Polifenoller ile Daha Sağlıklı Hücreler

Polifenoller sağlık yönünden bize faydaları dokunan bitkisel bileşenlerden bulunan bir madddedir. Uzun ömrün anahtarı kendimize ne kadar sağlıklı baktığımız ve hücrelerimizin dış etmenlerden, toksinlerden ne derece korunduğu derecesindedir. Polifenoller bu konuda bize yardımcı olan bileşenlerin başında yer alır.

Düzenli Polifenol tüketiminin faydaları:

  • Sindirim Sistemi
  • Beyin sağlığı
  • Hücre sağlığı
  • Tip 2 diyabet

ve dahası. Diyetimize polifenol kaynaklarını ilave ederek hücresel yaşlanmanın önüne geçebiliriz.

Hap Bilgiler

  • Kahve ve çay polifenolleri metilasyonu inhibe ederek meme kanserinde tedaviye yardımcıdır.
  • Brokoli içindeki sülforafan kalın bağırsak kanserinde kanserli hücrenin ölümünü sağlamış.
  • Polifenollerden Zerdeçal antikanser etkili. Bunun yanında tümörlerin büyümesinin azaltılmasında faydalı etkileri görülmüş.
  • Polifenollerden dışında antikanserojen etkileri olanlar: Folik asit, selenyum, retinoidler, yağ asitleri, omega-3’de etkili olabilir.

Polifenol Hangi Yiyeceklerde Bulunur ?

polifenol

Polifenoller yapısı itibariyle farklı kaynaklarda farklı miktarda bulunmaktadır. En çok polifenol içeren besinler ise şunlardır:

Bu yazımızda polifenollerin faydaları ve ne olduğu hakkında araştırma niteliğinde olacak. Bitter çikolata antioksidan bakımından zengindir. Bitter çikolatası meraklıları yazımızı okumasını tavsiye ederiz.

İlginizi çekebilir: Bitter Çikolatanın Faydaları Nelerdir?

Polifenol Nedir ?

yaban mersini

Polifenoller çoğu gıda, bitki de bulunan önemli bileşenlerden biri olduğunu belirtmiştik.

Polifenoller vücutta antioksidan olarak hareket ederler. Antioksidanlar hücrelerin hasar görmesine engel olarak bizi hastalıklardan korur. Daha çok enerji ile birlikte daha genç görünürüz. Yüksek ansitoksidan kaynağı bizi daha genç ve diri gösterir. Oksitasyon ve serbest radikallerde artış bir çok hastalığın sebebidir. (kaynak)

İlginizi Çekebilir:  Bir Erkeğin Aklından Çıkmamak Için - Etkili Yöntemler

Polifenoller inflamasyonu azaltır. Günümüzdeki bir çok  hastalığın temel sebebi kronik inflamasyondur.(kaynak) İnflamasyonu düşürmek için omega-3 yağlarından da yararlanabilirsiniz.

Polifenoler tipleri:

  • Flavonoidler
  • Fenolik asitler : Fenolik bileşenler polifenollerin
  • Diğer Polifenoller: Zerdeçaldaki Curcumin, Kırmızı şaraptaki resveratrol

Bir besinde Polifenollerin ne derece aktif olduğu nasıl toplandığı, nasıl saklandığı ve yetiştirildiği gibi bir çok faktöre bağlıdır. Polifenoller bir çok etmenden etkilenebilir ve taşınma, muhafaza işlemlerinde dikkatli olunmalıdır.

Polifenoller takviyeler ile organik bir üründen alınan  etki aynı olamayabilir. Her zaman doğal besinlerin takviyelerden daha öncelik haline gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Dalından, organik bir şekilde toplanan bir meyvenin enzim ve antioksidan yapısını, takviyeler üzerinden almak imkansıza yakındır.

Bilimsel olarak daha keşfedilmemiş mikro besinlerin yanında, bunların hepsini bir arada barındıran sebzeler ve meyvelerin doğru tüketimi hayat kalitemiz için yapabileceğimiz en iyi yatırımlardan biridir.

Polifenoller kanseri önlemede, kanserde tedaviyi destekleyici olduğu görülmüş.

Polifenol içeren Gıdaların Faydası:

Polifenoller bir çok sağlık ile ilgili faydalarıyla dikkat çekmektedir. Bu gıdalar yapıları gereği yüksek oranda antioksidan içerir.

Kan Şekerini Destekler

kan şekeri

Yüksek kan şekeri ve insülin hormonundaki sorunlar TIP 2 diyabete bizi açık hale getirebilir. Kan şekerinin iyi bir şekilde çalışmaması hem hücreler zararlıdır ve bir takım sağlık problemleri yaratır.

Polifenoller yüksek kan şekerinin düşmesine yardımcı olarak diyabet riskini azaltır. Besinlerdeki nişastanın sindirilerek hızlıca kana karışmasını sonucu artan kan şekerinin önüne geçilmesi için polifenollerden yararlanabiliriz. Polifenoller bu konuda büyük faydalar sağlayabilir. (kaynak) Bir çok araştırma polifenoler yönünden yüksek beslenmenin açlık kan şekerini dengede tutacağını, insülin duyarlılığını arttırdığını, glikoz toleransını desteklediği  ve TIP 2 diyabet riskini azalttığını belirtmiştir.(kaynak)

Bir araştırmada polifenoler yönünden yüksek beslenmenin 2-4 sene içerisinde TIP 2 diyabete yakalanma riskini %57 oranda azalttığı belirtilmiştir. Polifenollerin içerisinde bulunan bazı etmen maddelerin buna sebebiyet verebileceği belirtiliyor.

İlginizi Çekebilir:  MSG Gerçekten Sağlıksız mı? Bilmen gereken her şey

Tip 2 diyabeti olan insanlarda magnezyum eksikliği sık görülmektedir. Yeterli miktarda magnezyum almak krampların azaltılması, D vitaminin sentezinin arttırılması, kemik sağlığının desteklenmesi gibi durumlarda büyük fayda sağlamaktadır.

Kalp Hastalığı Riskini Azaltır

Kalp ve sağlık

Polifenollerce yüksek beslenme kalbimiz için çok yararlıdır. Kalp sağlığı büyük oranda hücre sağlığıyla orantılıdır. Hücreler ne kadar sağlıklı çalışırsa kalbimiz de o kadar verimli çalışır. Kalp sağlığını geliştirmek için bahsettiğimiz omega-3 yağlarını tüketmenin yanında, stresin verdiği yıkıcı etkileri azaltacak yollar bulmalıyız. Stresin azaltılması bir çok kişi için farklı yöntemlerle gerçekleşse de , bilimsel olarak düzenli ve derin uyku en başta gelen yollardan biridir.

Kalp hastalığı denilince kronik inflamasyon büyük rol oynar. Polifenoller kronik inflamasyonu engellemede gerçekten büyük faydalar sağlar. Bir araştırmada  polifenol takviyesi kullanımının yüksek tansiyona iyi geldiği, ayrıca iyi kolestrolü arttırıp kötü kolestrolü düşürmede etkili olduğu belirtilmiş. 

Aynı şekilde keten tohumunda bulunan polifenollerin kalp sağlığına destek sağladığı da belirtilmiş. Keten tohumunun faydalı olmasını bir diğer sebebi ise içerisinde ALA bitkisel omega-3 barındırmasıdır.

Kanserle Savaş

anti kanser ve meyveler

Araştırmalar polifenoler yönünden zengin beslenmenin kansere yakalanma riskini azalttığını gösteriyor. Polifenoller yüksek oranda antioksidan ve anti inflamasyon özellikleri sayesinde kanser hücrelerinin çoğalmasını engelliyor.

Kanser hastalığı ciddi bir hastalıktır ve önlemini almak için sağlıklı beslenmek, stresten ve karamsarlık uzak durmak, iyi uyumak, enfeksiyonu azaltmak gibi stratejiler uygulanmalıdır. Kanser hücreleri büyük oranda çevresel toksinler, gıdalardaki zararlı maddeler, ağır metaller ve toksinler tarafından oluşmaktadır.

Vücudumuzda yeterli miktarda antioksidan sağlanması, hücrelerin çevresel toksinlerden aldığı zararın azaltılmasında büyük rol oynar. Bu antioksidanların başında ise polifenoller gelmektedir.

Diyetimizden rafine şekerler, sağlıksız yağlar, toksin gıdaları çıkardığımızda kendi sağlığımız için büyük bir atılım yapmış oluruz. Sağlıklı bir yaşam için gerekli minerallerden biri olan magnezyum, çinko, potasyum, iyot, selenyum, krom gibi mineralleri orantılı bir şekilde tüketmeye gayret gösterebiliriz.

İlginizi Çekebilir:  Dropolev Şurup Ne İşe Yarar?

Polifenoller ve Sağlıklı Sindirim

Sağlıklı bağırsak ve sebzeler

Polifenoller bağırsaklarımızda yararlı bakteri besleyerek zararlı bakterilerin çoğalmasını engeller. Araştırmalar polifenol zengini çay tüketenlerin bifidobacteria ( yararlı bakteri ) cinslerinde artış belirtilmiş.

Bunun yanında bağırsak florasına zarar veren zararlı bakteriler olan bazı spesifik bakteriler vardır. Özellikle candida mantarı gibi zararlı patojenlerin aşırı çoğalması sıkıntı yaratabilmektedir. Zararlı bakterilerin çoğalmasını engellemek için bence en iyi strateji aralıklı oruç tutmak ve vücudumuzu ketonlara alıştırmaktır.

Polifenol yönünden zengin beslenmek E. koli gibi bakterilerin verdiği zararı azaltmada ve bağırsak inflamasyonuyla savaşmaktadır. 

Polifenoller probiyotiklerin daha iyi hayatta kalmasına yardımcı olabilir. Sağlıklı sindirim için lifli beslenmek, stresi azaltmak, iyi uyku, bol su içmek gibi stratejiler büyük fayda sağlamaktadır. Sağlıklı bir yaşam için ise yüksek antioksidan tüketmek, bu makalede okuduğumuz polifenollerden yararlanmak büyük faydalar sağlayabilir.

Yorum yapın