün En Önemli Öğünüdür

Kahvaltı söz konusu olduğunda, bir kişi için en iyi olan şey, mutlaka bir başkası için en iyi sonuç vermez. Kahvaltı yapmak, aralıklı oruç tutmaya da engel değildir. Akşam belirli süreden sonra yemek yemeyip, günün 16 saati içinde yediğimiz sürece bir problem yoktur.

Kendiniz için en iyisini bulmak için kişisel açlık ipuçlarınıza ve bedeninize dikkat etmeniz önemlidir
Bu nedenle, sizi doğru yöne yönlendirmeye yardımcı olmak amacıyla, bu işaretlere bakabilirsiniz:

  1. Kahvaltı yapmadığınızda kendinizi daha az üretken ve daha uyuşuk buluyorsunuz. Hatta aç kaldığınızda sinirli oluyorsanız.
  2. Kahvaltı yapmadığınızda daha fazla şekerli gıdalar istersiniz. Açlık anında vücutta keton miktarı artar, ama bu durum herkese uyumlu değildir. Şahsen ben, ketosis anında kendimi odaklanmış hissediyorum. Bazı insanlar, ketoya adapte olmakta zorlanmakta, açlığa toleransı az olmaktadır.
  3. Erkenden ağır antrenman yapıyorsanız ve antrenman protein sentezini arttırmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Kilo vermek için aç karna antrenman yapmak faydalı olsa da, kas protein sentezi için mTOR yani anabolik aktivasyon gereklidir. Protein tüketmek fayda sağlayabilir.

Fakat, Kahvaltı yapsanız da enerji veya üretkenlikte bir fark görmüyorsunuz. Hatta, enerjinizde düşme gözlemliyor, gün içinde daha fazla acıkıyorsanız kahvaltıyı es geçebilirsiniz. Ayrıca çoğu insan sabah acıkmaz, eğer sizde sabah acıkmıyorsanız kahvaltıya ihtiyacınız olmayabilir.

Protein, Tokluk hissi ve Kahvaltıda Yenilebilecek Sağlıklı Besinler Nelerdir?

Kahvaltıyı seviyorsanız, güne besleyici yiyeceklerle başlayın.

Bazı sağlıklı kahvaltı yiyecekleri şunları içerir:

  • Yumurtalar
  • Zeytin ve Zeytinyağı
  • Yulaf ezmesi
  • Ev Yoğurdu
  • Çilek
  • Chia tohumları
  • Eski kaşar peynir
  • Avokado
  • Fındık.

Kahvaltıyı Es Geçmenin Faydaları: Yağ Yakımı, Otofaji ve Odaklanma


Kahvaltıyı atlamak, birçok aralıklı oruç yönteminin ortak bir parçasıdır. Bu, 16 saatlik gece orucunu ve ardından 8 saatlik yemek yeme penceresini içeren 16/8 yöntemini içerir.

16 saatlik oruç sırasında vücudunuz, vücudun eski veya hasarlı hücreleri yok ettiği bir süreç olan otofaji olarak bilinen bir süreçten geçer. Otofaji, vücuttaki iltihabın azalmasına yardımcı olan hücreleri geri dönüştürür ve hastalıkları azaltır.

Aralıklı orucun kalori alımını etkili bir şekilde azalttığı, kilo kaybını arttırdığı ve metabolik sağlığı iyileştirdiği gösterilmiştir. (kaynak)

Aralıklı oruç tutmanın ve/veya kahvaltıyı atlamanın herkese uygun olmadığını belirtmekte fayda var. Etkiler kişiye göre değişir 

Uzun süreli oruçlar, vücudumuza artıkların temizlemesi için zaman verdiğinden, otofajiyi hızlandırmanın en iyi yollarından biridir.

Sonuç Olarak

Araştırmalar, kahvaltının günün en önemli öğünü olmadığını söylüyor. Genede bir çok insan için sirkadiyen ritm dahil, serotonin, melatonin, kortizol, epinefrin, dopamin gibi hormonların düzgün çalışmasında yardımcı olabilir.

Bunun dışında, aralıklı oruç diyetini takip edenler genellikle kahvaltıyı es geçmeyi tercih ederler. Bunun temel sebebi, zaten uykuda aç kalan vücudu, daha da aç bırakıp yağ yakımını desteklemek, hızlandırmak ve geliştirmektir.

Bu sebeple kahvaltıyı es geçmenin bedene, zihine ve sağlığa olumsuz etki ettiğini düşünmemeliiz.

Önemli olan sağlıklı bir yaşam tarzı sürerken sizin için en uygun şekilde besin tüketmek ve protein, sağlıklı yağlar, antioksidanlar, magnezyum, B vitaminleri, C vitamini gibi temel bileşenleri doğru oranda almaktır.

Sonuç olarak sabahları aç hissetmiyorsanız ve kahvaltıya ihtiyacınız olduğunu hissetmiyorsanız, yemeyin. Bu kadar basit.

Türkiye’nin En Güvenilir Sağlık Sitesi – İFDİYETİ.COM

Kaynak: https://www../science/article/pii/S1878450X17300045
Kaynak: .food-recipes/breakfast-lose-weight

Kategori: