Kafeinsiz İçecek Arayanlar: Kahveye Alternatif içecekler Listesi

Bir dizi yiyecek ve içecek, bu uyarıcının alımını azaltmak isteyenler için kafeinli ürünlere iyi alternatifler oluşturabilir.

Kafein, kahve çekirdekleri, çay yaprakları ve kakao çekirdekleri dahil olmak üzere birçok bitkide doğal olarak bulunur. Aynı zamanda, hem tadı, hem de beyni uyarıcı etkisi olduğu için bazı gıda ve ilaçlara eklenir.

Sağlıklı beslenmeye yönelik artan bir eğilim ve gıdaların genel sağlığı nasıl etkilediğine dair artan farkındalıkla birlikte, birçok insan kafein içeren gıdalardan kafein içermeyenlere geçiş yapmak istiyor.

Bilmeniz gerekenler

  • Bazıları için yüksek miktarda kafein – porsiyon başına 95 mg – “gerginlik” olarak da bilinen sinirlilik ve ajitasyona neden olabilir. Diğerleri için kahve, sindirim sıkıntısına ve baş ağrısına neden olabilir.
  • Kafein tüketimi bir anda azaltmak, baş ağrısı gibi problemler yaratabilir. Yoksunluk belirtileri olarak da geçer
  • Yılda 1 aylık kafein detoksu yapılması önerilmektedir. Kafeine karşı toleransın gelişmesini ve kafenin bilişsel odaklanmasını geliştirmek içinde yapılabilir.
  • Hindiba Kahvesi, Rooibos Çayı kafeinsiz içecek isteyenler için faydalı içeceklerden bazılarıdır.

Neden Bir Kafein Alternatifi Seçmelisiniz?

Çalışmalar, orta dozda kafeinin – yaklaşık 300–400 miligram (mg) günde – sağlık üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi görülmedi. Bununla birlikte, kafeinin vücudu nasıl etkilediği kişinin kilosuna, yaşına ve genel sağlığına bağlı olarak değişir.

Birçok insan yorgun veya halsiz hissettiklerinde bir kahve, çikolata veya gazozun “al beni” etkisine kanar. Bu ürünlerin bazılarındaki şeker içeriği de uyarıcı etkilerine katkıda bulunur.

Araştırmalar, aşırı kafein tüketiminin çok sayıda yan etkiye sahip olabileceğini göstermiştir. Bunlar (kaynak)

  • Endişe
  • Baş ağrısı
  • Eyuşukluk
  • Titreme
  • Uykusuzluk hastalığı
  • Mide bulantısı
  • Artan kan basıncı
  • taşikardi olarak bilinen düzensiz kalp atışı
İlginizi Çekebilir:  Eczanelerde Satılan Bitkisel Prostat İlaçları

Düzenli kahve tüketimi de kandaki düşük demir seviyeleri, bu da demir eksikliği anemisine neden olabilir. (kaynak)

Düzenli olarak kafein tüketen kişiler, kafein alımını aniden kesmeleri veya azaltmaları durumunda yukarıdaki listedekilere benzer şekilde aniden yoksunluk belirtileri yaşayabileceklerinin farkında olmalıdır.

Bir fincan kahve, belirli karışıma, türe ve boyuta bağlı olarak 30-350 mg kafein içerir. İşte size kahve alternatifleri

Hindiba Kökü Kahvesi

Kahve çekirdeklerinde olduğu gibi, insanlar hindiba kökünü kavurabilir, öğütebilir ve demleyebilir. Her 200 ml sıcak su için 2 yemek kaşığı kavrulmuş hindiba telvesi ekleyerek, kahveye benzer kokan ve tadı olan sıcak bir içecek yapabilirler.

Hindiba, sindirime yardımcı olan ve yararlı bağırsak bakterilerinin büyümesini destekleyen çözünür bir lif olan zengin bir inülin kaynağıdır. 

Araştırmalar kan dolaşımında aşırı glikoz olan bağırsak hareketini ve hiperglisemiyi iyileştirebileceğini buldu. (kaynak)

  • Hindiba aynı zamanda zengin bir inülin kaynağıdır. Bu çözünür lif, yararlı bakterilerin, özellikle Bifidobacteria ve Lactobacilli’nin büyümesini teşvik ederek sindirime yardımcı olabilir ve sağlıklı bir bağırsağı destekleyebilir.

İlginizi çekebilir: Hindiba Kahvesi, Kahveye Alternatif mi?

Hindiba kökü kahveye benzer bir tada sahiptir, ancak kafein içermez ve sindirime yardımcı olabilecek ve sağlıklı bir bağırsağı destekleyebilecek faydalı lif inülin açısından çok yüksektir.

Rooibos Çayı

Rooibos veya “kırmızı çalı” çayı, Güney Afrika kökenli, giderek daha popüler bir sıcak içecektir. Hafif tatlı, meyveli bir tada sahip olan bu ürün, çay poşetleri şeklinde bulunabilir.

Rooibos’un çoğu çaydan daha uzun bir demleme süresi vardır ve aşırı demleme acı bir tada neden olmaz. Bunun yerine, rooibos biraz tatlı, meyveli bir tada sahiptir.

Kahve ve çayın her ikisi de tanen içerir. Bazı antioksidan özelliklere sahip olmasına rağmen, tanenler ayrıca bir kişinin demir emilim miktarını da engeller ve potansiyel olarak düşük demir seviyelerine katkıda bulunur. (kaynak)

İlginizi Çekebilir:  Dermovate Krem Yasaklandı Mı? – Sebepleri

Rooibos çayı, düşük tanen içeriğine sahip olduğu için bu etkiye sahip değildir .

İnsanlar bu çayı, bir rooibos poşet çay veya yaprak yapraklarını sıcak suda 10 dakikaya kadar damak zevkine göre demleyerek yapabilirler.

Rooibos, hafif tatlı ve meyvemsi bir tada sahip kafeinsiz bir çaydır. Bol miktarda antioksidan sağlar ve demir emilimini engelleyen bir bileşik olan tanenlerde düşüktür.

Çikolataya En İyi Alternatifler

Çikolata, doğal olarak kafein içeren kakao çekirdeklerinden yapılır. Bu kafein ve şekerin uyarıcı etkisi nedeniyle çikolatanın üzerine atıştırmak kan şekerini etkileyebilir.

Çikolatanın sağlığa yararları ve riskleri hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz.

Daha besleyici ama aynı derecede kullanışlı bir atıştırmalık için insanlar aşağıdakileri deneyebilir:

Keçiboynuzu

Keçiboynuzu, keçiboynuzu ağacının meyve kabuklarından elde edilir. Doğal olarak tatlıdır ve tat ve doku bakımından çikolataya benzer.

Keçiboynuzu inanılmaz derecede besleyicidir ve sindirimi destekler. 

Ayrıca antioksidan, antifungal, antiinflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.(kaynak)

Pinitol ve mineraller içeren Keçiboynuzu pek çok insanın çikolata ile ilişkilendirdiği duyguya benzer enerji verici bir his sağlar.

Kuruyemişler

Kuruyemişler doğal olarak kafeinsizdir. Ayrıca bir çoğu diyete uygundur, sağlıklı yağlar, mineraller, antioksidanlar ve vitaminler içerirler.

Dolgunluk hissi veren yüksek protein içerirler ve küçük bir avuç çikolata, küçük bir çikolataya benzer miktarda enerji sağlayabilir.

Uyanıklık İçin En iyi Kafein Alternatifleri

Kafeinden kaçınırken uyanıklık seviyeleri konusunda endişe duyan kişiler için aşağıdakiler yardımcı olabilir:

Ginseng

Ginseng, birçok enerji içeceğinde bulunan bir bileşendir. için önemli bir tıbbi bitki olduğu Doğu Asya’da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ginseng kökü ve ginseng özü, enerjiyi artırmak, hafızayı ve konsantrasyonu geliştirmek, stresi ve yorgunluğu gidermek ve yaşlanmanın etkilerini yavaşlatmak için kullanılır.

Ginseng’i çay veya takviye olarak denemek isteyenler, doğru dozu sağlamak için ürün talimatlarını dikkatlice okumalıdır.

İlginizi Çekebilir:  Potasyumun Gücünü Keşfedin!

İlginizi çekebilir: Ginseng: Strese ve Yorgunluğa Karşı

Maca

Maca, esas olarak Orta Peru’daki And Dağları’nda yetişen turpgillerden bir sebzedir ( brokoli ve lahana da bu gruba dahildir). 

Genellikle toz halinde satılır, böylece insanlar onu çorbalara, smoothie’lere, tahıl gevreklerine veya unlu mamullere kolayca ekleyebilir.

Araştırmalar yorgunlukla mücadele, hafızayı ve öğrenmeyi geliştirerek onu kafeine harika bir alternatif olarak görüyor. (kaynak)

İlginizi çekebilir: MACA Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kafeinden Ne Zaman Kaçınılır?

Çoğu insan için, sağlıklı ve dengeli beslenmenin bir parçası olarak makul miktarda kahve tüketebilir.

Bununla birlikte uzmanlar, mevcut sağlık koşullarını kötüleştirmekten kaçınmak veya sağlık komplikasyonları riskini azaltmak için belirli insan gruplarına mümkün olduğunca kafeinden uzak durmalarını tavsiye etmektedir.

Örneğin, aşağıdaki durumlarda kafein alımını izlemelidir:

  • Hamile, gebe kalmaya çalışıyor veya emziriyor
  • Glokom veya ailede glokom öyküsü olanlar
  • Epilepsi hastası olanlar
  • Uyumakta zorluk çekmek (insomnia)
  • Kafein duyarlılığınız veya kafein alerjiniz varsa

Özet

Kahvenin kendine has birçok sağlık avantajı olsa da, herkes için uygun olmayabilir.

Diyetlerindeki kafeini daha besleyici bir şeyle değiştirmek isteyenler için birçok alternatif mevcuttur.

Kahveye sağlıklı bir alternatif arıyorsanız, bu listedeki içecekler denemeye değer.

Vücudun alışması zaman alabileceğinden ve yoksunluk belirtileri olabileceğinden, kafeini aşamalı olarak bırakırken sabırlı olmak önemlidir.