B6 vitaminin En Önemli 7 Faydası

B6 vitamini diğer adıyla “piridoksin” suda çözünen vitaminler listesindedir. B6 vitaminin faydaları arasında proteinlerin, yağların ve karbonhidratların sindirimine olan katkısı bulunmaktadır.

Bedenimiz aynı “omega 3” yağ asitlerinde olduğu gibi B6 vitaminini kendisi sentezleyemez. B6 vitamini eksikliği sık görünmese de, bazı hastalıklar ve risk grubundakiler bundan etkilenmektedir.

Özellikle yoğun spor yapıyor, protein ağırlıklı besleniyorsak B6 protein tüketimi çok önemlidir.

Bunun yanında B6 vitaminin faydaları arasında depresyon semptomlarının azaltılması da vardır.

Hap Bilgiler

  • B6 Vitamininin zindeliği, odaklanmayı, enerjiyi, ruh halini yükselttiği, kaygıyı azalttığı ve homosistein seviyelerini normalleştirdiği bilinmektedir. Homosisteinin düzenlenmesi için B6 vitaminineihtiyaç vardır. Yüksek homosistein seviyeleri, kan damarı hasarına yol açabilen iltihaplanma ile bağlantılıdır. Ve kalp krizi veya felce yol açan olası plak oluşumu.
  • B6 Vitamini dopamin, epinefrin, GABA, melatonin , norepinefrin ve serotonin sentezi için gerekli bir koenzimdir. Ayrıca magnezyumun beyin bariyerini geçmesini kolaylaştırır.
  • Nootropik olarak B6 Vitamininde hafif eksiklik bile GABA ve serotonin sentezinin aşağı regülasyonu ile sonuçlanır. uykusuzluk, davranış, kardiyovasküler fonksiyon ve hormon salgısının hipotalamus-hipofiz kontrolünün kaybına yol açar.
  • Aktif formlu B6 vitamini Piridoksal fosfat (piridoksal 5′-fosfat, P-5-P, PLP) emilimi daha yüksek olduğu belirtilmektedir.
  • B6 vitamini eksikliği magnezyum eksikliği gibi sanıldığında da yaygındır. Özellikle veganlar, genetik olarak B12 vb eksikliği olanlar ve yaşlılar risk altıntadır.

B6 vitamini eksikliği nedeniyle düşük dopamin ve norepinefrin seviyeleri, depresyona ve hafıza kaybına yol açar. Bunun temel sebebi, B vitaminleri Tirozin yapısına katılır ve dopamin üretiminde rol oynar.

1- Depresyon Semptomlarına Olan Faydası

depresyonda kadın

Depresyon en sık görülen ruhsal bozukluklardan biridir. Beyin kimyasallarındaki eksiklik belirtileri depresyona neden olabilir. B6 Vitamini, depresyon yaşadığınızda vücudunuz için önemli bir vitamindir. Beynin nörotransmitterlerini aktive etmeye ve konsantre etmeye yardımcı olur, bu da daha az depresif hissetmenizi sağlar.

Bu nörotransmitterler şöyledir:

  • Dopamin
  • Serotonin
  • Gamma-Aminobutrik Asit (GABA) (kaynak)
İlginizi Çekebilir:  Kilo kaybı İçin Probiyotikler: İşe Yarıyor mu?

Nörotransmitter sinyaller duygusal durum için çok önemlidir. Dopamin eksikliği motivasyonsuz, Serotonin ise kaygı durumuyla ilişkilidir. Buna ek olarak GABA eksikliği uyku problemlerine ve aşırı strese sebebiyet verebilir.

  • Depresyondaki hastalarda yapılan araştırmalarda kanlarında B6 vitaminin düşük seviyede olduğu gözlemlenmiş.  Özellikle yaşlı bireylerde ve şeker hastalığı olanlarda bu risk daha fazladır. (kaynak) 
  • 250 kişide yapılan araştırmada B6 vitamini eksikliği yaşayan bireylerde depresyon riskinin 2 kat arttığı söyleniyor. (kaynak) 
  • Amino asitlerin beyin bariyerine geçmesi çok önemlidir. B6, protein sentezini arttırarak amino asitlerin sindirimi için faydalıdır.

Aynı zamanda magnezyum ile B6 kullanımı stres seviyesinde tek başına magnezyum kullanımına oranla çok daha etkilidir. B6 vitamini magnezyum beyin bariyerine geçmesinde yardımcı olur.

Depresyon semptomlarında özellikle B6,B9 ve B12 kullanımın etkinliği daha fazladır. Araştırmalarda “plasebo” grubuna oranla çok iyi sonuçlar gözlemlenmiş.

Sonuç olarak, insanların B6 eksikliğinin nadir olduğunu düşünmesine rağmen, her 10 kişiden 1’inden daha fazla kişinin etkilediği tahmin edilmektedir. B6 vitamini takviyeleri bu riski azaltmaya ve zihinsel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Depresyonla Mücadelede İnflamasyon

Not: Kronik inflamasyona, nörotransmitterlerde depresif semptomlara yol açan ve ayrıca antidepresanların etkinliğini engelleyebilecek veya etkisiz hale getirebilecek değişiklikleri tetiklediği düşünülmektedir. Ayrıca araştırmalar, kronik inflamasyonun depresif semptomlar yarattığını keşfetmiştir.

Emory Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, antidepresana yanıt vermeyen depresif hastaların, kronik inflamasyonu olduğunu bulmuşlardır. (kaynak) İnflamasyonu azaltmak için ayrıca bağırsak florasını güçlendirmek ve probiyotik miktarını arttırmak da önemlidir.

ilginizi çekebilir: Anti-inflamatuar diyet: Bilmeniz gerekenler

2- Alzheimer Riskini Azaltır.

beyin sağlığı

Alzheimer, yaşlılarda beynin çeşitli bölgelerini etkileyen yaygın bir hastalıktır. Demansa ve bilişsel gerilemeye yol açarak insanların hafızasını kaybetmesine ve önemli şeyleri unutmasına neden olabilir.

Yüksek homosistein seviyeleri, Alzheimer hastalığı riskindeki artışla bağlantılıdır. Bu risk, beyin aktivitesindeki düşüşle bağlantılıdır, bu nedenle homosistein düzeylerini düşürmek beyin sağlığınızı iyileştirebilir.

156 yetişkin üzerinde yapılan araştırmalarda homosistein seviyeleri yüksek bireylerin zihinsel fonksiyonlarında azalma görülmekle birlikte bu insanlara B6,B9 ve B12 verildiğinde homosisteinde düşme gözlemleniyor. Tabi ki, B12 vitamini homosistein düşürmede etkili olan bir başka vitaminden biri.

  • Beyninizdeki iltihabı kontrol etmeye yardımcı olması için B6 Vitamini gerekli. B6 , inflamatuar sitokinler interlökin- 6’yı (IL-6) ve tümör nekroz faktörü-a’yı (TNF-a) bastırır
  • Beyninizdeki B6 vitamini konsantrasyonları, kanınızdaki seviyelerden yaklaşık 100 kat daha yüksektir.
İlginizi Çekebilir:  Siğil, Rozasea ve Sedef: Üç Farklı Cilt Sorunu

Bazı araştırmalarda ise herhangi bir fayda görülmediğini söyleniyor. Bu konuda birçok faktör bulunmaktadır. Zamanla bu konuda hakkında daha detaylı araştırmalar sonucu yeni bilgilere ulaşabileceğiz

3- Anemi yardımcı olabilir

kansızlık

Anemi, vücudun kırmızı kan hücreleri üretme yeteneğini etkileyen bir hastalıktır. Semptomlar iştahsızlık, yorgunluk ve halsizlik içerir.

B6 vitamini “hemoglobin” üretiminde büyük önem taşımaktadır.  Hemoglobin proteini hücrelere oksijeni taşımaktadır.  Eğer düşük seviyede “hemoglobin” varsa hücreleriniz yeterli oksijeni alamaz ve bunun neticesinde yorgunluk, halsizlik ve güçsüzlük hissederiz.

Vitamin B6 eksikliği esas olarak yetişkinlerde çok sık rastlanan bir durum değildir. Yaşlı bireylerde daha sık rastlanır. 72 yaşında katılımcı üzerinde yapılan bir araştırmada B6 vitaminin en aktif formuyla yapılan tedavide anemi semptomlarında iyileşme görülmüştür. (4) 

Özellikle potansiyel risk alanında olan hamileler ve yaşlı bireyler üzerinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

4- Adet Öncesi Gerginlik Semptomlarına

karnını tutan kadın

Adet öncesi gerginlik, hormonal değişikliklere karşı artan hassasiyetle bağlantılı sinirlilik ve gerginlik ile karakterizedir. Vitamin B6 faydaları arasında Adet öncesi gerginlik (Premenstural Syndrome – PMS) azaltılmasında yardımcı olabilir. Adet öncesi gerginlik semptomları:

  • Anksiyete
  • Depresyon
  • Sinir

Şeklinde sıralanabilir. B6 vitaminin faydaları arasında nörotransmitter çalışmasını destekleyerek bu semptomların azaltılmasını ve duygu durumunu desteklemesi yönünden fayda sağlar.

Bahsettiğimiz duygu durumlarında değişiklik magnezyum ile birlikte B6 vitaminin kullanımında azalma göstermiş. (kaynak)

Bu arada çinko, magnezyumun ve B6 faydaları hakkında bilgi sahibi olmayanlar için makalemizi okumanızı öneririm.

İlginizi çekebilir: ZMA Faydaları

Araştırmalar küçük örneklem üzerinde yapılmış ve büyük kanıtlar içermemektedir. Ama bahsettiğimiz “nörotransmitter” dengesini sağlamak dolaylı ve direk yoldan PMS semptomlara fayda sağlayabilir.

5- Hamileler için Kusma isteğini Azaltır.

Kusmak isteyen hamile kadın

B6 vitaminin faydaları arasında mide bulantısı ve kusma isteğinin azaltılmasında faydaları bulunmaktadır.

17 haftalık 342 kadın üzerinde yapılan araştırmada B6 vitamini kullanımının 5 günde mide bulantısı semptomlarında azalma meydana getirdiği görülüyor.(kaynak)

Özellikle zencefil ile kombine edildiğinde mide bulantısında azalmanda etkili olduğu gözlemleniyor. Tabi ki bu araştırmalardaki doz 75 mg bir oranda. Bu dozlarda kısa vadeli ( 1 hafta gibi) kullanımlar için tasarlanmış. Uzun kullanımlar bu doz önerilmiyor.

6- Damar Sağlığı ve Kalp sağlığı

sağlıklı kalp

Kalp sağlığına faydaları denildiğinde aklımıza omega-3 geliyor. Araştırmalarda düşük seviyede B6 vitamini olan insanlarda kalp hastalığına yakalanma riskinin neredeyse 2 kat arttığını söylüyor.

İlginizi Çekebilir:  Desyrel Kullananlar Yorumları

Bunun temel sebebi daha önce bahsettiğimiz gibi “homosistein” azaltılmasından dolayı. Homosistein, kan hücrelerinin üretilmesi ve kolin üretilmesi için gerekli olan amino asittir. Bu küçük molekül, diyetlerimizde yeterli konsantrasyonlarda bulunur. Ancak aşırı alınmında, artan kalp krizi, felç, bunama ve kanser riski ile bağlantılı olan yaşla birlikte artar.

Fareler üzerinde yapılan araştırmalarda B6 vitamini eksikliği olan farelerde, olmayanlarda oranla damarda kalp riskini arttıracak tıkanma ile birlikte yüksek kan kolesterolü bulunmuş.

İnsan araştırmaları da benzer şekilde B6 vitaminin kalp sağlığı konusunda faydalarını bulmuştur. Bu araştırmalarda doz yüksek oranda kullanılmıştır. 100 mg ve üzeri dozlarla denendiği için, doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.

Buna ek olarak Folik asit ile birlikte B6 vitamini kullanımında kanda düşük “homosistein” seviyeleri görülmüştür.

7- Kanser Önleyici Özelliği

kanser önleyici gıdalar

Kanser hastalığının bilinen ve bilinmeyen birçok sebebi vardır. Yeterli oranda B6 vitamini almak spesifik tipte kanser oluşum riskini azaltır.

B6 vitaminin kanser ile olan bağı net olarak bilinmemekle birlikte, B6 vitaminin faydaları arasında kronik inflamasyonu azaltmak vardır. Kanserin temel sebeplerinden biride aşırı kronik inflamasyondur.

B6 vitamini hangi besinlerde bulunur?

B6 vitamin ihtiyacını gıda takviyelerinde veya gıdalardan karşılayabilirsiniz. Başlıca gıda kaynakları şöyledir:

  • Hindi
  • Balık
  • Muz
  • Somon
  • Patates
  • Nohut

Bunun yanından spesifik B6 eksikliğinde mega dozlarda B6 vitamini takviyesi yapılmaktadır. Bu gibi durumları doktorunuza danışarak yapın.

B6 Vitaminin Yan Etkileri nelerdir?

Piridoksin, normal kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olan bir B6 vitaminidir. Et, balık ve süt ürünleri gibi besin kaynaklarında bulunabilir. Piridoksin ayrıca bazı takviyelerde ve ilaçlarda bulunur. B6 Vitamini, beyin fonksiyonuyla ilgili olanlar da dahil olmak üzere belirli bileşiklerin metabolizmasında önemli bir rol oynayan bir koenzimdir.

Gıdalardan aldığımız B6 “toksik” etki oluşturması güçtür. Diyet yoluyla o kadar yüksek oranda B6 almak neredeyse imkansızdır.

Günde 1gr ve üzeri B6 vitamini almak sinir sistemi hasarına, uyuşmaya ve acıya sebebiyet verebilir.  Buna ek olarak 100- 300 mg arası tüketmekte benzer etkilere sebebiyet verebilir. Bundan dolayı yetişkinlerde 100 gr “tolerans” limiti olarak geçmektedir.

Yorum yapın