Meğersem Bunca Yıl Bizi C Vitamini Korumuş!

C vitamini içeren besinlerin başında çeşitli sebzeler ve meyveler vardır

C vitamini günlük beslenmemizde en popüler vitaminlerden biridir. Farklı C vitamini türleri vardır ve her türün vücudumuzda oynayacağı kendine özgü bir rolü vardır.

C vitamini vücudumuz için en gerekli vitaminlerden biridir. Hücrelerin sağlığını korumak ve düzgün çalışmalarını sağlamak için hayati olduğu bilinmektedir. Ayrıca insan vücudunda dahili olarak bir antioksidan olarak kullanılır.

C vitamini, cilt ve doku matrisini oluşturan kolajen sentezine yardımcı olur. Bu vitamin takviyesi uygun dozlarda alındığında cildinizin sıkılığını ve elastikiyetini artırır.

Soğuk iklimlerde yaşayan insanlar, sağlıklı bir bağışıklık sistemini sürdürmek için C vitamini takviyesine ihtiyaç duyarlar. C vitamini vücudumuzun hücresel yeteneklerini korumak için kritik öneme sahiptir ve insan cildini, kaslarını, kemiklerini ve kan damarlarını sağlıklı tutmaktan sorumludur. İşte C Vitaminin faydaları

Hap Bilgiler:

  • C vitamini veya askorbik asit, suda çözünebilen ve birçok görevi olan vitamin. Çoğu Hayvanlar ve bitkiler, kendi C vitaminlerini glukozdan üretebilirler.
  • İnsanlar, bazı meyve yarasaları, hint domuzu ve insan benzeri primatlar C vitamini üretemediklerinden bunu besinlerden almak zorundadırlar.
  • Sebze ve meyvelerin askorbik asit değeri türüne, yetiştiği toprağa, iklime ve olgunluk derecesine göre değişir. Genellikle ham meyve ve sebze iyice olgunlaşmışından daha çok askorbik asit içerir.
  • Askorbik asit oksijen tutma özelliğine sahip olması nedeniyle antioksidan olarak kullanılır. Yağların ve yağlı besinlerin uzun süre saklanabilmesi, beyaz renkteki sebze ve meyvelerin kararmasının önlenmesi için kullanılır

1- Hastalık Riski

Antioksidanlar, bağışıklık sistemini güçlendiren moleküllerdir. Bunu, hücreleri serbest radikal adı verilen zararlı moleküllerden koruyarak yaparlar.

Serbest radikaller vücudumuza zarar verebilir ve kronik hastalığa katkıda bulunabilir. Antioksidanlar sağlıklı bir yaşam tarzı için gereklidir ve kanser, kalp krizi ve felç gibi hastalıkları önler.

İlginizi Çekebilir:  Mirena Kullananların Yorumları - Doğum Kontrolü

C vitamini yüksek derecede antioksidan özellikler gösterir.

Bilimsel çalışmalara göre C vitamini tüketmenin kandaki antioksidan seviyelerini %30’a arttırıyor.

Düzenli C vitamini tüketimi, vücudunuzdaki serbest radikallerin seviyesini düşürmeye ve genel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir. C vitamini, vücudun hastalıklara karşı doğal savunmasını destekleyen ve iltihapla savaşan temel bir besindir.

2- Yüksek Tansiyon Riski

Hipertansiyon ciddi bir halk sağlığı sorunudur ve her yaştan insanı etkileyen en yaygın ve ciddi hastalıklardan biri olmaya devam etmektedir.


Nature Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırma çalışması, C vitamini takviyesi alan kişilerin kan basıncını düşürebildiğini göstermiştir. Bu çalışma ayrıca yüksek C vitamini düzeylerinin kalp hastalığını önlemede yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışma, kalbe kan taşıyan damarlarda gevşeme yarattığı görüldü.

Yetişkinlerde C vitamini takviyesi almanın “sistolik kan basıncını” (en yüksek değer) 3,8 mmHg ve diyastolik kan basıncını (alt değer) ortalama 1,5 mmHg azalttığını buldu.

Bu sonuçlar umut verici. AMA daha fazla araştırmaya gerek var. Ek olarak, hipertansiyonu olan kişiler yalnızca C vitaminine güvenmemelidir.

C vitamini, meyve ve sebzelerde bulunabilen önemli bir vitamindir. C vitamini, kalp krizi, felç ve diğer hastalık riskini azaltan güçlü bir antioksidandır. Bazı çalışmalar, C vitamininin kan basıncı seviyelerini de düşürebileceğini göstermiştir.

3- Kalp Hastalıkları

Kalp hastalığı dünya çapında önde gelen ölüm nedenidir. Dünyada her yıl yaklaşık 3,2 milyon insanı öldürdüğü tahmin edilmektedir.

Kalp hastalıklarının yükselişte olduğunu biliyoruz. Bunun temelinde kilo alma ve sigara içme gibi yaşam tarzları yatmaktadır. Aynı şekilde, hareketsizlikte bu duruma etkilidir.

Meyve ve özellikle sebzeler, sağlıklı bir kalp için önemli olan C ve A vitaminlerinin mükemmel kaynaklarıdır.

Meta analize göre, takviyeler yerine gıdalardan C vitamini tüketmenin daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkili olduğunu buldu.

Başka bir araştırmada, günde en az 500 mg C vitamini alanlarda, kan kolesterol ve trigliserit seviyelerinde olumlu gelişmeler görülüyor.

İlginizi Çekebilir:  Kulak Cihazı Bakımı Nasıl Yapılır?

Doğal sebzelerden aldığımız C vitamini en kaliteli kaynaktır. Sebzelerde kalp sağlığını desteklemek için ekstra K2, A ve diğer vitaminler bulunur.

4- Kansızlık Riskini Azaltır

Kansızlığın sebebi bir çok faktöre göre değişmektedir. Büyük oranda kansızlık demir eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Kadınlar, adet dönemlerinde kan kaybederek vücutlarından büyük oranda demiri atarlar. Bu durum demir eksikliği gibi istenmeyen durumlara yaratır.

İyi haber şu, C vitamini demir emilimi arttır. Özellikle bitki bazlı kaynaklardan alınan sebzelerdeki demirin emilimini arttır.

100 mg gibi oranlarda C vitamini almak bile demir emilimini %50 ile %65 arasında arttırıyor.

Kansızlık seviyeniz hafifse C vitamini yardımcı olabilir. Daha ileri seviyelerde, C vitamini ve Demir takviyesini birlikte kullanmak iyi bir plandır.

İlginizi çekebilir: Oroferon Kullananların Yorumları – Demir Eksikliğinde Etkili

Düşük demir seviyelerinin en yaygın nedeni, gıdalarda demir eksikliğidir. Bununla birlikte, dokulara akan kan miktarını artıran C vitamini tüketerek demir emilimini arttırabiliriz.

5- Güçlü Bir Bağışıklık

C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve sizi sağlıklı tutar.


İlk aşama, C vitamini, vücudu enfeksiyondan korumaya yardımcı olan lenfositler ve fagositler adı verilen beyaz kan hücrelerinin üretimine yardımcı olur.

İkincisi, C vitamini, bu beyaz kan hücrelerini daha etkili bir şekilde işlev görmelerine yardımcı olur.

Üçüncüsü, C vitamini cildin savunma sisteminin önemli bir parçasıdır. Serbest radikallerin verdiği zararlı etkileri ciltten uzaklaştırır.

Araştırmalarda, C vitamini yara iyileşme süresini kısaltabileceğini göstermiştir. 

C vitamini eksikliği, sağlık problemleriyle ilişkilendirilmiştir. Örneğin, pnömonisi (zature) olan kişiler daha düşük C vitamini seviyelerine sahip olma eğilimindedir.

6- Hafızayı Korur

Demans, zayıf düşünme ve hafıza belirtilerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Dünya çapında 35 milyondan fazla insanı etkiler.

Oksidatif stres ve inflamasyon, inflamatuar hasar ile ilişkilidir. Bu da beyin sağlığını etkiler.

C vitamini güçlü bir antioksidandır. C vitamini eksikliği bilişsel problemler yaratabilir.

Çalışmalar, demansı olan kişilerin kandaki C vitamini düzeylerinin düşük olabileceğini göstermiştir.

C vitamini tüketimi, yaşlandıkça azalan bilişsel fonksiyonlar ve hafıza üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olduğu gösteriliyor.

Yeterince C vitamini almıyorsanız, C vitamini takviyelerini de alternatif olarak düşünebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:  Çörek Otu Yağının Faydaları

Bunun yanında, C vitamini takviyelerinin sinir sistemi ve beyin sağlığı üzerindeki etkileri hakkında kesin bir şey söylemek için daha çok erken.

C vitamini insan sağlığı için önemli bir besindir. Hafıza, bilişsel işlev ve ruh hali üzerinde önemli etkisi olan tek doğal vitamindir.

Sonuç Olarak

Yaşadığımız dönemde sağlıksız beslenme, yeterli vitamin tüketmemek, sigara tüketimi ve aşırı stres gibi faktörler insanların sağlığını olumsuz etkilemektedir.

Yeterli antioksidan almamak

  • Yorgunluk
  • Halsizlik
  • Depresyon
  • Hastalıklar
  • Yaşlanma

gibi istenmeyen etkiler yaratır.

İnsanlar vücutlarından C vitamini sentezi yapamaz. Dışarıdan alınması zorunludur. Genel sağlığımız için yeterli miktarda C vitamini aldığımızdan emin olmalıyız.

Ayrıca bir çok insan, C vitamini yüksek sebzeler tüketmemektedir. Sebzeler, C vitamini için en önemli kaynaklardır.

Bu hayati vitamin, vücutta kolajen sentezini de arttır. Kolajen, cildimize elastiklik sağlayan protein çeşididir.